Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Få stemt de økonomiske beslutninger igennem

Har jeres forening et fast punkt på generalforsamlingen, der hedder ’finansiering’? Hvis ikke, så er I langt fra de eneste. Bestyrelserne kan med god grund gøre de økonomiske beslutninger til en mere aktiv del af generalforsamlingen. Hvordan I bedst får reflekteret over og fremlagt de finansielle beslutninger, undersøger vi her.

Finansiering = det oversete punkt

På generalforsamlingen vender andelshaverne alt fra havedagen og gårdfesten til husordenen og vurderingsprincippet, men ‘finansiering’ er ikke et punkt, der kommer op med den største selvfølgelighed. På trods af, at økonomi og finansiering er en vigtig del af andelsboligdriften.

“Jeg var inviteret til et andelsboligarrangement med flere bestyrelsesmedlemmer. Her spurgte jeg, hvor mange der på generalforsamlingen havde et fast punkt om finansiering. Kun halvdelen rakte hånden op,“ fortæller Kristian Balleby, der er kundedirektør i Danske Bank.

Det er bemærkelsesværdigt, at den suverænt største udgift – låneydelsen – i flere foreninger ikke er et fast punkt på generalforsamlingen, på trods af, at den udgør 70-80 procent af boligafgiften. Uanset om rentemarkedet har ændret sig eller ej, bør foreningen besøge finansieringen på både bestyrelsesmøderne og generalforsamlingen for at tjekke, at alt er som det skal være.”

Kristian Balleby

Stil de kritiske spørgsmål først

Den indledende proces, hvor bestyrelsen forbereder sig på den økonomiske beslutning, har stor betydning, når den skal præsenteres på generalforsamlingen. Kristian Balleby uddyber:

“Det handler om, at bestyrelsen klædes godt på fra start, så de med sindsro kan tage det økonomiske forslag op på generalforsamlingen. Kunsten er at kende både fordele og ulemper ved finansieringen.“

Bestyrelsen skal derfor bruge deres finansielle rådgiver i den indledende fase og turde stille alle de kritiske spørgsmål, de måtte have.

Den store guide til generalforsamlingerne

Bestyrelsen skal selv fremlægge forslaget

Selvom bestyrelsen godt kan få den finansielle partner på besøg til generalforsamlingen er det bestyrelsen selv, der bør fremlægge forslaget.

“Vores erfaring er, at det er bedst, hvis det er bestyrelsen selv, der fremlægger deres overvejelser, refleksioner samt deres beslutning for finansieringen. Det skaber en tryghed blandt beboerne,“

forklarer Kristian Balleby og påpeger, at den finansielle rådgiver derefter kan besvare de faglige og tekniske spørgsmål, der måtte komme.

Vi holder gerne et møde med bestyrelsen, hvor vi fremlægger de økonomiske beregninger og forklarer, hvordan økonomien vil se ud, hvis finansieringen ændres. Dette møde skal bestyrelsen bruge til selv at reflektere over økonomien, så de er klædt bedre på til at besvare spørgsmål og samtidig bedre kan forstå den modstand, der måtte være fra andelshaverne.

Kristian Balleby

Proaktive bestyrelser efterlyses

Som en trold i en æske popper finansieringen først op i bevidstheden hos flere af landets bestyrelser på bagkant.

“Desværre kommer finansiering og økonomi ofte først på tale, når ejendommen skal renoveres eller renten allerede er faldet eller steget en del. Det er en reaktiv måde at anskue finansiering i andelsboligforeningen på. Her vil det gavne foreningen med en mere proaktiv tilgang,“ siger Kristian Balleby og fortsætter:

“På samme måde, som bestyrelsen henvender sig til kloakmesteren, når faldstammerne skal efterses eller til tømreren, hvis nye vinduer ønskes, vil det være en fordel at bruge den finansielle partner, foreningen nu engang har valgt, mere aktivt.“

Er andelsboligforeningens økonomi sund?

Mandat til finansielle beslutninger

Hos Danske Bank oplever andelsboligteamet, at flere bestyrelser ikke har mandat til at træffe de økonomiske beslutninger på egen hånd. Et udtryk for, at det ikke er en fast bestanddel af bestyrelsens arbejde og generalforsamlingen.

“Har bestyrelsen mandat til at træffe økonomiske beslutninger, kan den reagere hurtigere, når der sker ændringer i rentemarkedet, og de kan komme meget pludseligt. Her er det træls, at bestyrelsen først skal vente, indkalde, stemme og håbe på, at kursen bliver, hvor den er imens,“ slutter Kristian Balleby og understreger, at man i foreningen sagtens kan aftale, at alle økonomiske beslutninger altid skal forbi generalforsamlingen først.

Det vigtigste er nemlig, at foreningen forholder sig til at få en fast procedure til disse situationer.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 kommentarer

AvatarErik Rasmussen

Som jeg læser udtalelsen fra kundedirektøren i Danske Bank, så ønsker banken, at andelsboligforeningerne giver bestyrelsen mandat til bl.a. at omlægge foreningens lån eller ændre i vilkårene uden om generalforsamlingen. Det virker ikke som om den pågældende kundedirektør kender andelsboligloven, hvor det tydeligt fremgår, at det er generalforsamlingen, som beslutter og godkender bl.a. lån i foreningen. Masser af foreninger har lån i millionklassen. Det kan man ikke overlade til en bestyrelsen alene at afgøre. Bestyrelsen udgør jo ikke mindst halvdelen af foreningens medlemmer og så skulle de bare kunne handle mod flertallet i foreningen. Jeg bor heldigvis i en andelsboligforeningen, hvor vores bankrådgivere gerne møder frem på generalforsamlinger og redegøre for lånemarkedet og vores muligheder. I øvrigt undrer jeg mig over, at Andelsportal.dk ikke har modsat kundedirektørens udtalelser om, at en bestyrelsen skal have mandat til ændre på låne og vilkår uden om generalforsamlingen.

Hej Erik
Tak for din kommentar. Kundedirektøren understreger i artiklen, at man i foreningen sagtens kan aftale, at alle økonomiske beslutninger altid skal forbi generalforsamlingen først. Det vigtige er blot, at man har haft en samtale om, hvorvidt bestyrelsen skal have mandat til at træffe nogle økonomiske beslutninger selv, eller om man gerne vil have alt forbi generelforsamlingen først.
Du har helt ret i, at andelsboligforeningen beror på en demokratisk beslutningsproces, men eksempelvis er der flere foreninger der giver bestyrelsen mandat til at omlægge foreningens lån på egen hånd, så længe det er ned i rente. På den måde er det nemmere at slå til, mens renten er god.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarEjvind Hviid Kristiansen

Hej igen!
Jeg har lige skrevet, men jeg kom til at tænke på at jeg vist skriv Andelsboligforeningen Fjordvang, det betyder selvfølgelig ikke en hel masse, men den hedder nu “Fjordparken”.
Mvh.
Ejvind

AvatarEjvind Hviid Kristiansen

Hej!
Som formand til en meget lille andelsboligforening, ( 10 ejendomme), vil jeg gerne spørge, findes der ikke et regnskabsprogram man kan købe, der er nemt og overskueligt, jeg kan ikke se det burde være særligt vanskeligt at føre et overskueligt regneskab, der er jo egentlig ikke mange posteringer, men vores regneskab er svært at overskue, det stemmer nu altid, når revisoren har gennemgået det, men det er ikke til at forstå for hvide mennesker.
Jeg har tidligere i 16 år været kasserer i en Grundejerforening med 624 ejendomme, der havde jeg absolut ingen problemer, men fordi man i en andelsboligforening også har terminsydelser, behøver det vel ikke at være så kunstfærdigt, at det er svært at overskue.
Med venlig hilsen
Ejvind Andelsboligforeningen Fjordvang i Faaborg.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Ejvind,
Mange tak for din henvendelse. Vi har ikke modtaget en henvendelse som din før. Jeg ved, at Dinero har et gratis regnskabsprogram, som mange af de håndværkere, som vi samarbejder med er glade for. Du kan eventuelt kontakte dem og høre om det også er en god idé for andelsboligforeninger? Alternativt kan det være, at ABF kan hjælpe? Hvis I er medlemmer hos dem, så har de tidligere haft en skabelon (ved ikke om den stadig findes) nogle andelsboligforeninger benyttede.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 5 kommentarer