Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Regeringspartier giver ingen klarhed omkring manglende lovforslag

Regeringens lovforslag om prissætning af andelsboliger, der ellers var forventet fremsat i februar i år, er udskudt – igen. Usikkerheden spreder sig, og tålmodigheden er ved at slippe op. Men det ser ud til, at landets foreninger må vente lidt længere, for SVM-regeringen har skubbet det ellers ventede lovforslag til siden. Vi ser nærmere på nyt fra flere om det manglende lovforslag om værdiansættelse af andelsboliger.

Andelsportal.dk skrev i april om det længe ventede lovforslag om prissætning af andelsboliger, som regeringen ikke har fremsat endnu. Planen var ellers, at det skulle være fremsat i februar 2023, men det er altså ikke sket – og regeringen var i tiden efter fåmælt. Men nu har to regeringspartier sat ord på udskydelsen til Berlingske. Dem kommer vi til om lidt.

Vi starter nemlig med at se tilbage i tiden. Helt tilbage i 2013 blev de offentlige ejendomsvurderinger udskudt på ubestemt tid, og i 2021 blev de offentlige vurderinger helt afskaffet. Der skulle en ny lov til at erstatte den forrige, og i sommeren 2022 fremsatte den daværende boligminister Christian Rabjerg et lovforslag (L32), der omfattede et nyt forslag til andelsboligloven og dens værdiansættelsesprincipper. Dette forslag blev skubbet til siden kort efter, i oktober 2022, på grund af folketingsvalg. SMV-regeringen vandt og meddelte i februar 2023, at den ville fremsætte samme lovforslag, det vil sige L32, samme måned, Det skete ikke – og nu sætter to regeringspartier, nemlig Moderaterne og Socialdemokratiet, ord på beslutningen herom.

Intet konkret fra de to partier

Selvom boligordfører for Moderaterne, Nanna W. Gotfredsen, og boligordfører for Socialdemokratiet, Thomas Monberg, nu har sat ord på beslutningen om at udsætte det længe ventede lovforslag, er der intet konkret at hente, når det kommer til en dato for fremsættelsen heraf.

Nanna W. Gotfredsen begrunder udsættelsen med, at meget fortsat er under afvikling. Til Berlingske udtaler hun: ”Der er mange både hensyn og interessenter og stadig flere, der skal inddrages og lyttes til i den kommende tid”.

Thomas Monberg siger til Berlingske om udsættelsen: ”Vi har haft det oppe, men det er blevet skubbet lidt ud igen, fordi vi har arbejdet med den lille boligaftale, som vi lige er kommet ud med, før vi går i gang med den store boligaftale.” og tilføjer, at de vil tage det op igen til efterår. Her er planen ifølge boligordføreren, at de også skal vende en model om ’spekulationsfrie andelsboliger’ – en version af almene boliger.

Ifølge ABF lyder den udmelding som en potentiel trussel mod andelsboligen som boligform. Helt præcist lyder det fra interesseorganisationen, at udmeldingen åbner op for et opgør med andelsboligformen, ”der kan være truet på sin eksistens og ikke ”blot” i forhold til manglende lovgivning om værdiansættelse”.

Mange informationer står dog i uvisheden hen, og vi ved først mere til efterår. Så venter du på nyt om lovgivningen, må du desværre vente lidt længere.

Stor usikkerhed og stor utilfredshed

Jan Hansen, direktør for ABF, fortæller i samme artikel til Berlingske, at den manglende lovgivning om værdiansættelse skaber usikkerhed:

Det skaber usikkerhed. Også for folk, som måske er på vej ud af foreningen og synes, at det er pokkers ærgerligt at basere et salg på en vurdering fra 2012, og der måske en måned senere kommer nye vurderingsprincipper, som vil give en anden pris. Så vælger de måske at blive boende, og så bliver det bare udskudt igen og igen

udtaler Jan Hansen

Andelshavere og ABF selv er naturligvis meget utilfredse. 10 års ventetid er alt for lang tid, og ventetiden berører mange andelshavere. Til ABF fortæller Jan Hansen, ”at der ikke er vedtaget en ny lov om værdiansættelse af andelsboliger, er noget der har virkelig stor betydning for vores medlemmer. Mange er rigtig bekymrede og skuffede, for det rammer en masse menneskers økonomi”.

Også på Andelsportal.dk har vi modtaget et hav af henvendelser fra frustrerede andelshavere, der ønsker afklaring fra Christiansborg om vurderingsmetoderne.

Den manglende lovgivning om værdiansættelse

L32, som det hele handler om, har betydning for værdiansættelsen af landets andelsboliger. Omdrejningspunktet i den er bl.a. gyldigheden af valuarvurderinger. Intentionen er, at valuarvurderinger skal forlænges, så gyldigheden er på 42 måneder frem for 18 måneder. Årsagen er, at man vil skåne særligt små foreninger. Valuarvurderinger er en stor udgift for akkurat små foreninger, men har en valuarvurdering en gyldighed på 42 frem for 18 måneder, skal man ikke afsætte en stor udgift lige så ofte.

Der er dog en vis kritik af L32, for viser en valuarvurdering, der er gyldig i flere år, et retmæssigt billede af boligmarkedet? Dette berører blandt andet DiplomValuar, Peter Ryaa, i vores artikel om selvsamme lovforslag fra april af.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Såfremt lovforslaget slår igennem og Andelsboliger kan benytte sig af en vurdering ud fra nettoindekset, hvordan vil et potentielt regnestykke se ud?
Vi er offentlig vurderet fra 2012 og føler os lidt fanget i alt det her, da vi har interesse i at sælge i den nærmeste fremtid, men er meget usikre på, om vores andel vil stige med det nye lovforslag.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Jacob,
Tak for din henvendelse. Vi kan desværre ikke fortælle noget om, hvordan priserne vil ændre sig på andelsboliger, såfremt lovforslaget bliver stemt igennem.
Jeg kan godt forstå at man som andelshaver er ved at være træt af den store usikkerhed, der er omkring prisen på ens andelsbolig, men det er desværre ude af vores hænder herinde.

Når der er noget nyt, så skriver vi naturligvis en update.

Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer