Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Stor guide: Solceller til andelsboligforeningen

Der er flere grunde til at få opsat solceller på andelsboligen. Men hvordan kommer man i gang? Hvor starter man? Og hvilken løsning er den bedste for en andelsboligforening? Vi deler her ud af viden og de bedste tips til solceller i andelsboligforeningen.

Der er mange muligheder, når det kommer til solcelleløsninger i en andelsboligforening. Skal det være et solcelletag? Eller et solcelleanlæg? Er der et godt tidspunkt at få solcellerne opsat på? Hvordan udnyttes den producerede strøm på bedste vis? Lars Gyldenholm er el-chef hos DKTV, som har stor erfaring med solceller og boligforeninger og han deler ud af gode råd.

Hvilken løsning er den mest optimale for vores forening?

“Et af de første valg man skal gøre som forening omkring solceller. Det er at spørge: Hvad er det for en solcelleløsning, der er relevant?,” siger Lars Gyldenholm og uddyber, at foreningen skal beslutte om de eksempelvis ønsker en løsning med integrerede solceller eller ej? 

“Det er helt basalt et valg mellem de solceller, som de fleste kender, som er de påmonterede solceller, og de integrerede solceller. De påmonterede solceller bliver skruet ned igennem tagpladerne. Og det er klart den billigste løsning – umiddelbart investeringsmæssigt. Men æstetisk er det ikke altid den pæneste løsning.”

Eksperten uddyber: 

Der er også mulighed for integrerede solceller. Det bliver nogle rigtig flotte løsninger, men for at der er god økonomi i det, siger vi som tommelfingerregel, at foreningen skal have udsigt til en tagrenovering inden for de kommende ti år. I de tilfælde kan det økonomisk betale sig at gå efter en model med integrerede solceller.

Står I over for en tagudskiftning eller -renovering, så kan det godt betale sig at installere solceller samtidig med.

Hvad er forskellen på et solcelleanlæg og et solcelletag?

Både solcelleanlæg og solcelletag refererer til systemer, der bruger solceller til at generere elektricitet ved at udnytte solens energi. Forskellen mellem dem ligger primært i deres placering og design:

Solcelleanlæg: Et solcelleanlæg består af solcellepaneler, der er monteret på jorden eller på en struktur som en bygning, carport eller et stativ. Disse paneler er tilsluttet en inverter, der konverterer den indsamlede solenergi til elektricitet, som kan bruges til at forsyne boligforeninger eller husstande med elektrisk strøm. Solcelleanlæg kan variere i størrelse fra små installationer til store solcelleparker. Solcelleanlæg er mere udbredt end solcelletage i Danmark.

Solcelletag: Solcelletag refererer til tagmaterialer, der allerede har solceller integreret i dem. Disse solcellemoduler er designet til at fungere som en del af taget, og de erstatter eller supplerer de traditionelle tagmaterialer som tagsten eller tagplader. Solcelletag eliminerer behovet for separate solcellepaneler, da solcellerne er indlejret i selve taget. Denne løsning giver en mere æstetisk og integreret tilgang til produktion af solens stråler, da solcelleelementerne er integrerede i solcelletaget.

Begge løsninger har deres egne fordele og ulemper, og valget afhænger af de specifikke behov og præferencer hos andelsboligforeningen. Hos DKTV kan begge muligheder tilbydes og de rådgiver gerne med hjælp om hvilken løsning, der er mest hensigtsmæssig for foreningen.

Start med behovsafdækningen

For at komme i gang med at få opsat solceller i en andelsboligforening, anbefaler de hos DKTV, at man starter med rådgivning. De tilbyder selv en indledende samtale med en rådgiver fra DKTV, hvor der blandt andet bliver snakket forbrug, løsninger og så bliver bygninger besigtiget. Efter en grundig besigtigelse og indledende vurdering af foreningens behov og ønsker, kan konsulenten give et skøn over prisen samt foreslå mulige løsninger.

“Det der er vigtigste i det hele, det er deres forbrug: Man skal bedømme forbruget, så man ikke får så meget salg.  De skal næsten kunne spise det hele selv, for at få den mest optimale løsning og en god tilbagebetalingstid,” udtaler Lars Gyldenholm.

Søg professionel hjælp til andelsboligforeningens solcelleprojekt

Virksomheder med speciale i solceller kan hjælpe jer med at afdække de særlige forhold, der gør sig gældende, når andelsboligforeningen ønsker solceller. De ved, hvilke udfordringer foreninger typisk står over for, og hvordan man bedst kan understøtte beslutningsprocessen, når et solcelleprojekt skal igangsættes. Dette indebærer at identificere potentielle barrierer og tilbyde løsninger, der gør det nemmere at træffe informerede valg og sikre en god proces fra start til slut.

DKTV leverer alle typer anlæg – fra de almindelige påmonterede celler og til decideret soltag, som mange vil synes er æstetisk pænere.

Hvordan etableres solcelleanlægget?

Når en andelsboligforening vælger at få installeret solceller, fungerer leverandøren ofte som totalentreprenør og varetager hele processen fra start til slut. Dette indebærer alt fra indkøb af solceller til selve monteringen og den nødvendige el-tekniske installation.

Mange leverandører tilbyder desuden service og vedligeholdelse af anlægget efter installationen. Dette kan omfatte rengøring og løbende kontrol for at sikre, at alle komponenter fungerer optimalt. Over tid kan en serviceløsning give foreningen ro i sindet ved at sikre, at anlægget fortsat fungerer som forventet og leverer den ønskede mængde energi.

Sådan forløber processen, når andelsboligforeningen skal have opsat solceller:

  • Behovsafdækning. Hvor meget strøm bruger I? Hvornår bruger I strømmen?
  • Foranalyse af myndighedsforhold. Er der nogle regler eller krav, der skal overholdes?
  • Besigtigelse af bygning(er). Hvor mange kvm. tagflade har I? Hvad er hældningen på taget? Hvordan er placeringen i forhold til solen? Er der f.eks. behov for forstærkning af tag?
  • Prisoverslag med en forventet tilbagebetalingstid, som typisk ligger mellem 5 og 10 år.
  • Projektplan for igangsætning og færdiggørelse af solcelleanlægget
  • Montering af solceller og/eller el-installation
  • Service af anlægget.
DKTV sørger for sikker installation af solceller på jeres andelsforening. De hjælper med rådgivning, planlægning til installation og service.

Kan alle andelsboligforeninger få solceller?

Andelsboligforeninger findes i mange afskygninger: I en eller flere etageejendomme eller i kæde- og rækkehuse. Men uanset hvordan din andelsboligforening ser ud, og hvilken type strøm den bruger, så kan foreningen ofte med fordel etablere solceller i den ene eller anden udformning:

“Alle foreninger kan få solceller. Men der kan være omstændigheder at være opmærksom på, såsom bygningens placering i forhold til sol, tagkonstruktion og skygge. Den bedste timing for at få solceller er i forbindelse med nyt tag eller en fuld tagrenovering, hvor tagets levetid er mindre end 10 år, men det kan også lade sig gøre på andre tidspunkter,” fortæller Lars Gyldenholm og tilføjer:

Hvor lang er levetiden på solceller?

Solceller har en betydelig levetid, ofte dækket af en garanti på 25 år. Teknologien er holdbar og pålidelig, da den ikke indeholder bevægelige dele, hvilket resulterer i lave vedligeholdelsesomkostninger. Invertere, der normalt er en del af solenergisystemet, er også typisk dækket af en 25-årig garanti.

Hvordan fordeler man strømmen fra solcellerne?

Der findes flere forskellige former for løsninger til, hvordan strømmen fordeles i en andelsboligforening. Ifølge DKTV er det mest udbredte et energifælleskab:

“Energifælleskaber er typisk dem, hvor boligforeninger får mest ud af det. Det samlede strømforbrug, der skal betales til el-nettet, fordeles ligeligt blandt alle de brugte kilowatt-timer i et energifællesskab. Derfor nyder alle andelshaverne fordelene af den lavere pris, uanset hvem der har brugt strømmen og hvornår. Det ligner den fælles afregning af vand eller varme i en forening,” forklarer Lars Gyldenholm fra DKTV.

Et energifællesskab er en sammenslutning, hvor mennesker arbejder sammen for at producere energi til deres egen fælles brug. Dette koncept benyttes ofte aff boligforeninger, der installerer solceller på deres tagflader. Derved supplerer de den elektricitet, de får fra den fælles elforsyning, med deres eget grønne og bæredygtige alternativ.

Vær opmærksom på, at en ny lovgivning fastslår, at energi ikke må deles med andre end dem, der bor i den specifikke bygning, hvor solcellerne er installeret. Dette betyder, at en forening med flere ejendomme eller bygninger (for eksempel et tæt-lav boligkompleks) ikke umiddelbart kan dele strømmen på tværs af disse enheder. Der er dog mulighed for at indgå en aftale med el-distributøren, Energinet og Forsyningstilsynet om at dele strømmen mod ekstra afgifts- og gebyrbetaling.

Drømmer jeres andelsboligforening om solceller?

Via Andelsportal.dk kan I indhente uforpligtende tilbud fra vores samarbejdspartnere på installation af solceller i andelsboligforeningen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

I en andelsboligforening må man umiddelbart ikke dele strøm mellem de forskellige bygninger. Men må man lede strømmen ud til ladestandere på den fælles parkeringsplads, så man kan lade el-biler?

Kamilla Eriksen

Hej:)

Hvis man er én af de andelslejligheder i en forening, hvor udskiftning af fx TV-pakker og install. af fx Fibernet er foregået på mit loft – vil installation af SOLCELLER så også kræve adgang til mit loft? Da jeg ikke ved meget om install. af solceller og sammenhængen til DKTV, tænker jeg derfor på, hvor meget man bliver involveret med adgang til min lejlighed. (Jf. lov om varsel af adgang til lejligheder) Vi er 5 andelslejligheder der har ovenstående arrangement på loftet. – Solceller en en fin ide især for klimaet – jeg ønsker blot gerne kende omfanget af arbejdet på forhånd.
På forhånd mange tak for hjælpen. 🙂

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Kamilla

Mange tak for din henvendelse. Det kan jeg sagtens forstå, at du gerne vil 🙂 Vi sidder dog som journalister her på Andelsportal.dk og har derfor ikke den tekniske viden til at kunne fortælle, i hvilket omfang dit/jeres loft ville inddrages. Har jeres forening indhentet et eller flere tilbud, kan I måske spørge det/de firmaer bag? Har foreningen ikke det, vil mit råd være, at foreningen får en fagmand ud og kigge på jeres tag for at kunne afklare det, samt vurdere standen af jeres tag og tagkonstruktion.

Jeg ønsker dig en rigtig god weekend.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer