Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Sådan får andelshavere del i håndværkerfradraget

Hvis du er andelshaver, er det fortsat muligt for dig at få del i håndværkerfradraget, men det er kringlet. En ny politisk aftale har gjort det endnu mere attraktivt at være privat boligejer end andelshaver. Læs her for at blive klogere på, hvordan du som andelshaver kan få del i håndværkerfradraget.

UPDATE 1.1.2016: Der er kommet en ny ordning for håndværkerfradraget i 2016, der gør det rigtig svært for andelsboligforeninger og andelshavere at få håndværkerfradrag. Du kan i denne infografik læse, hvad der gives håndværkerfradrag til og hvordan: Infografik: Håndværkerfradraget 2016-2017 forklaret

Politisk tiltag forringer andelshavernes mulighed for fradrag

Den politiske aftale som regeringen, Konservative, Dansk Folkeparti, Alternativet og SF er blevet enige om, betyder at håndværkerfradraget genindføres. Selve håndværkerfradraget giver mulighed for, at man kan få op til 15.000 kr. i fradrag pr. år. For at kunne få det, skal man være over 18 år og bo i den pågældende bolig, hvor arbejdet udføres. Reglerne for håndværkerfradraget betyder, at andelsboligforeninger har sværere ved at få del i fradraget end borgere, der er parcelhusejere eller har ejerlejlighed. Er man andelshaver og skal have foretaget en renovering af vinduer, døre og eventuel anden vedligeholdelse og renovering af den ydre del af ejendommen, må man se langt efter håndværkerfradraget. I de fleste tilfælde skal dette nemlig gå igennem andelsboligforeningen, da det oftest er dem, der bærer ansvaret, og dermed ophører muligheden for at søge om fradrag for andelsboligforeningerne. Alt i alt betyder det altså, at private boligejere har en stor fordel i forhold til andelshavere. Andelsboligforeninger kan ikke benytte håndværkerfradraget i samme grad som parcelhusejere, når en renovering eller et vedligeholdelsesarbejde skal foretages på ejendommen.

Utilfredshed kommer bag på sekretariatschef

Flere på andelsboligmarkedet har luftet deres utilfredshed offentligt, men dette forstår sekretariatschef Curt Liliegreen fra Videnscenter for Boligøkonomi imidlertid ikke.

”For mig giver det ikke mening at tale om en uretfærdig forskelsbehandling, fordi det netop er vidt forskellige former for bolig, der ikke kan sammenlignes. Man har nogle fordele som andelsboligejer og andre gange ulemper”, siger Curt Liliegreen til Politiken.

”For eksempel er der loft over prisen på andelsboliger, mens ejerboliger er reguleret af markedet. Ejerboliger er underlagt ejendomsværdiskat. Det er andelshavere og lejeboliger ikke. Og sådan er der i forvejen mange forskelle i økonomiske forhold”, fortæller Curt Liliegreen videre.

Sådan får andelshaverne del i håndværkerfradraget

Den nuværende ordning gælder dog stadig for andelshavere, hvis der skal laves individuelle forbedringer i de enkelte andele. Det vil sige, at hvis man ønsker renovering af eksempelvis badeværelse og selv punger op, så kan man få del i håndværkerfradraget. Det er kun, hvis andelsboligforeningen selv betaler for et arbejde, der skal udføres, at fradragsberettigelsen bortfalder. Du kan som andelshaver heller ikke få fradrag, hvis udgifterne betales over boligafgiften. Det er helt og aldeles kun, hvis du selv betaler for udgifterne, at du er berettiget til at få del i håndværkerfradraget.

Du kan få et samlet overblik over reglerne for håndværkerfradrag i denne infografik om håndværkerfradraget.

Sådan får andelshavere håndværkerfradrag:

  1. Andelshaveren betaler selv for arbejdet Som andelshaver skal man betale for arbejdet af egen lomme. Det er altså ikke muligt at få fradrag for arbejde, som er betalt over huslejen eller foreningens vedligeholdelseskonto
  2. Man skal bo i boligen Der er kun muligt at få håndværkerfradrag for arbejde, der er udført mens man bor i boligen (har fast bopæl). Det er med andre ord ikke afgørende hvornår en bolig er solgt, eller opsagt, men derimod om man bor i boligen, hvor arbejdet udføres
  3. Indtast oplysningerne på tastselv. Håndværkerens arbejdsløn indberettes til SKAT via deres tastselv service

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 kommentarer

AvatarBjarne Pedersen

Hej !!
Vi har fået totalrenoveret Alt EL i vores lejlighed – udskiftet alle ledninger og installationer , er disse arbejder fradragsberettiget ?? Det drejer sig om omkring 30000kr.
Venlig hilsen bjarne Pedersen

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Bjarne,
Der er desværre ikke håndværkerfradrag til el-arbejde, som det du beskriver.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarJørgen Mikkelsen

Hej,
Jeg bor i en andelsboligforening, hvor jeg godt kunne se, at der bliver sat solcelle anlæg op.
Kan I oplyse om der er tilskudsmuligheder i 2021 til andelsboligforeningen.
Med venlig hilsen
Jørgen

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Jørgen,
Mange tak for din kommentar.
Vi er desværre ikke bekendte med et tilskud til solceller.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarRené Andersen

Hej må andelsforeningen betale for fjernvarme anlægget i foreningen. Og den enkelte andelshaver så selv betaler arbejdslønnen. Det er jo arbejdslønnen der kan trækkes fra i håndværkerfradraget.

Hej René
Tak for din henvendelse. Hvis fjernvarmeanlægget er andelsboligforeningens fællesejendom og foreningen skal vedligeholde anlægget, så kan I ikke få håndværkerfradrag. Håndværkerfradrag kan søges, når den enkelte andelshaver energirenoverer egen bolig. Du kan læse mere her: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/haandvaerkerfradrag/
I skal dog undersøge muligheden for at få energitilskud til udskiftning af jeres varmekilde. Alle andelsboligforeninger, der skal energirenovere deres boligforening kan nemlig indhente tilskuddet. For at ansøge er det en forudsætning, at I ansøger inden selve energirenoveringen udføres. Tilskuddet gives nemlig ikke med tilbagevirkende kraft. Læs mere her: https://www.andelsportal.dk/tilskud/
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej
Jeg har fået et nyt gasfyr installeret i min andelsbolig.
Jeg har selv betalt fyret til leverandøren med faktura til mig. Min andelsboligforeningen
har derefter ydet et tilskud til fyret.
Kan jeg trække arbejdsløs fra i skat?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Martin,
Tak for din kommentar. Det er håndværkerens arbejdsløn, som man kan få håndværkerfradrag for. Hvis du selv har betalt for arbejdslønnen, så vil jeg mene, at du kan få håndværkerfradrag for den del. Du skal dog være opmærksom på, at det er dig, der har ret til at vedligeholde boligen (det vil fremgå af foreningens vedtægter). Du kan læse mere om håndværkerfradrag til andelshavere her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=1038&ik_navn=subtree
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Hvis andelsforeningen for udskiftet vinduer og foreningen betaler for vinduerne og hver andelshaver betaler arbejdslønnen, kan andelshaver så benytte håndværkerfradraget?
/Dorthe

Stefan S. GrodsStefan S. Grods

Hej Dorthe,
Tak for dit spørgsmål. Om du kan få håndværkerfradrag fra det udførte arbejde, afhænger af, om du har modtaget en privat faktura for de udskiftede vinduer i din andelsbolig. Hvis det er tilfældet, er det muligt for dig at få håndværkerfradrag for arbejdet. Indeholder fakturen derimod udskiftningen af vinduerne i hele foreningen, er det desværre ikke muligt at få håndværkerfradrag for arbejdet.
Vi håber, at du har haft en god påske.
Venlig hilsen,
/Stefan – Andelsportal.dk

AvatarErik Jørgensen

Hvis der er modtaget håndværkerfradrag på individuelle forbedringer, skal de så modregnes ved opgørelse af værdien, når andelsboligen sælges?
Andet spørgsmål – over hvor mange år skal udskiftning af gulvtæppe til laminatgulve afskrives over?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Erik,
Tak for din henvendelse. Jeg har forhørt mig i netværket, og de fleste mener at håndværkerfradraget skal modregnes. Hvordan der føres kontrol med dette vides dog ikke, så jeg må være svar skyldig.
Du kan læse mere om afskrivning og finde afskrivningssatser i denne guide: https://www.andelsportal.dk/guides/afskrivning-andelsboliger/
/Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 12 kommentarer