Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Så meget koster det at stifte et andelsboliglån

Andelsboliger går stadig som varmt brød. Og man skal derfor være hurtig med både beslutning om bankvalg og banklån, hvis andelsboligdrømmene skal realiseres i tide. Men ifølge bankportalen Mybanker.dk glemmer danskerne at tage nogle af omkostningerne med i ligningen, når de vælger andelsboliglån, som eksempelvis etableringsgebyr. Og det kan være en omkostningsfuld affære. Faktisk så omkostningsfuld, at det kan koste dig op mod 43.000 kroner ekstra, hvis du vælger det forkerte banklån.


Det kan blive en dyr fornøjelse at låne penge til en andelsbolig. Især hvis man ikke er bevidst om de stiftelsesomkostninger, der følger med ved oprettelse af et lån. Ifølge Nete Sørensen, salgschef fra bankportalen Mybanker, skal man særligt have tre etableringsgebyrer for øje: gebyrer til banken, administrationsafgifter og offentlige afgifter.

Husk at et lån er til forhandling

„Det skærpede fokus skal naturligvis være på bankens gebyrer, da det som oftest er dem, der kan forhandles,“ fastslår Nete Sørensen, som samtidigt kommer med en opfordring:

» Indhent altid mere end ét tilbud, så I kan holde gebyrer og renter op mod hinanden og på den måde træffe en fornuftig beslutning og få den bedste samlede bankforretning.

Nete Sørensen, salgschef hos Mybanker

Grundet den store efterspørgsel på andelsboliger oplever Mybanker, at mange danskere ikke stiller sig kritiske over for banktilbuddene og stiftelsesgebyrerne i forbindelse med køb. Både fordi købsprocessen skal gå så stærkt, men også fordi mange føler sig beærede over at blive tilbudt en andelsbolig på det ellers støvsugede andelsboligmarked. Og på den baggrund takker flere ja uden at stille krav til hverken bank eller forening.

„I vores optik skal bankerne gøre sig fortjente til deres kunder. Man skal som andelsboligkøber altså ikke komme med hatten i hånden. Man må gerne stille krav til produktet og skal selvfølgelig vælge den bedste samlede løsning,“ argumenterer Nete Sørensen.

Husk også etableringsgebyr

Når danskerne vælger andelsboliglån, har mange en tendens til at være meget fikseret på selve lånerenten. Det er også en god startindikator, men renten bør ikke stå alene i beslutningsgrundlaget.

„Danskerne bør tage alle omkostningerne med i ligningen, når de vælger andelsboliglån,“ mener Nete Sørensen, som understreger, at især etableringsgebyrer er en omkostning, der kan variere meget fra bank til bank. Data fra Mybanker afslører nemlig, at det kan koste alt fra 6.500 kroner til 49.701 kroner at stifte et andelsboliglån på 1.000.000 kroner alt afhængigt af, hvilken bank du vælger. Den vågne læser vil notere, at det er en forskel på hele 43.201 kroner på selv samme lån. En forskel, som udelukkende er et ekstra gebyr til det reelle lån, og en forskel, som ikke er fradragsberettiget, og som skal betales, uanset om du bor i din andelsbolig i tre eller 30 år.


Det bør derfor være en huskeregel for danskerne, at banken er en forretning og lånet et produkt, der sælges, og som derfor kan og bør forhandles.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarHanne Ringgaard Jepsen

Hej
Jeg har en andelsbolig der er valuar-vurderet til 850.000 kr. Jeg har købt den kontant, men har et lån i banken i form af en kasse-kredit på 80.000 kr. og tænker om der er bedre måder at låne de penge på. Er det eks.vis muligt at låne i en bolig man allerede har købt? Og når jeg nu skal i banken og forhandle lån – hvad skal jeg så være særligt opmærksom på?
Vh Hanne

Hej Hanne
Tak for din henvendelse. Som det fremgår af artiklen, så skal du være opmærksom på stiftelsesomkostningerne ved andelsboliglånet, som kan variere meget fra bank til bank. Dertil kommer lånerenten, som du kan sammenholde med renten på din kassekredit.
Yderligere gode råd til andelsboliglån findes i disse artikler: https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsboliglaan/ samt: https://www.andelsportal.dk/nyheder/bedste-andelsboliglaan/.
Da vi formidler nyheder og dit spørgsmål er af finansiel karakter vil jeg anbefale, at du kontakter en finansiel rådgiver for konkrette råd til forhandlingssituationen.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer