Det frie tv-valg for alle
1. juli 2016 træder den nye lejelov i kraft – den skaber blandt andet nye muligheder for din andelsboligforenings tv-løsning. Vi giver dig et overblik over, hvad der er værd at vide omkring det frie tv-valg i andelsboligforeninger.
Ajourført den 23. maj 2017
UPDATE juni 2016: Folketinget besluttede d. 31. Maj 2016 endeligt at ændre loven om tv. Derfor er det nu sådan at enkelte husstande ikke længere kan tvinges til at være med i fælles tv-aftaler. Vil en andelshaver fritages fra andelsboligforeningens tv-aftale skal de derfor have mulighed for dette.
Efter 2. Behandling af loven om radio- og fjernsynsvirksomhed er blevet behandlet i folketinget, er såkaldte sløjfeanlæg også en del af den nye aftale. Aftalen om sløjfeanlæg er dog først gældende fra 1. Januar 2018. De andelsboligforeninger, som har en aftale med en tv-distributør om fælles tv-forsyning skal derfor fremover kunne fritage enkelte andelshavere fra tv-aftalerne, hvis de ikke længere ønsker at være en del af dem. Foreligger der en aftale med tv-distributør, som er fra før 1. Juli 2016 kan andelshavere først fritages, når aftalen udløber eller når aftalens opsigelsesvarsel er udløbet.
Du kan finde lovforslaget, som blev vedtaget i sin fulde længde her. Regler for sløjeanlæg i andelsboligforeninger finder du i § 4: Lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed
Som andelshaver kan du være pålagt en bestemt tv-udbyder og tv-pakke gennem ens andelsboligforening. Problemstillingen ændres nu gennem den nye lejelov, så foreningen pr. 1.juli ikke længere kan pålægge alle beboere én bestemt tv-løsning.
To sider af sagen
Fra den 1. juli 2016 får andelshavere et friere tv-valg. Debatten har stået på et stykke tid, men nu er det altså snart en realitet. Grundlæggende har der været to sider af sagen i den offentlige debat om frit tv-valg. Den ene del af diskussionen gik på, at andelshavere og foreninger skulle have mulighed for frit valg af tv-udbyder, mens den anden del omhandlede muligheden for et frit valg af tv-pakker og valgfrie kanaler.
Når den nye lov træder i kraft, kan andelshavere selv til- og fravælge tv-udbydere. Dog bliver helt frit kanalvalg endnu ikke en realitet. Nogle udbydere har tilbudt danskerne frit valg af tv-kanaler gennem længere tid, mens andre tv-udbydere så småt er begyndt at åbne op for valgfrie kanaler i deres tv-løsninger.
Forskellen på et sløjfeanlæg og et stikledningsanlæg
Et sløjfeanlæg er et fællesantenneanlæg, hvor antennekablerne går fra lejlighed til lejlighed. Det er dermed ikke muligt at frakoble den enkelte andelshaver fra dette tv-net. En stikledningsanlæg kan derfor være den bedre løsning, da dette er et anlæg, hvor antennekablet går direkte til hver enkel lejlighed. Fra den 1. Januar 2018 er det ikke længere lovligt at kræve, at den enkelte andelshavere betaler til det fælles sløjfeanlæg og derfor er flere andelsboligforening på jagt efter alternative løsninger, hvor et stikledningsanlæg kan være en af dem.
Andelsboligforeninger forhindrer frit tv-valg
Selvom andelshavernes tv-valg udadtil betegnes som frit, kan andelsboligforeningen på den årlige generalforsamlingen forhindre, at den enkelte andelshaver har helt frit valg. Har foreningen fx en tv-aftale med et selskab om at tildele alle husstande i foreningen den store tv-pakke til en fælles pris, er beboerne tvunget til at betale for denne tv-aftale – såfremt det bliver vedtaget ved et flertal på generalforsamlingen. Tv-aftalen betales i disse tilfælde oftest som en ekstraudgift i forbindelse med den månedlige boligafgift. Administrerende direktør hos Boxer TV, Ulf Lund, fortæller:
„Vores undersøgelser viser, at rigtig mange danskere er trætte af at betale for en masse tv-kanaler, de ikke ser, og samtidig er over halvdelen af danskerne reelt bundet til én bestemt tv-udbyder. Det er heldigvis snart slut. Hos Boxer betaler kunderne kun for de tv-kanaler, de selv har valgt, og Folketinget har sørget for, at man også snart kan undgå at betale for en tv-løsning, man ikke selv har valgt.“
Nye boller på tv-suppen
Hidtil har loven haft den konsekvens, at boligforeningerne kan diktere, hvilke tv-pakker beboerne skal betale for. Mange har følt sig stavnsbundet til deres tv-pakker, fordi beboerne har vidt forskellige behov. Det er nemlig sjældent, at alle beboere er enige om, hvilke tv-pakker der skal betales for i fællesskab. Med de nye tv-regler er det kun muligt at lave en frivillig kollektiv aftale på generalforsamlingen. Fra 1. juli behøver tv-glade danskere således ikke at underlægge sig foreningens beslutning om en fælles tv-aftale. Lovgivningen betyder med andre ord et helt frit, individuelt tv-valg. Tidligere havde mange andelsboligforeninger de såkaldte sløjfeanlæg, hvilket betød, at man ikke kunne frakoble enkelte andelshavere fra anlægget. Mange foreninger har idag skiftet til et system, hvor alle betaler til en grundpakke. Her er der mulighed for at understøtte løsninger, for det er kun de beboere, der ønsker at betale til en tv-pakke, der skal være med. Med de nye former for lovgivning ser det ud til, at en øget fleksibilitet også snart vil være at finde på andelsboligmarkedet.
