Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Sådan gør du, hvis du har betalt overpris

Andelsboligmarkedet er varmt i Danmark for tiden, og det fører desværre til en forøget risiko for, at man som køber af andelsbolig kan komme til at betale overpris for andelsboligen, da mange andele i øjeblikket går til maksimalpriser. Man har dog mulighed for at få de penge, man har betalt for meget tilbage, hvis man reagerer på uretfærdigheden inden for 6 måneder. Læs mere her om, hvad man skal gøre i sager om overpris, og om hvad domstolene tidligere har dømt i overprissager.

På et boligmarked, hvor en stor del af andelsboligerne bliver handlet til maksimalprisen, er risikoen for købere kan havne i kedelige overprissager desværre steget i forhold til tidligere. Men som køber kan det være svært at gennemskue, om man har betalt for meget for sin andelsbolig- eller lejlighed. Skulle man finde ud af, at man har betalt overpris er der dog mulighed for at kræve de penge man har betalt for meget tilbage.

Seks måneders frist – fra køber bliver opmærksom på overprisen

Købere har 6 måneder til at klage over at have betalt overpris for en andelsbolig. Overskrides fristen på de 6 måneder betragtes overprissagen som forældet, og andelshaveren kan således se langt efter de penge, som de har betalt for meget. Det er en relativt kort frist at have inden den bliver forældet, men det er dog vigtigt at have for øje, at de 6 måneder ikke gælder fra købsaftalen er underskrevet – De 6 måneder gælder først fra det tidspunkt, hvor køberen opdager, at vedkommende har betalt overpris. Du er som køber eller ejer af en andel ikke automatisk forpligtet til at kende til andelsboligforeningens ejendomsværdi og maksimale pris. Det har Højesteret slået fast i en tidligere sag om overpris.

Generalforsamlinger og beboermøder afgørende

Hvis køberen af en andelsbolig på en generalforsamling, et beboermøde eller på anden vis bliver opmærksom på, at vedkommende muligvis har betalt overpris, er det fra dette tidspunkt, at de 6 måneders forældelsesfrist træder i kraft. Ifølge Business.dk har en køber ligeledes fået medhold i en sag om overpriser, hvor vedkommende havde reageret inden for 6 måneders-fristen ved at kontakte administrator og fortalt om situationen – Administrator havde i den forbindelse afvist anklagen, og køber havde ikke reageret yderligere inden for de 6 måneder. Da sagen så blev taget op i retten flere år efter, lagde dommeren vægt på, at andelshaveren i sin tid havde reageret indenfor tidsfristen ved at kontakte administrator, og fik derfor medhold.

Også i sælgers interesse at undgå overpris

Hvis man sælger sin andelsbolig til overpris, kan man måske fristes til at tænke ’går den så går den’. Men fordi dommene i overprissager, viser sig ikke at gælde fra købsaftalen er i stand, men fra det tidspunkt køber bliver opmærksom på problemet, kan sælgere risikere tilbagebetalingskrav mange år efter andelen er solgt – hvilket kan være et hårdt slag for en almindelig persons privatøkonomi.

Ligeledes bør foreningen og bestyrelsen være opmærksomme på at undgå overprissager, da det er foreningen, der kan ende med at hænge på erstatningen til køber, såfremt sælgeren af andelsboligen ikke er i stand til at betale pengene tilbage. Man kan derfor tale om, at det i både er købers, sælgers og foreningens interesse at undgå overprissager.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Hej
Hvordan hvis der er tale om overpris og andelsboligen er et dødsbo?
Kan man kræve at det er arvingerne der skal betale?
Og hvad hvis dødsboet endnu ikke er færdigbehandlet?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Eva,
Tak for din henvendelse. Det kan vi desværre ikke svare på. Jeg vil anbefale dig at du tager kontakt til en boligadvokat.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Hej med jer.
Vores søn har købt en andelsbolig i Århus 35Kvm. til 575.000 og månedlig beløb på 3450 kroner. nu har vi set at præcis samme lejlighed i nummer 11 koster 404.000 og beløb på 3100 ( egen forening men facade, have kvm. stand osv. præcis den sammen) og nummer 17 samme lejlighed står til 475.000 og beløb på 3500.
Foreningen har haft valuar på men jeg undrer mig over den store forskel. ( sælger købte lejligheden for 4 år siden for ca. 230.000 kroner. Hvordan er vi stillet i denne sag?
mvh. Pia Gaaei

Hej Pia
Tak for din kommentar. Prisen på andelsboliger i samme forening kan godt variere. Måske er den bolig, I har købt, solgt til maksimalprisen, mens den anden er solgt til under maksimalprisen. Samtidig kan den bolig I har købt have flere forbedringer, der får boligens værdi til at stige, mens den anden kan have en række afskrivninger, der gør at værdien falder. Prisen på en andelsbolig udregnes nemlig som maksimalprisen + eventuelle forbedringer – afskrivninger. Det kan du læse meget mere om her: https://www.andelsportal.dk/guides/andelsbolig-pris/
Hvis du stadig mener, at prisen ikke er korrekt, så vil jeg anbefale dig at gå til bestyrelsen eller foreningens administrator. De vil kunne informere om, hvorvidt det er et retvisende billede af boligens værdi eller om du skal undersøge sagen nærmere med en boligadvokat.
Jeg håber, at det var til en hjælp.
God fredag. /Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer