Energifællesskaber gør solenergi attraktivt for andelsboligforeninger
Solenergi er en bæredygtig og god investering, som flere andelsboligforeninger får øjnene op for. Med solcelleanlæg kan boligforeninger ikke alene spare penge på strømmen, men også reducere deres CO2-aftryk. Solcelleanlæg er særligt fordelagtige for andelsboligforeninger, hvor flere beboere bor i samme ejendom og kan drage fordel af at danne energifællesskaber.
Solceller er blevet populære blandt mange danskere, der ønsker at reducere strømregningen og samtidig gerne vil gøre det på grøn vis. Alligevel er der flere faktorer, der kan påvirke beslutningen om at implementere solcelleanlæg, især i andelsboligforeninger.
Energifællesskaber: En fælles indsats for billigere energi
I andelsboligforeninger, hvor mange beboere bor i samme ejendom, kan solceller skabe store kollektive besparelser. Ved at danne såkaldte energifællesskaber kan foreninger bruge den solenergi, de producerer i fællesskab, og dermed reducere deres fælles energiudgifter.
Solceller producerer mest strøm i dagtimerne, fordi det er her solen står højest på himlen. Der er desværre mange danskere, der ikke er hjemme til at bruge af den billige strøm i dagtimerne, fordi de er på deres arbejdsplads. I en andelsboligforening er beboersammensætningen ofte af større variation med studerende, pensionister eller nogle på hjemmearbejdspladser. Og dette er en fordel, som kan benyttes med et energifællesskab. Det fortæller Lars Gyldenholm, el-chef hos DKTV, en landsdækkende installatør af tekniske og energieffektive løsninger:
Det smarte ved andelsboligforeninger med solceller er, at de kan danne energifællesskaber, hvor beboerne deler den strøm, der produceres af solcellerne. Det betyder, at den strøm, der produceres i løbet af dagen, kan fordeles og benyttes så alle får billigere strøm. I dagtimerne er der ofte nogen hjemme, og der kan man direkte bruge den strøm, der er gratis fordi den produceres af solcellerne
forklarer Lars Gyldenholm.
I disse fællesskaber deler beboerne ikke blot de energibesparelser, der skabes ved direkte at bruge solenergien, men de reducerer også dyre omkostninger ved at købe strøm udefra.
I et energifælleskab har andelsboligforeningens beboere nemlig glæde af, at der er nogle hjemme til at bruge den gratis strøm:
”Når regningen skal splittes ud, så får de andre andelshavere glæde af det, fordi der er nogle, der har brugt strømmen, når den var gratis. Så er der stadig brugt 10.000 kWh, men de 2.000 kWh gratis, så skal de kun dele en regning på 8.000 kWh iblandt andelshaverne i stedet for,” fortæller Lars Gyldenholm og fortsætter:
“Når den billige solcelle-strøm er brugt, skal resten af foreningen kun betale for den strøm, der kommer fra nettet. Det kan i sidste ende give store besparelser for alle.”
Hvad er et energifælleskab?
I et energifællesskab kan andelsbolig- foreningen deles om den strøm, som an- delsboligforeningens solceller producerer. Andelsboligforeningens andelshavere deler udgifterne og udnytter solenergien til foreningens eget forbrug inden for en bygning, hvilket reducerer behovet for at trække strøm fra elnettet. Etablerer en andelsboligforening et energifællesskab, skal man være opmærksom på, at der kun kan benyttes én leverandør af strøm, da der kun er én hovedmåler.
En økonomisk gevinst på længere sigt
For mange andelsforeninger kan investeringen i solceller virke stor, men over tid vil det kunne betale sig. Lars Gyldenholm fremhæver, at tilbagebetalingstiden for solcelleanlæg er blevet kortere, efterhånden som priserne på solceller er faldet:
“Tilbagebetalingstiden er typisk 8-10 år, afhængigt af anlæggets størrelse og forbrugsmønstre. Når først det er betalt af, er der mange år med gratis strøm i vente,” siger han.
Tilbagebetalingstiden på solceller kan variere afhængigt af, om solcellerne etableres i forbindelse med en tagrenovering. Han vil ikke råde foreninger til at etablere solceller, hvis de inden for få år skal forestå en tagrenovering. Kan man til gengæld implementere solcellerne i forbindelse med en tagrenovering, kan det gøre installationen mere æstetisk og økonomisk fordelagtig.
Faldende priser på solceller
En af de store årsager til, at solcelleanlæg i dag er mere tilgængelige, er de faldende priser på markedet. Allerede i efteråret 2023 kunne flere medier rapportere, at prisen på solceller er styrtdykket og var historisk lav. Årsagen er, at Kina har skruet produktionen gevaldigt i vejret, og Lars Gyldenholm forklarer, at de økonomiske fordele ved solceller er blevet større, især fordi produktionen af solpaneler er blevet billigere.
“Der bliver produceret flere solceller end nogensinde, og det betyder, at priserne er faldet kraftigt over de seneste år. Det gør det mere overkommeligt for boligforeninger at komme i gang,” siger han.
FOTO: DKTV
Nye installationstendenser: Øst-vest placeringer
Tidligere blev solceller ofte installeret på sydvendte tage for at maksimere solens eksponering, men nu ser man en ændring i installationstendenserne. Flere vælger nu at installere solceller både på øst- og vestvendte tagflader. Det betyder, at anlæggene også producerer strøm om morgenen og aftenen, når beboerne er hjemme og har det største forbrug.
”Øst-vest-anlæg gør det muligt at høste energi både om morgenen og om aftenen. Det passer godt til boligforeninger, hvor mange beboere er hjemme i de tidsrum,” forklarer Lars Gyldenholm.
Beslutningsprocesserne kan spænde ben
Men selvom solceller rummer store muligheder, er der også udfordringer. Især de komplekse og langvarige beslutningsprocesser i andelsboligforeninger kan være en stor forhindring.
Lars Gyldenholm peger på, at skiftende bestyrelser og mange meninger kan forsinke projekter.
“Nogle gange når man ikke engang til at få projekterne realiseret, fordi en ny bestyrelse overtager og så skifter fokus. Det kan betyde, at et projekt bliver udskudt i flere år,” forklarer han. Han tilføjer, at de lange beslutningsprocesser også kan medføre, at der skal laves nye beregninger i forhold til foreningernes behov, tilbagebetalingstid og lignende.
At opnå enighed i store foreninger med mange beboere og meninger kan tage tid, og det kan være svært at skabe et fælles grundlag for at tage en så stor beslutning som installationen af solceller.
Lars Gyldenholm opfordrer derfor til, at foreningerne får god rådgivning og tager sig tid til at planlægge og diskutere projektet grundigt, så alle kan se fordelene.
Tagudskiftning og lovgivning som faktorer
Før en andelsboligforening går i gang med at installere solceller, er det vigtigt at overveje, om taget trænger til udskiftning. Solcelleanlæg kan integreres i nye tagkonstruktioner, og det kan gøre anlægget både pænere og billigere i længden.
“Man kan vælge løsninger, hvor solcellerne er integreret i selve taget. Det er ikke kun æstetisk pænt, men også praktisk, fordi man kan benytte dem senere, når taget skal skiftes,” siger Lars Gyldenholm.
Lokalplaner og bygningens bæreevne er også faktorer, der kan påvirke installationen af solceller. I nogle tilfælde tillader lokalplaner ikke visse typer solceller, og det kan skabe problemer for foreningerne, hvis der er visse æstetiske krav.
FOTO: DKTV
En fremtidssikret løsning for andelsboligforeninger
Trods de udfordringer, der kan opstå i beslutningsprocessen, er solceller en oplagt løsning for andelsboligforeninger, især hvis de danner fællesskaber, hvor mange beboere bor sammen. Lars Gyldenholm opfordrer foreninger til at tage springet og investere i solenergi:
“Fordelene er store, både økonomisk og miljømæssigt. Med den rette rådgivning og planlægning kan andelsboligforeninger virkelig få glæde af solceller og skabe fælles energibesparelser for alle beboerne.”
3 gode råd til andelsboligforeninger, der ønsker at få solceller:
- Lav en grundig behovsafdækning: Sørg for, at foreningen kan bruge størstedelen af den producerede strøm for at opnå bedst økonomi. Rådfør jer gerne med en ekspert, som DKTV, der kan hjælpe med at vurdere foreningen, behovet, placeringen og kapaciteten.
- Overvej tagets tilstand: Hvis I står overfor en tagrenovering, kan det betale sig at få opsat solceller i den forbindelse for en æstetisk og langsigtet løsning.
- Få professionel rådgivning: Start med en grundig behovsafdækning og få hjælp til at vælge den bedste løsning til jeres bygning og forbrug.