Skærpet konkurrence blandt tv-udbydere
Frit tv-valg i boligforeninger bliver en gevinst både for forbrugeren og for tv-branchen. Ifølge en analyse foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2015 bliver den økonomiske gevinst estimeret til 68 millioner kroner, da de, som ikke ønsker den fælles tv-løsning udbudt i boligforeningen, forventes gennemsnitligt at spare 149 kroner om måneden. Direktør for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, byder også konkurrencen velkommen: „Muligheden for at fravælge de fælles tv-løsninger er et vigtig element i at styrke konkurrencen på området,“ udtaler hun.
Flertallet bibeholder fælles tv-løsning
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forventer dog, at op mod 66 procent af boligforeninger, som har en fælles tv-løsning, vil fortsætte med det. Du kan faktisk spare penge på en fælles tv-løsning, hvis du gør brug af alle kanaler eller de dyrere kanaler. Hvis din forening opsig- er løsningen, skal du selv finde en tv-udbyder og -pakke, og så kan du risikere en prisstigning på 37 kroner om måneden. Ser du derimod ikke så meget tv, er der altså penge at spare ved selv at kunne vælge tv-løsning. I bund og grund er der altså fordele og ulemper for den enkelte andelshaver ved både den fælles tv-løsning og det frie tv-valg.
Lange opsigelsesaftaler står i vejen for foreningen
Lange opsigelsesaftaler mellem andelsboligforeningen og tv-udbyderen kan fastholde andelsboligforeninger til deres nuværende fælles løsning. Der er nemlig mange andelsboligforeninger, der er bundet til faste tv-aftaler, som kan være svære at komme ud af. Hvis foreninger vil ud af deres fælles løsning, risikerer de at skulle betale et gebyr og vente op mod tre år fra opsigelsen finder sted, til de er helt ude af aftalens betingelser.
Et fremlagt lovforslag i Folketinget skal dog gøre det muligt at komme ud af de lange opsigelsesaftaler for andelsboligforeninger, så de i sidste ende hurtigere kan vælge den rigtige tv-løsning for dem.
Danskerne streamer løs
Flere og flere vælger at opsige deres tv-pakker for i stedet at se forskellige programmer, film og tv-serier online via diverse streamning-tjenester. Danskerne har med andre ord taget streamet tv til sig i en sådan grad, at det i løbet af få år vil indhente traditionelt tv. Med en overkommelig abonnementspris hos de forskellige streamingtjenester er streaming blevet det foretrukne hos mange danskere. Her er alle programmerne tilgængelige døgnet rundt via både computer, smartphone eller Smart TV. For eksempel tilbyder Boxer TV alle deres tv-kanaler på alle enheder døgnet rundt.
Ifølge en analyse foretaget af Mindshare streamer især de unge deres tv-indhold. 58 procent af de unge mellem 15-29 år streamer via tv’et eller streamingtjenester ugentligt. Samtidig viser en rapport udarbejdet af DR Medieudvikling en stigning i streaming af tv-indhold fra 28 procent til 43 procent mellem 2013-2015 blandt unge danskere.
Det skal dog tilføjes, at streaming af tv-indhold ikke vinder indpas på bekostning af tv-flow, som indikerer, hvorvidt tv-seeren bliver på samme tv-kanal efter at have set et program færdigt. Udviklingen viser således, at flere og flere streamer tv-indhold, men uden at sige farvel til det traditionelle flow-tv. De samme undersøgelser viser nemlig også, at danskernes forbrug af traditionelt tv ikke er faldende, men derimod ganske stabilt. Med andre ord forbruger de fleste danskere både traditionelt flow-tv og online streaming.
Hvis du kun ser specifikke kanaler, som eksempelvis sportskanalerne, eller blot får dækket dit tv-behov gennem film og serier, er der penge at spare ved at fravælge en tv-pakke, og dermed kun have et abonnement hos en af streamingtjenesterne.
Streamningtjenester
Netflix – Ubegrænset adgang til film, dokumentarer og serier: Pris: 89 kroner per måned.
HBO Nordic – Ubegrænset adgang til film og serier: Pris: 89 kroner per måned.
TV2 Play – Adgang til alle TV2-kanalerne samt serier, film og programmer: Pris: 129 kroner per måned.
Viaplay – Ubegrænset adgang til film og serier: Pris: 89 kroner per måned.
For den sportsinteresserede: Viaplay Sport giver fodbold, formel 1, NFL, golf etc. Pris: 269 kroner per måned.
Overblik: Forskellige former for tv-pakker til andelsboligforeninger
Forskellige forhold spiller ind, når man vil skifte tv-udbyder som andelshaver.
Det kan godt være en uoverskuelig proces, da det ikke er alle udbydernes tv-løsninger, der dækker alle områder i Danmark. Du vil derfor ikke kunne vælge en valgfri tv-udbyder grundet udbyderens manglende dækning i dit område.
Waoo Forening
Waoo leverer i samarbejde med lokale energiselskaber tv-løsninger til boligforeninger. For at en andelsboligforening kan have Waoo som udbyder af deres tv-løsninger skal andelsboligforeningen være placeret i Waoos dækningssområde. Waoos dækningssområde er defineret af de lokale energiselskabers dækningsområder og dækker på nuværende tidspunkt det meste af Danmark – dog findes der områder, som eksempelvis Sønderjylland, hvor dækningen er begrænset.
Waoo tilbyder tre kabel tv-pakker med forskellige størrelser og derudover såkaldt IP-tv, som er tv med boks. De to former tv-løsninger kan kombineres, hvis man eksempelvis ønsker en kabel-tv løsning, men også ønsker tilvalgskanaler. Her kan du vælge en grundpakke i kable-tv og så leje en tv-boks og tilvælge dine kanaler efter behov. Priserne på tv-pakkerne er ikke offentligt tilgængelige, men jo større boligforeningen er jo større en mængderabat kan der gives på en aftale om tv-pakker i boligforeningen. Foreningen skal kontakte det lokale fibernetselskab for et tilbud. Waoo tilbyder desuden tv-pakker med et opstartsgebyr fra 0 kr.
Ønsker en boligforening at tegne en kollektiv aftale, som er gældende for hele boligforeningen hos Waoo er der mulighed for fleksible løsninger. Har man eksempelvis beboere, der ikke ønsker at betale for tv-pakker kan de i stedet bruge det beløb, der betales til Waoo på en internet-løsning i stedet. Bestiller beboeren produkter for mere, end man betaler over den kollektive opkrævning, bliver man afregnet for differencen af den lokale udbyder.
Ofte er det for nye foreninger muligt at få et helt nyt fibernet installeret uden omkostninger for hverken foreningen eller beboerne. Det kan dog variere fra energiselskab til energiselskab.
Du kan læse meget mere om Waoos tilbud til andelsboligforeninger på Waoos hjemmeside
YouSee
YouSee er den største udbyder på tv-markedet, og hovedparten af landets andelsboligforeninger har også tv-løsninger hos YouSee.
Hos YouSee er der stor valgfrihed hvad angår, hvilken form for aftale om tv-pakker den enkelte andelsboligforening ønsker.
Andelsboligforeningerne kan både have en løsning, hvor foreningen selv ejer kablingen, eller de kan have en løsning, hvor YouSee er ansvarlige for anlægget. Ejer andelsboligforeningen selv anlægget er priserne på de forskellige tv-pakker billigere. Ønsker man derimod en løsning, hvor YouSee ejer og vedligeholder kablingen, så er den månedlige pris på pakkeløsningerne højere.
Priserne på tv-pakkerne hos YouSee afhænger af størrelsen på andelsboligforeningen og antallet af andelshavere, der er med i tv-aftalen. Jo flere andelshavere jo lavere er det månedlige gebyr, der skal betales til YouSee.
Ønsker en andelsboligforening at skifte til YouSee er etableringsomkostningerne ligeledes varierende afhængigt af, hvilken form for kabling foreningen har ved opstart, og hvilken form for aftale man i andelsboligforeningen ønsker at lave i forhold til det månedlige gebyr. Etableringsomkostningerne starter dog fra 0 kroner afhængigt af, hvilke bindingsperiode foreningen ønsker.
YouSee tv-boks
YouSee tilbyder tre tv-pakker. En grundpakke, en mellempakke og en fuldpakke. For nyligt har YouSee lanceret en ny tv-boks, som blandt andet gør det muligt at spole frem og tilbage, samt optage programmer og se fra arkiv. Det er muligt at tage sin tv-pakke med sig og se den både på mobil, tablet og computer.
Tv-boksen giver også mulighed for større valgfrihed i hvilke former for tv-kanaler de forskellige andelshavere har i andelsboligforeningen. Med tv-boksen kan en andelshaver tilknytte en såkaldt bland-selv løsning, hvor der efter køb af en grundpakke kan tilkøbes henholdsvis 10, 20 eller 36 kanaler (som koster henholdsvis 180 kr., 230 kr., eller 280 kr.). Med bland-selv-løsningen kan andelshaveren selv vælge hvilke tv-kanaler, der skal vælges til tv-pakken.
Hvis andelsboligforeningen i forvejen har en aftale med YouSee koster det 30 kroner om måneden pr. andelshaver at leje tv-boksen. De andelsboligforeninger, som i forvejen er kunder hos YouSee skal kontakte YouSee, hvis de ønsker at lave en kontraktændring, således at de får en tv-boks og det er selve foreningen som skal stå for denne kontakt. Boksen kan købes/lejes i YouSee butikker eller ved at kontakte YouSees kundeservice.
Du kan læse mere om, hvad YouSee tilbyder til andelsboligforeninger på YouSees hjemmeside
Boxer
Boxer tilbyder en løsning, som på flere punkter adskiller sig fra andre tv-udbyderes løsninger. Boxers løsning er meget fleksibel, da den enkelte andelshaver selv kan vælge hvilke tv-kanaler, man ønsker at have adgang til via sin tv-løsning.
Modsat andre udbydere kan beboerne derfor selv vælge hvor mange tv-kanaler, de ønsker at betale for, hvilke tv-kanaler, og om de overhovedet ønsker at have en tv-pakke. Der bliver med andre ord taget højde for de individuelle behov hos andelshaverne, som ikke behøves at blive enige om en fælles tv-løsning til hele andelsboligforeningen.
Boxers løsning er specielt god til de mindre andelsboligforeninger, der på grund af deres størrelse ikke kan opnå store mængderabatter hos andre tv-udbydere. Ligeledes er Boxer TV ideelt for dem, som ønsker få kanaler frem for mange.
Boxer TV: Faste priser og uden binding
Grundabonnementet hos Boxer koster 70 kr. om måneden, og derefter koster de forskellige tv-kanaler 29, 39 eller 49 om måneden (TV3+ koster dog 99 kroner). Der er desuden også mulighed for at købe en løsning, hvor man får 8 valgfrie tv-kanaler samt alle DRs kanaler til en samlet pris for 359 kroner om måneden.
Med Boxers løsning er der ikke nogen binding, eller pris for oprettelse. Ønsker man at ændre i sit kanal-udvalg, så kan det ændres fra måned til måned. Boxer kan i øvrigt også tilgås på computer, tablet eller smartphone, ligesom at der er mulighed for at tage Boxer TV med sig til eksempelvis sommerhuset, hvis man ønsker dette.
Du kan læse meget mere om den TV-løsning Boxer tilbyder på firmaets hjemmeside.
Stofa
Hos Stofa kan boligforeninger vælge mellem en række forskellige tv-løsninger. Stofa tilbyder både faste tv-pakker og flere muligheder for selv at sammensætte sine tv-kanaler.
Stofa tilbyder tre forskellige tv-pakker med 27, 40 og 60 tv-kanaler (antal kan variere afhængig af foreningens ønske), som kan ses uden at det kræver en tv-boks. Med en mellem og stor tv-pakke kan man samtidig pause, spole og starte udsendelser forfra samt leje film via app og web. Bruger andelshaveren Airplay eller Chromecast kan man desuden streame tv-indholdet fra eksempelvis iPad eller PC direkte til tv’et.
Med løsningerne VælgSelv 8, 16 og 32 og Stofa VælgSelv Frit kan andelshaveren vælge ekstra tv-kanaler udover sin tv-pakke. Med VælgSelv 8,16 og 32 vælges 8, 16 eller 32 kanaler oveni den lille tv-pakke til en fast pris, mens man med VælgSelv Frit selv bestemmer, hvor mange ekstra kanaler man vil supplere med. Kanalerne kan udskiftes én gang om måneden. Stofa VælgSelv kræver at man lejer en Stofa SmartTv boks eller bruger en kortlæser + et Stofa Fritvalgs-kort i sit tv. Andelshaveren kan også vælge løsningen, der hedder Stofa MitTv. Med Stofa MitTv får man 100 procent frit tv-valg og håndplukker selv sine tv-kanaler og kan skifte dem ud efter behov. Stofa MitTv kræver en Stofa SmartTv boks, som er med i abonnementet.
En anden løsning er Stofa SmartTv, hvor man kan se udsendelser op til syv dage tilbage på de fleste tv-kanaler og kan pause, spole eller starte igangværende programmer forfra. SmartTv giver også adgang til tv og filmarkiver og mulighed for at leje film. Med en tv-pakke fra Stofa får man også adgang til streamingtjenesten Stofa WebTv. Med Stofa WebTv kan man se sine tv-kanaler overalt i landet og via alle enheder, lige fra pc, tablet og smartphone.
Stofas foreningsaftaler
For andelsboligforeninger tilbyder Stofa tre forskellige boligforeningsaftaler:
- En kollektiv aftale på tv, som omfatter alle andelshaverne i foreningen
- En kollektiv fritvalgs-aftale, som omfatter alle andelshaverne, men hvor den enkelte andelshaver selv kan vælge mellem tv eller bredbånd. I begge kollektive aftaler betyder det, at andelshaveren hver måned betaler et fast beløb over sin husleje, som er øremærket til tv og/eller bredbånd
- En individuel aftale, hvor den enkelte andelshaver selv bestemmer, hvilken tv-løsning vedkommende ønsker
Med en boligforeningsaftale følger et samarbejde med Stofas boligforeningskonsulenter. Du kan læse mere om, hvad Stofa tilbyder på Stofas hjemmeside.
Andels.net
Andels.net er en uafhængig udbyder af fælles fibernet-løsning, der siden 2003 har leveret tv- og internetløsninger til boligforeninger i Københavnsområdet. Andels.net er administrator af Østerbro Antenneforening, der er en uafhængig udbyder af digitalt kabel-TV. Østerbro Antenneforening får sit signal fra Glenten på Fyn, som er Danmarks største private tv-udbyder. Østerbro Antenneforening leverer hovedsageligt tv til Københavnsområdet og har sit navn fordi, der i starten kun blev udbudt tv på Østerbro.
Andels.net tilbyder konkret fiberbaserede internetforbindelser på 100/100Mbit, 150/150Mbit og op til 200/200Mbit til en månedlig ydelse. Det koster fra 125,00 kroner ved individuel tilslutning og mindre såfremt andelsboligforeningen får en kollektiv tilslutning. Andels.net kan både levere tv- og internet på eksisterende netværk eller tilbyde ny netværksopbygning.
Du kan læse mere om, hvad Andels.net kan tilbyde på hjemmesiden Andels.net
Del jeres erfaring
Vi opfordrer jer til at lægge en kommentar om, hvilke løsninger I har erfaring med i jeres andelsboligforening. Og eventuelt fortælle om, hvordan I har løst udfordringerne ved den nye tv-lov.
Har I en tv-løsning i jeres boligforening, som vi bør have med på listen over tv-udbydere, så er du velkommmen til at sende en mail til info@andelsportal.dk
26 kommentarer
Hej
Jeg har købt en andelslejlighed. I forbindelse med købs processen gør jeg administrator (som også håndtere til- og framelding til tv pakken) opmærksom på at jeg ikke ønsker at være med i den fælles tv-løsning.
Jeg får at vide at tv-pakken følger med lejligheden og at jeg er nødt til at betale for tv-pakken hvis jeg køber lejligheden indtil at opsigelsesvarsel osv er udløbet.
Fungerer det virkelig sådan at jeg er pålagt at starte med at være del af tv-pakken og så skal melde den fra efterfølgende?
Hej Nicolas
Selvom loven om det frie tv-valg er trådt i kraft, betyder det ikke, at den enkelte andelshaver kan komme ud af sin tv-aftale lige med det samme. Mange andelsboligforeninger har nemlig en længerevarende aftale med tv-leverandøren, som enten skal udløbe eller genforhandles, før den enkelte husstand kan opsige tv-aftalen. Og en opsigelsesvarsel kan være lang – og helt op til et år. Dette er fordi, at loven indeholder en overgangsordning for opsigelse for at undgå, at foreningen lider et økonomisk tab, hvis flere husstande vælger at framelde sig den fælles tv-forsyning.
Når opsigelsesperioden er udløbet, så kan du ikke længere pålægges en fast tv-pakke. Jeg vil anbefale, at du sender en skriftlig opsigelse til foreningens bestyrelse så du har papir på din opsigelse, og andelsboligforeningen må ikke tage gebyr for opsigelsen af den fælles tv-løsning.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej Nynne,
Tak for svaret. Jeg undrede mig mest af alt over det at man kan tvinge en andelshaver ind i en tv fælles forsyning ved indtrædelse i en andelsforening. Altså at køb af lejligheden i virkeligheden betinges af at man tiltræder tv-forsyningen – for derefter at man skal melde sig ud efter opsigelsesvarseler osv.
Hej
I min andelsforening har vi en gammel aftale med YouSee. Jeg er meget interesseret i at blive fritaget da jeg ikke har noget TV. Min formand fortæller mig at de har aftalt til generalforsamling for flere år siden at alle andelshavere skulle betale, og at det derfor et sted står i vedtægterne. Mit spørgsmål er, hvordan er lovgivningen formet ift. at andelshaverne alle har aftalte dette til en generalforsamling? (altså før jeg flyttede ind). Da jeg muligvis står som den eneste der ikke har noget TV.
Mvh
Hej Ida,
Tak for din henvendelse. Den nye TV-lov betyder, at det ikke længere er lovligt for andelsboligforeninger at kræve, at husstande (som din) skal abonnere på den fælles tv-aftale. Heller ikke selvom det er bestemt i vedtægterne. Dvs. at du har ret til at blive fritaget den fælles tv-aftale.
Hvis din andelsboligforening har en længerevarende aftale med tv-leverandøren, må de gerne kræve betaling indtil den udløber, hvilket i nogle tilfælde kan tage op til et år. Flere tv-udbydere tilbyder andelsboligforeningerne én løsning, hvor den enkelte andelshaver kan vælge mellem kollektiv betaling til enten tv eller internet, så måske det er en model, som din forening kan tilbyde? Jeg vil anbefale, at du hører din forening, hvornår de har opsagt tv-aftalen, så du ved, hvornår du er frataget fra.
Hvis du ønsker at framelde dig den fælles tv- forsyning, skal du sende en skriftlig opsigelse til foreningens bestyrelse, og andelsboligforeningen må ikke tage gebyr for opsigelsen af den fælles tv-løsning. Du kan læse mere her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/sloejefanlaeg-tv/.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej 🙂
Til et meget konkret spørgsmål;
Vi har lavet en aftale med YouSee hvor de betaler for etablering af et stjerneanlæg og den enkelte beboer kan derfor benytte sig af deres tilbud eller melde sig helt ud. YouSee har dog ikke lagt kablerne endnu, på trods af vi har været i dialog i 8 måneder og har en underskrevet kontrakt (Vi krydser fingre for de er klar inden 1/1-2018).
YouSee mener dog IKKE at de forskellige andelshavere kan melde sig ud pr. 1/1-2018, da de mener vi er bundet af “nomale” regler for individuelle boliger. Dvs. vi kan opsige abonnementet 1/1-2018 og herefter betale den følgende måned + 1 måneds opsigelse, og vi derfor først kan blive “TV-fri” 1/3-2018. Er dette ikke i strid mod loven, der siger 1/1-2018?
Er den eneste løsning i dette tilfælge at andelsboligforeningen opsiger aftalen for alle boliger pr. 31/12-2017, og så krydser vi fingre for YouSee har lagt nye kabler inden 1/1-2018?
På forhånd tak for svar,
Mvh Signe
Hej 🙂
Jeg er andelshaver og er tvunget til på “fællesskabets regning” at være med til at betale til den store tv-pakke i yousee, også selvom jeg gerne vil ud af den.
Jeg troede derfor, at jeg efter den 1. januar 2018 ENDELIG med loven på min side, langt og længe kunne blive fri..
MEN
Bestyrelsen mener åbenbart noget andet, og har givet kun givet os 3 muligheder ved afstemning..
1). Yousee med binding på minimum 1 produkt (tv eller internet) pr. andel i en periode på 5 år!
2). Yousee uden binding. Dette kræver en egenbetaling fra ejendommen på Ca. 120.000 DKK.
3). Boxer TV. Dette kræver en egenbetaling fra ejendommen på Ca. 120.000 DKK.
Så mine spørgsmål er..
Må de fortsat tvinge mig med at skulle betale, hvis flertallet stemmer for at fortsætte med yousee?
Bestyrelsen beskriver det således, at den nye installation (boxer eller yousee) koster ca. 4000kr pr andel, 120.000 kr ialt. Dette tolker jeg som, at jeg ikke kan nøjes med at betale de 4000kr, hvis flertallet stemmer for noget andet?
Kan jeg uanset hvad ikke bare betale de ca 4000kr, og komme ud af det en gang for alle?
PS: De benytter sig af det gamle sløjfeanlæg
Mvh 🙂
Martin
Hej Martin,
Tak for din henvendelse. Jeg forstår godt din fortvivlelse, da reglerne kan være tvetydige og svære at finde rundt i. Selvom loven træder i kraft per 1 januar 2018, betyder det ikke, at den enkelte andelshaver kan komme ud af sin tv-aftale lige med det samme. Mange andelsboligforeninger har nemlig en længerevarende aftale med tv-leverandøren, som enten skal udløbe eller genforhandles, før den enkelte husstand kan opsige tv-aftalen. Dette kan tage helt op til et år.
Samtidig gælder reglerne kun for tv-forsyning og har derfor ingen bestemmelser om fritagelse for en fælles internetløsning. Dvs. nu hvor din forening tilbyder at I kan vælge internet i stedet for tv, strider dette ikke imod reglerne, da du som andelshaver ikke er ‘tvunget’ til at vælge tv, hvilket er det centrale i lovgivningen.
Jeg håber du finder en løsning, som du bliver tilfreds med 🙂
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Vi er en forening med 45 medlemmer, der får den store pakke fra Yousee. Yousee oplyser at vi ikke har en kontrakt men vi har en opsigelse på løbende kvartal + 9 måneder.
Gælder den lange opsigelse også efter den 1.-1.-2018?
Mvh
Arnold
Hej Arnold,
Tak for din besked. Du kan læse mere om opsigelse i denne artikel: https://www.andelsportal.dk/nyheder/sloejefanlaeg-tv/
Bedste hilsner
Hej der.
Vi, i vores bestyrelse sidder i den situratio, at vi ikke helt kan blive enige om, loven vedr. Det frie tv-valg. Trods vi alle mener, at ha ret fordi vi alle har gransket nettet for gode svar
På vores spørgsmål.
Vi har i foreningen, det gamle sløjfeanlæg-system med yousee som udbyder.
Ingen tvivl om, at omlægge sløjfeanlægget til stikledning til hver enkelte andelshaver ville være det mest forureble.. men dyreste løsning… spørgsmålet er.. behøver man nedlægge sløjfeanlægget og lave om t stikledning?
Mvh lars
Hej Lars,
Mange tak for din kommentar. På et tidspunkt kan I ikke længere kræve, at de enkelte andelshavere betaler til sløjfeanlægget, hvis de ikke ønsker det. Derfor bliver I nødt til at finde en løsning i forhold til jeres nuværende betalingsløsning. Du kan læse mere om loven og fristerne her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/sloejefanlaeg-tv/
Bedste hilsner fra
Maria
Hej,
Har jeg forstået det korrekt, at hvis andelsforeningen har et sløjfeanlæg er man fortsat indtil jan. 2018 tvunget til at betale små 600 kr om md. for at se programmer om kage film med reklamer hvert 3. minut?
Hvad sker der rent praktisk i jan. 2018 hvis andelsforeningen fortsat ikke har fundet en anden løsning end sløjfeanlæg? Har jeg fra denne dato juridisk ret til nægte at betale for det TV?
Jeg ser ikke TV og er som andre træt af at smide hvad der svarer til en udlandsrejse om året ud til yousee. Der er i min forening også snak om at skifte udbyder til boxer, men dette ser ud til at blive en lang proces da nogle er imod. Hvis man juridisk har mulighed for at frasige sig at betale vil det sandsynligvis sætte skub i processen.
Mvh
Hej Kasper,
Tak for din kommentar. Du er bestemt ikke den eneste andelshaver, der er rigtig træt af at betale til en tv-aftale, som ikke benyttes.
Med loven bliver det sådan, at det fra 1. januar 2018 ikke længere vil være lovligt at tvinge beboere til at betale for uønsket TV – der er dog andre krumspring, som stadig er tilladt – eksempelvis må man stadig bede om en opkrævning til internet.
Du kan læse lidt mere om loven her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsboligforeninger-tjekke-tv-aftale/
Vi skriver også snart noget mere om det på portalen – så vi kan få besvaret de spørgsmål, som du og mange andre går og tumler med.
/Maria – Andelsportal.dk
Hej Andelsportalen,
Vi er en lille andelsforening, der på nuværende tidspunkt har et sløjfeanlæg, og vi skal derfor finde en anden løsning. Vi har fået et rigtig godt tilbud af Fibia, men det kræver, at alle andelshavere betaler 100 kr. om måneden. Der er dog frit valg, om folk ønsker at bruge de 100 kr. på en tv-løsning eller en internetløsning. Derfor kan man jo argumentere for, at vi tvinger folk som minimum ind i en internetløsning, men at de selv kan vælge, om de vil bruge det på noget andet. Så vidt jeg kan se, så er det ikke i strid med den lov, der er vedtaget at “tvinge” folk ind i en fælles internetløsning. Jeg kan dog ikke selv finde noget om dette i hverken andelsboligforeningsloven eller ved google-søgninger. Ved I, om dette ville være en lovlig konstellation?
Bedste hilsner,
Nadia
Hej Nadia,
Mange tak for din henvendelse. Det er et rigtig godt spørgsmål du stiller! – Jeg ved faktisk ikke, hvordan reglerne er for den slags løsninger. Vi har hørt om lignende aftaler fra andre udbydere, hvor andelshaverne i princippet binder sig til en ny løsning . Vi følger op på emnet og skriver en ny artikel om problemstillingen her på portalen inden for nærmeste fremtid.
/Maria – Andelsportal.dk
Hej Andelsportalen,
Jeg er en andelshaver i en mindre andelsbolig på 10 andele. Eftersom jeg aldrig ser normalt TV, vil jeg gerne ud af vores fælles løsning (Yousee lille-pakke, med tilvalgsmuligheder). Da jeg meddelte dette til bestyrelsen, fik jeg svar at det først kunne lade sig gøre efter opsigelsesperioden udløb. Den er 60 månedere = 5 år! Det virker ret urimeligt at jeg er stavnsbundet til at betale yousee for en tv-pakke jeg aldrig bruger, de næste 5 år. Kan dette virkelig passe?
Mange tak for en informativ artikel.
Vh
Søren
Hej Søren
Tak for din henvendelse. Din problemstilling er yderst relevant omkring hele tv-debatten – dog kan en bestemt ting gøre dig fastlåst til den nuværende aftale. Hvis jeres andelsboligforening nemlig har et sløjeanlæg, så alle andelshavere modtager det samme tv-signal, så kan du være fastlåst den fælles tv-løsning indtil 1.januar 2018. Hvis ikke I har et sløjeanlæg i foreningen, så vil din andelsboligforening ikke kunne kræve, at alle beboere underlægger sig en fælles tv-løsning. En fælles tv-løsning bliver med det nye friere tv-valg en frivillig fælles tv-løsning, hvilket vil sige, at man frivilligt kan være en del af den eller ej. Dermed kan man godt melde sig ud af den fælles aftale, da den er frivillig og som du i dit tilfælde beskriver med ikke at have behov for at se normalt tv.
Andelsportal.dk har også skrevet en artikel om, at andelsboligforeninger bør tjekke op på deres nuværende tv-aftale, nu hvor det nye tv-valg trådte i kraft i sommers. Den kan du også læse her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsboligforeninger-tjekke-tv-aftale/
Jeg håber, at mit svar var til en lille hjælp.
/Benjamin – Andelsportal.dk
Vi er en andelsboligforening på 21 andele.
Vi har alle den store tv-pakke hos YouSee. Foreningen betaler for tv-pakken, og beløbet er ikke afspejlet i den enkelte andelshavers husleje. Den løsning blev i sin tid valgt, da foreningen har indtægter fra fire erhvervslejemål.
Vi har haft kontakt med YouSee, som oplyser, at de enkelte andelshavere frit kan vælge, hvilken tv-pakke de ønsker.
Nogle vil gerne have den lille pakke, og andre vil gerne have den store pakke. Da vi alle betaler det samme til foreningens pengekasse via vores husleje, vil de, der vælger den lille pakke, betale for meget til foreningens pengekasse.
Loven siger:
Andelsboligforeninger må ikke længere kræve, at deres andelshavere skal være en del af den fælles tv-aftale.
Betyder det så, at vi skal omlægge vores måde at betale på, så opkrævningen for den enkelte tv-pakke bliver opkrævet hos hver andelshaver og afspejlet i huslejen?
Mvh
Kenn
Hej Kenn.
Tak for din henvendelse. Det er lige præcis den problemstilling, som mange andelsboligforeninger sidder i lige nu. Andelshavere kan nemlig ikke længere blive “tvunget” til at være en del af den fælles tv-aftale. At være en del af en fælles tv-aftale vil kun kunne blive frivillig i den forstand, at den enkelte andelshaver altid vil kunne vælge en anden tv-pakke og melde sig ud af aftalen. Derfor skal I finde i løsning med jeres nuværende udbyder, så i I jeres forening ikke betaler for meget, hvis alle nu vil have den lille tv-pakke. Det kan også give lige inspiration at kigge denne artikel igennem for yderligere information:
https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsboligforeninger-tjekke-tv-aftale/
Derudover ville jeg tage kontakt til jeres ejendomsadministrator i forbindelse med betaling for den enkelte andelshaver, hvis I gør brug af sådan én. De vil kunne give jer information om den bedste måde at gå omkring dette problem på.
Jeg håber, at dette var til en lille hjælp.
/Benjamin – Andelsportal.dk
Hej Andelsportal.
I vores forening har vi et sløjefeanlæg tilknyttet yousee og aftalen er indgået i april 2003. Alle får fuldpakke – ingen mulighed for andet. Med den nye lovgivning er der nu beboere der har fortalt bestyrelsen at de ikke længere ønsker at være en del af denne løsning. Vi har læst det I har skrevet her på siden og prøvet at søge mere om lovgivni gen men finder det ret uklart hvordan vi skal forholde os til den nye lovgivning og beboernes ønsker. Så spørgsmålet er hvordan skal vi håndtere sagen i forhold til lovgivningen og at vi har sløjfeanlæg? Er vi pålagt at skifte anlægget til stiklednings anlæg? Kan en generalforsamling beslutte at beholde sløjefeanlæget og dermed forhindre, ved flertals afstemning, individuelle beboeres ønsker for frit tv valg?
Med venlig hilsen
Brian Clausen Murgia
Hej Brian
Tak for din henvendelse. Jeres problemstilling er meget relevant, da der er en hage ved den frie tv-valg. Hvis en andelsboligforening ligger inde med et sløjeanlæg, så træder det frie tv-valg først i kraft pr. 1.januar 2018. Det vil sige, at I har i jeres forening lidt over et år til at frakoble jer sløjfeanlægget, så den enkelte andelshaver selv kan vælge sin tv-løsning. Dermed har jeres beboere ret til at vælge selv, men først pr. 1. januar 2018, fordi det kan være mere omkostningsrigt for foreningen at udskifte sløjfeanlægget med en så forholdsvis kort varsel.
I forbindelse med spørgsmålet om, om man kan vedtage at beholde sløjfeanlægget ved en generalforsamling, så er svaret umiddelbart nej. Jeg ville anbefale at tage kontakt til jeres ejendomsadministrator, hvis I gør brug af sådan én, da de vil kunne undersøge og give jer et endegyldigt svar. Men det nye lov siger, at hvis en andensboligforening kun kan komme frem til en frivillig fælles tv-aftale. Den enkelte beboer kan altså ikke blive “tvunget” til at være en del af en fælles tv-aftale længere.
Jeg håber, at dette svar var til en hjælp.
/Benjamin – Andelsportal.dk
Det fremgår af artiklen, at:
“Et fremlagt lovforslag i Folketinget skal dog gøre det muligt at komme ud af de lange opsigelsesaftaler for andelsboligforeninger, så de i sidste ende hurtigere kan vælge den rigtige tv-løsning for dem.”
Har du et link eller andet til dette lovforslag? Som jeg læser det, er det ikke en del af den vedtagne lovændring.
Hej Kasper,
Tak for din henvendelse. Vi har netop opdateret artiklen, så det er lidt lettere at finde svar på spørgsmål som dit.
I det vedtagede står der i § 4:
Er der før den 1. juli 2016 indgået aftale mellem
ejeren af et fællesantenneanlæg og en tv-distributør eller
programudbyder eller mellem ejeren af en ejendom, en ejerforening,
andelsboligforening el.lign. og ejeren af et fællesantenneanlæg
om fælles programforsyning, der gennem vilkår
m.v. hindrer husstande i at udøve den i § 6 a, stk. 1, og i
lov om radio- og fjersynsvirksomhed som affattet ved denne
lovs § 1, nr. 3, nævnte ret eller hindrer ejere af ejendomme,
ejerforeninger, andelsboligforeninger el.lign. i at efterkomme
husstandes anmodning om fritagelse efter § 6 a, stk. 1,
får forpligtelsen i § 6 a, stk. 1, først virkning fra det tidligste
af følgende tidspunkter:
1) Aftalens udløb eller
2) udgangen af en periode, der svarer til aftalens opsigelsesvarsel,
regnet fra den 1. oktober 2016 eller det senere
tidspunkt, hvor aftalen tidligst kan opsiges fra.
Stk. 3. For anlæg, hvor det teknisk ikke er muligt at frakoble
enkelte husstande, finder loven først anvendelse den
1. januar 2018.
Du kan finde det vedtagede lovforslag i den fulde længde her: http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20151/lovforslag/L138/20151_L138_som_vedtaget.pdf
Jeg håber det kan svare på dit spørgsmål.
/Maria – Andelsportal.dk
Hej Andelsportal / Benjamin
Jeg er andelshaver hvor vi har et sløjfeanlæg, og alle er bundet til at modtage YouSee Fuldpakke. Har I et link hvor jeg kan læse mere om den nye lovgivning?
Og, hvis I har tid, hvad er jeres forståelse af hvordan den nye lovgivning vil påvirke mig. Jeg skal måske sige at hvis loven gør det ulovligt at tvinge mig til at betale for denne TV pakke via fællesanlæg, så melder jeg mig ud samme dag. Jeg ser næsten aldrig TV.
Mvh Simon
Hej Simon
Tak for din henvendelse. Du vil kunne længe mere information om de nye tv-regler i den nye lejelov under følgende link:
http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20151/lovforslag/L138/20151_L138_som_vedtaget.pdf
Dit spørgsmål er rigtig relevant, da der stadig er en problemstilling for andelsboligforeninger med ældre sløjfeanlæg. Her vil man ikke kunne frakoble sig den fælles løsning, fordi alle er tilkoblet én og samme forsyning, hvilket lader til at være tilfældet i din forening. Det er ikke simpelthen teknisk muligt at frakoble enkelte husstande, hvor en løsning ville være at investere i et nyt anlæg. Du vil derfor desværre ikke kunne komme ud af jeres nuværende tv-løsning.
/Benjamin – Andelsportal.dk
Viser 0 af 26 kommentarer