Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Regeringen i skarp kritik af blå bloks forslag

Lovforslaget om at fjerne maksimalpriserne og bopælspligten i andelsboliger, som Venstre og Konservative for nyligt har fremsat, møder nu skarpt kritik fra regeringen. Regeringen mener, at lovforslaget vil gøre, at andelsboligmarkedet bliver utilgængeligt for folk med normale og lave indkomster og ifølge deres beregninger vil andelsboliger på landsplan snige gennemsnitligt 60% i pris, hvis priserne skal følge markedskræfterne.

UPDATE 18-5-2015 Venstre og Konservative har trukket forslaget om afskaffelse af maksimalpriserne tilbage. Se: “Forslag om afskaffelse af maksimalpriser tilbagetrækkes”

Blå bloks forslag til en ændring af andelsboligloven, der for nyligt blev fremsat, falder ikke i god jord hos regeringen. Forslaget, der blev fremlagt af Venstres boligordfører Louise Schack Elholm og Konservatives boligordfører Charlotte Dyremose, om at afskaffe maksimalpriserne på andelsboliger er blevet kritiseret for at fjerne hele pointen ved andelsboliger. Dog kan forslaget ende med at blive en realitet, hvis blå blok kommer til magten efter det kommende valg.

Voldsomme prisstigninger

Et af kritikpunkterne fra regeringen er, at afskaffelse af maksimalpriserne vil føre til en markant stigning i priserne på andelsboliger i de store byer – andelsboliger som i dag ofte handles til maksimalprisen. Derfor vil en frigivelse af priserne på andelsboliger, ifølge regeringen resultere i, at væsentligt færre vil have mulighed for at købe en andel. Ifølge en beregning foretaget af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter vil en liberalisering af andelsboligmarkedet føre til en stigning på gennemsnitligt 66% på landsplan. I hovedstaden, hvor boligmarkedet i forvejen er glohedt, vil en afskaffelse af maksimalpriserne medføre en prisstigning på op imod 1,2 millioner kroner for en andelsbolig på 100 kvadratmeter.

LÆS OGSÅ: Blå blok vil afskaffe maksimalpriser og bopælspligt

En hovedstad for de rige

Ifølge modstanderne af forslaget vil en frigivelse af priserne føre til, at hovedstaden og de største byer i Danmark i fremtiden vil blive lukket land for folk med normale og lave indtægter. Minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, udtaler om forslaget: ”Det er slut for politibetjenten, slut for SOSU-hjælperen, pædagogmedhjælperens og arbejderens mulighed for at få en bolig i København.”

Ifølge V, K og Liberal Alliance, der alle ønsker priserne frigivet vil man med forslaget komme problemer med penge under bordet til livs, hvilket i dag er et voksende problem, der gør at andelsboliger alligevel nogle gange handles dyrere end maksimalprisen. Dansk Folkeparti er dog umiddelbart skeptiske overfor forslaget, hvorfor der ikke er totalt enighed i blå blok.

Frivilligt om foreninger vælger at frigive priserne

Ifølge boligordførerne fra V og K er det i lovforslaget frivilligt, hvorvidt foreninger vælger at frigive maksimalpriserne eller lade være. Dermed kan foreninger, der ideologisk er for andelstanken vælge at bibeholde maksimalpriserne, og fortsætte som hidtil. Men ifølge modstandere af forslaget er det meget urealistisk, at foreninger ikke vil fjerne maksimalpriserne, hvis det bliver en mulighed. I en artikel fra Politiko udtaler Boligminister Carsten Hansen således: ”Hvis man afskaffer maksimalpriserne, vil mange andelshavere kunne score en kæmpe gevinst. I mange tilfælde mere end én million kroner. Det er så store beløb, at jeg har svært ved at forestille mig, at særligt mange, hvis nogen overhovedet, vil undlade at gøre det.”