Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Opsætning af ladestandere i boligforeninger er blevet en strømlinet proces

Elbiler er en del af fremtiden. Men ladestandere skal være inden for rækkevidde, hvis flere skal vælge elbilen til. Derfor er der bred politisk opbakning til udbredelsen af mere ladeinfrastruktur til elbiler i Danmark.

Foto: HomeCharge.

Ladestandere til private boligejere virker let, men hvordan gør man, når man bor i en andelsboligforening, og ladestanderen skal være kollektiv? Hvem sætter ladestanderne op? Hvordan afregn-er man strømmen, og hvordan betaler brugerne? Mange udbydere har i dag et færdigt koncept til boligforeninger – både de foreninger, der skal have opsat ladestandere på offentlig vej og dem, som har et privat område til foreningen.

Læs også: Guiden til ladestandere i andelsboligforeningen

Hvordan får vi ladestandere i boligforeningen?

Opsætning af ladestandere, når man bor i boligforening kræver, som så meget andet, lidt mere forberedelse, end hos den private på en villavej.  Forenede danske elbilister (FDEL) har udarbejdet en vejledning til boligforeninger, der ønsker mulighed for opladning af elbiler. Her fremgår det blandt andet, at der både skal håndteres teknik, praktik, jura og økonomi, når en boligforening skal have opsat ladestandere. Der er dog også fordele ved at få opsat kollektive ladestandere – eksempelvis er ét ladestik i gennemsnit tilstrækkeligt til opladning af cirka tre elbiler. Man kan dermed opnå en langt højere udnyttelsesgrad end på de private villaveje.

Elbilforeningen er i det hele taget gode at få fat på, hvis man i foreningen overvejer at få opsat ladestandere. De kan nemlig give uvildig vejledning og rådgivning i forhold til ladeoperatører og rådgivere.

Inden I går i gang

Når man i andelsboligforeningen overvejer at få opsat ladestandere, er der flere overvejelser at gøre sig, og samtaler man bør tage i foreningen. Måske kan en interessegruppe fremlægge deres tanker og input til projektet med at få ladestandere på næste generalforsamling. Skal alle beboere eksempelvis være med til at finansiere eller kun dem, der har elbiler?

Hvor mange ladestandere skal der gøres klar til? Med tiden vil gradvist flere få elbiler, og man kan med fordel overveje at etablere flere ladestandere, end der aktuelt er behov for. Etableringen af ladestandere kan ofte være fordelagtig at tænke ind i et andet projekt. Skal der eksempelvis laves gravearbejde, eller er der udendørsarealer, som skal renoveres, kan ladestanderne med fordel etableres i samme ombæring.

Laderet i Norge

I Norge har man, for at gøre processen lettere for borgere med ønsker om elbiler, indført en såkaldt laderet. Det betyder, at beboere i lejligheder og rækkehuse med fælles parkering skal have mulighed for at lade bilen op.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *