Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Sydbank siger nej til andelsboliglån

En af landets største banker, Sydbank, ønsker ikke længere at finansiere køb af andelsboliger. Ifølge banken er prisen på andelsbeviser steget til et niveau, der sammen med den lave rente kan betyde, at andelsboligkøbere risikerer at skylde flere penge væk som gæld, hvis renten stiger igen.

Det kan desværre ikke lade sig gøre. Det svar får mange interesserede andelsboligkøbere ifølge Finans i øjeblikket i Sydbank, når de vil låne penge til en andelsbolig. Hvorfor? Det dykker vi ned i her.

Alt du skal vide, når du vil låne til en andelsbolig

Fra offentlig- til valuarvurdering

Mange andelsboliger er steget markant i pris efter de gik fra den offentlige ejendomsvurdering til en valuarvurdering, og det får Sydbank til at tænke sig om en ekstra gang, når en andelsboligkøbere melder sin ankomst i bankens låneafdeling. Kommende andelshavere kan ifølge Sydbank nemlig risikere at sidde med et meget dyrt lån, og få et underskud, når de vil sælge andelsboligen igen.

Vi kan ikke forsvare det over for vores kunder, for hvis vi ikke sagde nej til et for højt gældsniveau, kunne man beskylde os for at bedrive dårlig rådgivning.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank til Finans.

Offentlige ejendomsvurderinger er suspenderet

De offentlige ejendomsvurderinger blev suspenderet tilbage i 2013, fordi at flere vurderinger var fejlbehæftede. Det er endnu ikke fastlagt præcis, hvornår de nye vurderinger af erhvervsejendomme – som andelsboligforeninger hører ind under – bliver udsendt, men det forventes tidligst at ske i 2021. Det betyder også, at flere andelsboligforeninger benytter sig af en valuarvurdering for et mere retvisende billede af ejendomsværdien.


Ejendomsvurderinger udskydes til 2021

Andelsbeviser risikerer at falde i værdi

Ifølge Karen Frøsig bliver andelsbeviser, der førhen kostede 200.000 kroner nu handlet for 1.000.000 kroner. Det skyldes ifølge bankdirektøren, at den lave rente gør det nemt at låne penge, hvorfor prisen på andelsbeviser stiger. Men hvis renten stiger igen, vil det få andelsbeviserne til at falde kraftigt i værdi, påpeger hun.

Curt Liliegreen som er ekspert i boligmarkedet ser positivt på Sydbanks tiltag og udtaler til Finans:

”Det er positivt, at dele af den finansielle sektor er proaktiv og opmærksom på, om prisniveauet er realistisk også på langt sigt. Jeg vurderer, at andelsboligpriserne er gået meget højt op på grund af valuarvurderingerne.”

Ifølge Karen Frøsig har mange andelsboligejere stirret sig blinde på de negative renter samt den månedlige ydelse, men glemmer gælden. Særligt, hvis renten pludselig stiger.

Nye andelsboliglov i 2018

Med den nye andelsboliglov i 2018 kom også en ny vurderingsnorm med det formål, at standarden af valuarvurderingen skulle hæves for at undgå tårnhøje og usammenlignelige vurderinger. I dag stilles der dermed større krav til valuarerne, som både skal være erfarne, uddannede og have en større forsikringssum.


Ny vurderingsnorm i valuarvurderinger i 2018

Andre banker satser stadig på andelsboligmarkedet

Det ser dog ikke helt sort ud, hvis du går med drømme om at låne til en andelsbolig. Flere andre banker vil fortsat gerne låne til andelsboligen.

Det gælder blandt andre Danske Bank, der bruger et internt vurderingssytem, som giver en mere sikker rådgivning:

”At købe andelsbolig kræver en god rådgivning. Vi har i Danske Bank haft en individuel vurdering af foreningerne gennem mange år, som gør at vi altid rådgiver vores kunder i forhold til den specifikke forening. Vi har netop styrket vores set-up omkring andelsboliger ved etablering af et rådgiverteam, der er specialiseret i at rådgive om andelsbolig, ligesom vi går ud med rådgivning til foreningerne om hvordan de bedst kan strukturere foreningen,” forklarer Lasse Nygaard, der er boligchef hos Danske Bank.




I Arbejdernes Landbank er andelsboliglån også fortsat en mulighed. Boligdirektør Asger Friis Pedersen påpeger til Finans at:

Det er rigtigt, at priserne er steget, men boligformen er stadig attraktiv og billigere end ejerboliger, der ligger i samme områder. Samtidig står mange danskere på venteliste til at købe en andelsbolig, så vi er ikke nervøse.

Boligdirektør Asger Friis Pedersen


For ham skal andelsboligkøbere have lov til at købe en bolig, selvom de risikerer, at blive teknisk insolvente på papiret – allerede når de underskriver købsaftalen.

ABF ser med ro på udlåning til andelsboliger

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, mener, at det er for vidtrækkende at smække pengekassen for lån til andelsboliger i.

For dem er det vigtigste, at boligerne kan afsættes til de priser, som de nu engang er fastsat til samt at mange andelsboligforeninger har en buffer i regnskabet mod fald i ejendomsværdierne.

Moderniseringsregler: Så mange penge står du som andelshaver til at miste

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *