PFA vil have fingrene i Vivians andelsboligforening
”Vi er ved at blive slugt af PFA på den mest modbydelige måde,” sådan lyder det fra 78-årige Vivian Lynbech, der troede, at Holmebo AB skulle være den trygge ”endestation”. En endestation, der måske havner i hænderne på pensionsselskabet PFA.
OPDATERET
Andelsportal.dk har været i dialog med med AB Holmebo, og kan konstatere, at andelsboligforeningen ikke er blevet solgt. Holmebo eksisterer således stadig som andelsboligforening. Vi følger situationen tæt og kommer med en opfølgning på situationen i november-udgaven af Andelsbolig Nyt. Du kan skrive dig op til magasinet her
Hvad gør man som andelshaver, når man imod sin vilje er ved at blive opkøbt?
Det spørgsmål stiller Vivian og hendes nabo ofte sig selv i disse dage. Pensionsselskabet PFA har nemlig aflagt et tilbud og vil gerne opkøbe Andelsboligforeningen Holmebo i Ordrup, så andelsboligforeningen opløses og andelshaverne overgår til at blive lejere – og det er meget mod nogle af beboernes vilje.
”Jeg ønsker ikke at sælge, men advokaterne har slået sig sammen med vores bestyrelse, og det er formandens fulde overbevisning, at han vil sælge. Vi er aldrig nogensinde blevet spurgt. Bestyrelsen har holdt salgsplanerne hemmeligt for os andre i et halvt år. Det var meget ubehageligt nærmest at blive umyndiggjort,” fortæller Vivian Lynbech, som er andelshaver i AB Holmebo.
Dog får piben en anden lyd, når man spørger Per Larsen, der er formand for Andelsboligforeningen Holmebo. Det er ligeledes ham, der har dialogen i forbindelse med salget af andelsboligforeningen.
”Der er kommet et uopfordret tilbud, og det kan vi ikke bare lægge ned i skuffen og ignorere – det har vi pligt til at informere andelshaverne om, og her er jeg både for og i mod, fordi jeg er formand,” siger han, mens han forklarer, at han ikke ønsker at udtale sig yderligere, da foreningen på nuværende tidspunkt er et sårbart sted i salgsprocessen.
Lokket med halv husleje
I forbindelse med det mulige opkøb er andelshaverne blevet lovet, at deres boligafgift bliver halveret, når de overgår til at blive lejere fremfor andelshavere. Det tilfredsstiller dog ikke Vivian, der mener, at det ikke bliver en økonomisk fordel for hende.
”Vi er blevet lovet en husleje på det halve, så jeg kommer ned på 2450 kr. Men i dag sidder jeg for 2300 kr. om måneden med boligstøtte og boligtilskud, så det bliver ikke engang billigere for mig. PFA skal endelig ikke tro, at de kommer og gør mig en tjeneste, fordi jeg sidder bedre med min værdiforøgelse hvert år på lejligheden,” siger Vivian og fortsætter:
”De seneste ti år er min andelsbolig steget i værdi fra 400.000 kroner til 800.000 kroner, og med PFA’s bud vil jeg kun få 630.000 kr. for min andelsbolig. Og jeg vil hellere have min friværdi, så jeg selv kan se, hvor meget har jeg belånt. Så det er ikke nogen gave fra himmelen, at de kommer og vil købe mig – tværtimod.”
Dog erkender Vivian også, at det for mange af de øvrige andelshavere er interessant at få halveret den nuværende boligafgift.
”De fleste falder for, at de kan blive boende til halv husleje, og den er meget svær at komme op i mod”
Vivian Lynbech, andelshaver
Andelsportal.dk har forsøgt at få andre beboere i tale, der ligeledes sætter spørgsmål til forløbet og processen, men ingen ønskede at stille op til et interview.
Ingen ordinær generalforsamling før salg
Midt i kaos og spørgsmål fra Vivian er det blevet besluttet, at den ordinære generalforsamling, der blev udskudt grundet corona, først skal afholdes efter den ekstraordinære generalforsamling d. 26. august. Det undrer Vivian, da det er på den ekstraordinære generalforsamling, at beboerne skal stemme om deres fremtidige skæbne. En beslutning, der ikke falder i god jord hos Vivian.
”Jeg har sagt til formanden, at jeg mener, generalforsamlingerne bør holdes i omvendt rækkefølge, så vi først afholder den ordinære generalforsamling, og dernæst den ekstraordinære, men det vil bestyrelsen ikke,” siger Vivian.
Ifølge formand Per Larsen er det valg dog udelukkende truffet på baggrund af praktiske omstændigheder.
”Det er rent praktisk. Det meste af generalforsamlingen har været afholdt med brevstemmer, fordi der var corona. Nu skal vi så have en ekstraordinær generalforsamling, og så kan vi jo lige så godt afholde resten af den ordinære generalforsamling, mens vi alligevel har samlet folk. Derfor er det udelukkende grundet praktiske årsager, sådan vi ikke skal irritere folk to gange”
Per Larsen, formand
Nyt tag: Forbedring eller vedligehold?
Både Per Larsen og Vivian Lynbech erkender, at bølgerne er gået højt, når salget er blevet diskuteret i foreningen. En af de ting, der har skabt røre, er diskussionen om, hvorvidt der er taget højde for en renovering af taget PFA’s tilbud.
”I efteråret 2019 fik vi renoveret vores tag, hvilket kostede 7 millioner kroner. Jeg har forsøgt at informere formanden om, at tagreparationen ikke er i valuarvurderingen endnu, men de mener blot, at det er kategoriseret som vedligeholdelse. Vi tog så selv kontakt til vores valuar, og han sagde, at vi ikke bør sælge ejendommen for under 75.000.000 kroner, når taget medregnes. Samtidig understreger han, at tagrenoveringen ikke er i hans valuarvurdering fra efteråret,” siger Vivian.
Per Larsen mener dog, at renoveringen af taget slet ikke bør være med i valuarvurderingen.
”En renovering af et tag er ikke en forbedring, det er en vedligeholdelse. Taget var råddent, og derfor skiftede vi det ud, og når man udskifter et råddent tag, bliver bygningen ikke mere værd, den bliver blot vedligeholdt,” understreger Per Larsen.
Opkøb af andelsboligforeninger efter boligaftalen
Den såkaldte karensperiode blev en vigtig spiller i regeringens boligaftale, der trådte i kraft d.1. juli 2020. Karensperioden har ligeledes fået betydning for ejendoms- og pensionsselskabers investeringer i boligejendomme. Se alle artikler om karensperioden og opkøb af andelsboligforeninger her
Dommen falder d. 26. august
Der skal stemmes om salget af Holmebo AB på en ekstraordinær generalforsamling d. 26. august kl. 19, hvor der for Holmebo undtagelsesvist skal være 2/3 dele, der stemmer for et salg af foreningen, hvis det skal lykkes PFA at opkøbe dem.
Der er ingen tvivl om, hvor Vivians kryds skal sættes, og nu ønsker hun også at advare andre:
“Jeg synes, at andre små andelsboligforeninger skal advares. Det er jo helt tydeligt, at PFA er ude på at stjæle den fordel, som vi har ved ikke at have karenstid på modernisering af lejlighederne der bliver fri,” udtaler hun.
Andelsportal.dk har talt med PFA om deres opkøb af andelsboligforeninger, og det kan du læse mere om her.
80% tilslutning eller ej?
Med den nye boligaftale, der trådte i kraft d.1. juli 2020, vil det gælde, at såfremt en andelsboligforening skal opløses, kræver det jævnfør §2 nr. 1 §7 stk. 2, at minimum fire femtedele af beboerne – eller 80% – stemmer for en opløsning. Dette gælder dog ikke, hvis andelsboligforeningen jævnfør § 3 stk. 3 § 7 stk. 2 før lovforslagets fremsættelse d.22. april 2020 på en generalforsamling har vedtaget et lavere flertalskrav – som eksempelvis to tredjedele.
Kilde: Retsinformation.dk