Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Salget af AB Holmebo blev med nød og næppe stemt ned – men hvad så nu?

Den 26. august 2020 skulle valget stå, og dommen over AB Holmebo ville falde. Skulle boligforeningen fortsætte som andelsboligforening, eller ville den blive solgt til pensionsselskabet PFA og gå i opløsning? Til stor glæde for andelshaveren Vivian Lynbech og det øvrige nej-hold blev salget stemt ned. Og så går livet videre – men hvordan? Det undersøger vi i denne artikel.

Tre hurtige om AB Holmebo

  • Andelsboligforeningen Holmebo ligger i Ordrup
  • Holmebo blev stiftet i 2005
  • Antal andelshavere: 28

Salget af AB Holmebo havde været i spil i mange måneder, da det en sensommeraften i august blev stemt ned. Men inden da var salget af andelsboligforeningen noget, der havde fået 78-årige Vivian Lynbech til at skride til handling. Hun undersøgte nemlig sagen, hyrede en advokat og begyndte at stemme dørklokker i foreningen. Én ting var sikkert: Holmebo skulle forblive en andelsboligforening, og Vivian og det øvrige nej-hold ville ikke give slip på friheden som andelshavere.

“Min overbevisning i kampen var, at vi er en andelsboligforening, og vi har vores frihed. På den måde er vi ikke underlagt et stort system, hvor vi aldrig kan komme frem og sige vores mening. For nej-holdet betød dét at have sin frihed mere end det kontante beløb, som PFA lokkede med,” forklarer Vivian.

Indsatsen skulle vise sig at give pote. Da stemmerne den 26. august blev talt op, vandt nej-holdet efter et tæt løb. I alt mødte 26 andelshavere op til afstemningen, og udfaldet endte med 16 ja-stemmer og 10 nej-stemmer.

“Jeg begynder at blive rigtig bevidst om og glad for, at vi ikke blev opkøbt af PFA. Når man står midt i kampens hede, kan man ikke altid forestille sig følgerne af det, man kæmper for, men det er gået op for mig nu. Og det var godt, at vi kæmpede,” siger Vivian Lynbech.

Regler for salg af andelsboligforening

Med den nye boligaftale, der trådte i kraft den 1. juli 2020, gælder det, at såfremt en andelsboligforening skal opløses, kræver det jævnfør §2 nr. 1 §7 stk. 2, at minimum fire femtedele af beboerne – eller 80% – stemmer for en opløsning. Dette gælder dog ikke, hvis andelsboligforeningen jævnfør § 3 stk. 3 § 7 stk. 2 før lovforslagets fremsættelse den 22. april 2020 på en generalforsamling har vedtaget et lavere flertalskrav – som eksempelvis to tredjedele.

Kilde: www.retsinformation.dk

Skibet sejler ikke uden kaptajn og mandskab

Vivian kan dog ikke læne sig tilbage endnu. Hun har taget teten og er blevet bestyrelsesformand i den nye bestyrelse. Den gamle bestyrelse havde nemlig frivilligt besluttet sig for at træde tilbage, hvis salget til PFA blev stemt ned.

“Til generalforsamlingen efter afstemningen var der ingen, der meldte sig som ny formand, og der sagde min sunde fornuft mig, at skibet ikke sejler uden en kaptajn og mandskab. Så jeg meldte mig til formandsposten, fordi ingen andre rejste sig,” siger Vivian, der fortæller, at de fik valgt en bestyrelse med fire bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter. En ny bestyrelse med et godt samarbejde, som Vivian sætter stor pris på.

“Jeg må sige, at vi er blevet en rigtig god bestyrelse. Når vi er til møderne, arbejder vi. Der er ingen udenomssnak, og vi går målrettet efter, hvad det er, vi skal. Vi sparrer rigtig meget med hinanden og bruger hinandens kompetencer. Jeg ville slet ikke kunne løfte den her opgave, hvis jeg ikke havde mit hold omkring mig,” siger Vivian.

Vil du vide mere om sagen?
Du kan læse mere om denne sag på Andelsportal.dk og få et indblik i sagen fra PFAs og Vivians side Hvis du vil vide mere om flertalskrav i forbindelse med salg af en andelsboligforening, kan du læse mere om det her

Møde med den gamle bestyrelse

Der er ingen tvivl om, at foreningen led under uenighederne i forbindelse med salget, men efter at støvet havde lagt sig, besluttede Vivian og den øvrige bestyrelse sig for at få klinket skårene med ja-holdet og komme videre.

“Jeg og den nye bestyrelse blev enige om, at nu skal vi have skibet til at sejle videre. Vi skal jo bo her alle sammen, og alle skal føle sig tilpas. Derfor foreslog jeg, at vi inviterer den gamle bestyrelse til kaffe og kage. Det ville de alle heldigvis gerne ud over en,” fortæller Vivian.

I bestyrelsen var der enighed om, at det var nødvendigt at mødes som voksne mennesker og være enige om at være uenige oven på konflikten.

Indstillingen til mødet var, at nu er vi her sammen, og nu skal vi ikke røre for meget i suppen, nu skal vi videre. Vi talte lidt og stillede nogle praktiske spørgsmål til den gamle bestyrelse, og alle svarene kom villigt. Jeg tror, at vi alle gik derfra med en fornemmelse af, at vi godt kan finde ud af at komme videre,

siger Vivian

Ny kaptajn bag roret kræver fuld information

Ud over at komme videre fra den lange periode med stress, advokater og afstemninger, havde Vivian og den øvrige bestyrelse også en klar vision om, at der skulle lægges en ny kurs, og at nogle ting skulle være anderledes med dem bag roret.

“I bestyrelsen har vi nogle ting, som står helt klart. Der skal ikke være noget fnidder i krogene, og der skal være fuld information til alle andelshavere. Jeg blev dybt chokeret, da jeg opdagede, at den gamle bestyrelse havde vidst, at der var et tilbud om køb i et halvt år, før andelshaverne fik noget at vide. Den slags vil jeg ikke have,” siger Vivian.

Allerede nu kan man ane den nye kurs, som bestyrelsen har lagt for foreningen. De har nemlig en ny hjemmeside med information og kontaktoplysninger i støbeskeen. Holdningen er, at alle andelshavere har et ansvar og en ret til at vide, hvad der foregår i foreningen. Næste skridt er at få lagt et lån om, og det skal andelshaverne naturligvis have nøje oplysninger om på næste generalforsamling.

Råd: fair play og styr på vedtægterne

I forbindelse med forhandlingerne om salget lærte Vivian nogle vigtige ting – både moralsk, og om hvad der bør stå i andelsboligforeningens vedtægter. Hun var nemlig overbevist om, at 80 procent af andelshaverne skulle stemme for et salg, hvis det skulle gå igennem. Men efter nærmere undersøgelse viste det sig, at det ikke gjorde sig gældende for Holmebo.

Jeg kan klart anbefale, at andelsboligforeningerne ser deres vedtægter igennem. Nogle foreninger skal nemlig aktivt sørge for at få ændret vedtægterne, hvis de ønsker, at det kræver 80 procent tilslutning, og ikke to tredjedele, hvis et salg skal gennemføres.


Udover det juridiske lægger Vivian også vægt på, at salgsprocessen bør være rimelig for alle parter. Derfor har hun en klar plan for, hvad der skal ske, hvis der igen kommer et bud på forening.

For mig er det vigtigste fair play, så hvis der skulle komme et nyt bud på Holmebo, vil jeg med det samme indkalde til beboermøde, hvor alle bliver informeret om tilbuddet. Herefter skal der kompetente folk på banen, der kan fortælle, hvad der er for og imod. For der er både for og imod, og det skal alle vide. Herefter skal andelshaverne gå hjem og tænke sig om, og så vil jeg sætte en ny dato, hvor vi mødes igen, siger Vivian, der tilføjer, at det netop var dét, der manglede i salgsprocessen med AB Holmebo.

Julen banker på døren og Holmebo skal samles

Drage

På trods af de store bunker af papir, låneomlægning og praktiske ting, så har der været tid til at tænke på jul hos andelsboligforeningen i Ordrup. Visionen er nemlig, at foreningens beboere skal se mere til hinanden, og en oplagt mulighed er naturligvis en ny tradition for julehygge i haven, hvor der ønskes god jul på tværs af etager og opgange.

“Vi har besluttet os for at pynte haven lidt op til jul med lyskæder i træerne. Og så vil vi invitere alle til varm glögg og æbleskiver. Vi vil nemlig gerne ønske beboerne glædelig jul og godt nytår,” afslutter Vivian.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *