Boligaftaleflertalskravnewsecvedtægter

Har jeres andelsboligforening styr på vedtægterne, hvis et salg står for døren?

Der er efterhånden ikke mange, der er i tvivl om, at der den 1. juli 2020 trådte en ny boligaftale i kraft. Men har I styr på jeres flertalskrav, hvis et købstilbud på andelsboligforeningen dumper ind ad brevsprækken? Hvis svaret er nej, er det måske på tide at få tjekket op på vedtægterne, inden jeres andelsboligforening står for skud.

Der står i andelsboliglovens §7 stk. 2, at et salg af en andelsboligforening kræver et flertal i foreningen på 80 procent – eller fire femtedele – og så er alt vel fryd og gammen? Ja, det skulle man tro, men i ikrafttrædelsesbestemmelsen er der et lille ‘men’. For at få klarlagt reglerne har vi talt med Charlotte Rosenkilde, der til daglig arbejder som jurist og teamleder hos administrationsselskabet Newsec.

Charlotte Rosenkilde

Charlotte Rosenkilde
Teamleder og jurist hos Newsec

Hvis andelsboligforeningen har nogle gamle vedtægter, hvor der står, at to tredjedele kan beslutte at opløse foreningen og sælge ejendommen, er den bestemmelse stadig gældende, hvis de havde den før den 22. april 2020 – og det er på trods af loven om et flertalskrav på fire femtedeleCharlotte Rosenkilde

Undtagelsen er defineret i ikrafttrædelsesbestemmelsen §3.

Foreninger med højere flertalskrav kommer også i klemme

Foreningen kan altså ikke regne med, at den kan opløses ved et flertal på fire femtedele på trods af, at det står i loven. Dog gælder vedtægternes flertalskrav kun, hvis de er lavere end flertalskravet i loven, og det undrer Charlotte Rosenkilde.

“Det er lidt sjovt at bemærke, at der er en undtagelse, hvis vedtægtsbestemmelsen er lavere end fire femtedele. Hvis foreningens flertalskrav i vedtægterne er højere – for eksempel ni tiendedele eller 90 procent, så gælder det ikke. Så er man nede på lovens fire femtedele,” forklarer Charlotte Rosenkilde.

Loven har ikke den tiltænkte effekt

Formålet med loven om et flertalskrav på fire femtedele er egentlig lavet for at beskytte andelsboligforeningerne, men for nogle foreninger har det nu haft den modsatte effekt, hvis de ønsker lovens flertalskrav på fire femtedele eller højere.

“Der vil helt sikkert være foreninger, der er berørt af det her. Der vil både være foreninger, der har et flertalskrav på to tredjedele stående i deres vedtægter, og der vil også være foreninger, der har højere end fire femtedele. De foreninger er nu endt med at stå i en dårligere situation, selvom det ikke har været hensigten,” understreger Charlotte.

Råd: Tjek jeres vedtægter

Charlotte Rosenkilde opfordrer alle andelsboligforeninger, der ikke har tjekket flertalskravet i deres vedtægter, til at gøre det. Selvom der måske lige nu er en konsensus i foreningen om, at et salg ikke kommer på tale, er det vigtigt at have klare retningslinjer i vedtægterne.

“Det er nødvendigt, at man som forening er klar over, at der er kommet den her regel. Det er jo en indikator for, hvor stort et flertal, der bør være, i vedtægterne. Det skal ikke være nemt at opløse foreningen – det er en voldsom beslutning, som påvirker beboerne meget. Så hvis nogle foreninger lige nu kan opløse sig med et lavere flertal end fire femtedele, bør foreningen få ændret det, sådan at vedtægterne følger loven,” siger Charlotte.

Bestemmelsen om flertalskrav kan ændres i vedtægterne med det samme flertal, som en vedtægtsændring kræver. Ifølge Charlotte Rosenkilde bør foreningerne tage emnet med på næste generalforsamling og overveje, om de bør ændre vedtægterne.

Mette Blume
Om forfatteren: Mette Blume arbejder i kommunikationsafdelingen hos Andelsportal.dk. Her arbejder hun blandt andet med udarbejdelse af artikler og guides om andelsboligmarkedet. Mette læser en bachelor i Journalistik- og Kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet, og har derfor en forkærlighed for journalistik og formidling. I øvrigt har hun bred interesse for samfundet og dets udvikling i mange henseender.
Skriv en kommentar