Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Tv-aftaler og sløjfeanlæg: Hvad gør vi?

Den 1. januar 2018 gælder loven om frit tv-valg også for foreninger med sløjfeanlæg. Det kan være svært for andelsboligforeninger at gennemskue de forenings-
løsninger, som tv-udbyderne tilbyder, og hvorvidt løsningerne stemmer overens med lovgivningens krav om ikke at binde andelshaverne til en bestemt tv-pakke eller udbyder.

Den. 1 juli 2016 trådte loven om frit tv-valg i kraft, hvilket betød, at det ikke længere var lovligt for andelsboligforeninger at kræve, at husstandene skulle abonnere på den fælles tv-aftale. For andelsbolig-
foreninger med sløjfeanlæg vil loven om det frie tv-valg træde i kraft per 1. januar 2018, og derfor er mange foreninger på jagt efter nye tv-løsninger. Da flere andelshavere stadig er bundet til en fælles tv-løsning får vi på Andelsportal.dk ofte spørgsmål om, hvordan foreninger skal forholde sig til de nye krav og hvilke alternative løsninger der findes. Vi ser derfor nærmere på tv-løsningerne.

Flere andelshavere er stadig bundet 
til fælles tv

Selvom loven om det frie tv-valg er trådt i kraft, 
betyder det ikke, at den enkelte andelshaver kan komme ud af sin tv-aftale lige med det samme. Mange andelsboligforeninger har nemlig en længerevarende aftale med tv-leverandøren, som enten skal udløbe 
eller genforhandles, før den enkelte husstand kan opsige tv-aftalen. Og en opsigelsesvarsel kan være lang – og helt op til et år. Dette er fordi, at loven indeholder en overgangsordning for opsigelse for at undgå, at foreningen lider et økonomisk tab, hvis flere husstande vælger at framelde sig den fælles tv-forsyning.

Hvad er forskellen på et sløjfeanlæg og et stikledningsanlæg?

Et sløjfeanlæg er et fællesantenneanlæg, hvor antennekablerne går fra lejlighed til lejlighed. Det er dermed ikke muligt at frakoble den enkelte andelshaver fra dette tv-net. En stikledningsanlæg kan derfor være den bedre løsning, da dette er et anlæg, hvor antennekablet går direkte til hver enkel lejlighed. Fra den 1. Januar 2018 er det ikke længere lovligt at kræve, at den enkelte andelshavere betaler til det fælles sløjfeanlæg og derfor er flere andelsboligforening på jagt efter alternative løsninger, hvor et stikledningsanlæg kan være en af dem.

Sådan er reglerne for opsigelse

Hvis foreningens aftale med tv-leverandøren udløber en bestemt dato, eksempelvis den. 31. december 2017, kan den enkelte husstand opsige den fælles tv-forsyning fra den 1. januar 2018. Husstanden har en måneds opsigelse til udgangen af en måned, så opsiges aftalen i løbet af januar 2018, vil opsigelsen have virkning fra den 1. marts 2018.

Hvis foreningens aftale løber, til en af parterne opsiger den, kan husstanden melde sig ud, når foreningens opsigelsesvarsel udløber regnet fra den 1. oktober 2016. Dvs. at hvis foreningens aftale kan opsiges med 12 måneders varsel, kan den enkelte husstand opsige sin tv-aftale fra den 1. oktober 2017.

Kan andelshaveren pålægges en fælles 
internetløsning i stedet for tv?

Loven om det frie tv-valg gælder kun for tv-forsyning og har derfor ingen bestemmelser om fritagelse for fælles internetløsninger. Flere tv-udbydere tilbyder derfor andelsboligforeningerne én løsning, hvor den enkelte andelshaver kan vælge mellem kollektiv betaling til enten tv eller internet. Denne løsning tilbydes blandt andre af fibernetselskabet Fibia, hvor den enkelte husstand selv kan vælge om pengene skal bruges på tv eller på internet. Herved er andelshaveren ikke ‘tvunget’ til at vælge tv, hvilket er det centrale i lovgivningen. Dette betyder også at den enkelte husstand skal have mulighed for at tilslutte sig andelsboligforeningens internetløsningen, selvom husstanden ikke modtager tv.

Spørg din andelsboligforening

Det er en god idé at spørge din andelsboligforening, hvornår de nye regler får virkning i jeres forening i forhold til, hvornår du kan opsige dit tv-abonne
ment. Hvis du ønsker at framelde dig den fælles tv-
forsyning, skal du sende en skriftlig opsigelse til foreningens bestyrelse, og andelsboligforeningen må ikke tage gebyr for opsigelsen af den fælles tv-løsning.

Del jeres erfaring

Vi opfordrer jer til at lægge en kommentar om, hvilke løsninger I har erfaring med i jeres andelsboligforening. Og eventuelt fortælle om, hvordan I har løst udfordringerne ved den nye tv-lov.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 kommentarer

AvatarSebastian Hertzberg

Hejsa,

Jeg forsøger at afmelde min tv-pakke, og vi har i vores andelsforening et sløjfeanlæg.

Jeg får afvide jeg selv skal betale en YouSee tekniker på 700 kroner, idet han skal plombere signalet til min lejlighed. Kan det passe, at man som andelshaver kan tvinges til at betale for at komme ud af en aftale? Det er min administration, som har oplyst mig dette.

Vh.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej sebastian

Mange tak for din kommentar. Vi har ikke før hørt om, at der før er opkrævet gebyr for afmelding af tv-pakke. Vi er desværre ikke rådgivere, der kan yde juridisk bistand, men du kan finde lovgivningen om frit tv-valg lige her: https://www.retsinformation.dk/eli/ft/201512L00138.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

AvatarLars Jensen

Hej

Er formand i en forening hvor jeg har fået spørgsmål fra en kommende andelshaver omkring etablering af fibernet. Vi har ingen fællesantenneanlæg (sløjfeanlæg) eller fælles internet forbindelse, Det har de forskellige andelshavere selv skulle stå for så længe jeg kan huske. Jeg har selv fibernet etableret før 2018 og nu begynder vil de forskellige leverandører eksempelvis waoo kun vil etablerer en fællesløsning, da det er i en andelsforening. Kan dette være helt rigtigt/mening med loven var det ikke meningen at man skulle blive mere fri til at vælge selv. Så skal man eventuelt se om ikke han kan få forbindelsen registreret som privatkunde og ikke forening eller vil der være nogle problemer i den henseende ?
Venligt Lars

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Lars
Mange tak for din kommentar. Jo, der har siden 2018 været frit tv- og antennevalg. Jeg ved ikke nok om de forskellige løsninger, som de forskellige udbydere tilbyder, til at kunne vejlede jer nærmere. Mig bekendt vil den kommende andelshaver blot selv skulle stå for at oprette sig som kunde og selv stå og betale for løsningen. Jeg vil anbefale, at andelshaveren forhører sig hos de forskellige udbydere om vedkommendes muligheder.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

AvatarSussie Foghmar

Hej
I min forening har vi fået fibernet for et par siden. Derved kan alle selv vælge en tv udbyder via deres egen router
Men vi har også en gammel fælles antenne som kan trække DR og svenske kanaler. Fornyelig var denne antenne i stykker og da nogle få i foreningen fortsat anvender denne antenne Los vi den reparere. Er det så forkert at det er gjort på husets regning?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Sussie,
Tak for din henvendelse. Det kommer an på, hvad I har aftalt/nedskrevet i foreningen om vedligeholdelse af antennen. I bør nok være opmærksomme på, hvem og hvad reglerne er for fællesantennen fremover og tage det op til en fælles afstemning om det er noget, som I fortsat skal vedligeholde.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarKenneth Jørgensen

Hej
Vi bor i en andelsforening, og vi betaler 170 kr om måneden til fællesudgifterne for den lille pakke, mit spørgsmål er eftersom jeg kun streamer mit tv er der så mulighed for at jeg kan undgå at betale de 170 kr til fællesudgifterne på grund af en gammel aftale, jeg vil nemlig ikke betale for andre skal se tv på min regning
Venligst Kenneth

Hej Kenneth
Tak for din henvendelse. Andelshavere kan ikke længere pålægges en fælles tv-løsning, hvorfor du kan kræve at blive udmeldt af den faste tv-aftale. Du skal dog være opmærksom på, at nogle andelsboligforeninger har aftaler med tv-leverandøren, der udløber en bestemt dato, hvorfor nogle andelshavere stadig kan være bundet til en tv-aftale. Nogle andelsboligforeninger vælger også én løsning, hvor den enkelte andelshaver kan vælge mellem kollektiv betaling til enten tv eller internet. En fælles internetløsning må nemlig godt pålægges andelshaveren. Undersøg derfor om de 170 kroner går til tv-pakke, internet eller andet.
Jeg vil anbefale, at du læser denne uddybende artikel: https://www.andelsportal.dk/nyheder/tv-pakker-2018/
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej Nynne
Mange tak for svar. Men i min forening oplyser tv-udbyder, at der godt kan plomberes enkelte stik og man dermed har mulighed for at vælge mellem tv-pakken eller ingenting. Men er det godt nok? Eller skal der tilbydes pakkevalg? Og kan man pålægge beboeren omkostningen ved en evt. åbning af stikket igen? Eller vil det ligesom ved framelding være foreningen der afholder den omkostning?

Hej Henriette
Vi har spurgt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen angående, hvorvidt andelsboligforeningen eller beboerne skal betale for plomberingen af tv-signalet. Svaret lyder som følger: “Udgifter til plombering kan sidestilles med udgifter til forbedringer af/investeringer i anlægget og vil kunne fordeles ligeligt på alle husstande i ejendommen”. Det er altså ikke den enkelte andelshaver, der skal betale.
Førhen var det sådan, at hvis foreningen havde vedtaget en pakkeløsning på generalforsamlingen, så var beboerne tvunget til at betale for denne tv-aftale. Sådan er det ikke længere. Med de nye tv-regler er det kun muligt at lave en frivillig kollektiv aftale på generalforsamlingen. Så derfor skal jeres forening kunne tilbyde individulle tv-løsninger. Hvis jeres forening tilbyder tv-pakker eller ingenting er det derfor i overensstemmelse med loven, så længe at den enkelte beboer kan vælge ‘ingenting’.
Håber det var svar på spørgsmålet.
God dag!
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej,
Er man som andels- eller ejerforening forpligtet til at tilbyde et antenne anlæg, eller er det ok, at de medlemmer på et sløjfeanlæg, der vil ud af aftalen blot får plomberet deres stik (hvis det kan lade sig gøre) og så derefter har ingenting. Dernæst, det fremgår ret tydeligt, at man ikke må pålægge beboeren omkostningen for at lukke stikket, men hvordan med gebyret for at åbne det igen?

Hej Henriette,
Tak for din henvendelse. Da et sløjfeanlæg er et fællesantenneanlæg, hvor antennekablerne går fra lejlighed til lejlighed, er det ikke muligt at frakoble den enkelte andelshaver fra dette tv-net. En forening med sløjfeanlæg skal derfor ud og finde en ny kabel-løsning, da I skal kunne frakoble den enkelte andelshaver, hvis andelshavere ønsker dette. Her kan en stikledning være et godt alternativ.
Som du nævner må I ikke tage gebyr for at lukke stikket. Jeg vil mene, at I selv skal vedtage retningslinjer for, hvad et nyt alternativ skal koste. Du kan læse mere i denne artikel: https://www.andelsportal.dk/nyheder/tv-pakker-2018/.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarMichael Junget

Det er stadig uklart for mig, om man på en eller anden måde kan anvende sløjfekablingen i en eller anden form efter den 1. januar 2018 eller om man i alle tilfælde er nød til at etablere ny kabling.

Hej Michael,
Tak for din henvendelse. Jeg kan godt forstå din undren. Ifølge loven om ‘frit tv-valg’ er det ikke længere lovligt for andelsboligforeninger med sløjfeanlæg at kræve, at husstandene skal abonnere på den fælles tv-aftale efter d. 1 januar 2018. Foreninger med sløjfeanlæg skal derfor ud og finde en ny kabel-løsning, da de skal kunne frakoble den enkelte andelshaver, hvilket ikke er muligt med et sløjfeanlæg.
Der kan dog være nogle regler i forhold til opsigelse af nuværende tv-abonnoment, som binder andelsboligforeningen til aftalen i længere tid. Du kan derfor med fordel kontakte din andelsboligforening for at høre, hvornår du kan opsige dit tv-abonne
ment. I nogle andelsboligforeninger skal du aktivt opsige din tilkobling til den fælles tv-løsning – dette kan ske ved at sende en skriftlig opsigelse til bestyrelsen.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarAndelsboligforeningen Kildehøj I

Hvad er et sløjfeanlæg?
MVH
Andelsboligforeningen Kildehøj I
Bente Larsen (formand)

Hej Bente,
Tak for din henvendelse. Et sløjfeanlæg er et fællesantenneanlæg, hvor antennekablerne går fra lejlighed til lejlighed. Det betyder at det ikke er muligt at frakoble den enkelte andelshaver fra denne fælles tv-løsning, hvilket tv-loven kræver. Fra den 1. januar 2018 gælder loven om frit tv-valg også for foreninger med sløjfeanlæg, og derfor skal flere andelsboligforeninger ud og finde nye tv-løsninger nu.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 16 kommentarer