Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Det er igen blevet eftertragtet at få fingrene i en nyopført andelsbolig

Særligt de ældre befolker de nyopførte andelsboligforeninger, men der skyder også nyopførte andelsboligprojekter op, hvor en blandet beboersammensætning er præsenteret.

De ligner ved første øjekast en gruppe festivalgæster, der ligger i kø til campingområdet på Roskilde Festival, men ved nærmere øjekast er gennemsnitsalderen lidt højere, end den plejer at være på festivalen, og så holder køen til foran en filial hos ejendomsmæglerkæden home. De camperende er alle i alderen 55+, og de har slået lejr, fordi de vil købe sig ind i en andelsboligforening for seniorer, som endnu ikke er opført.

Bo-ved-rivieraen

De eftertragtede andelsboliger, som seniorerne vil have fingrene i opføres af Bovieran Danmark A/S, som oprindeligt er et svensk koncept. Andelsboligerne befinder sig i en bebyggelse med præcis 55 lejligheder, hvor en vinterhave med 1.800 planter, petanquebane og fælleshus er i centrum af bebyggelsen.

“I Frederikssund annoncerede vi salget af Bovieran-boligerne til at starte klokken ti om søndagen, men vi blev faktisk allerede om lørdagen ringet op og fortalt, at der lå folk i kø foran filialen – det var jo helt vildt,” fortæller Per Mørkenborg, som er ejendomsmægler og projektchef hos home. Han har været med til at varetage salget for home af Bovieran Danmark A/S og Sjælsø Managements nye andelsboligforeninger, der i løbet af de seneste år har igangsat syv andelsboligprojekter, der alle er bygget efter Bovieran-modellen.

“Ude i Hedehusene, der var det jo endnu vildere. Der startede køen allerede om onsdagen, hvor vi havde salgsstart om søndagen. Nede i Ishøj startede køen om tirsdagen – og der var vi meget nervøse: Det var november måned, så vi stillede varmeblæsere op, og i den lokale home havde vi aftalt med dem, at dørene blev åbnet, så de kunne komme ind og overnatte i forretningen,” siger Per Mørkenborg.

Navnet Bovieran er et svensk ordspil, som kommer af bo-ved-rivieraen og i Sverige er der opført knap 25 seniorbofællesskaber efter samme koncept.

Læs også: Riviera-stemning i fremtidens andelsboligforening

Stor interesse for seniorfællesskaber

Det er ikke kun Bovierans seniorfællesskaber, der er eftertragtede. I Trekoner, tæt på Roskilde, ser en anden seniorvenlig andelsboligforening snart dagens lys. Andelsboligforeningen Oasen er for dem, der har rundet 54 år og som ønsker at bo i et bæredygtigt bofællesskab:

Interessen har været overvældende. Vi har 42 enheder, og vi mangler kun at sælge ganske få. Det er ret fedt.

Elena Vinther, ejendomsmægler hos home og medansvarlig for salget af andelsboligerne i Oasen.

Ifølge hende har det seniorvenlige bofællesskab med elevatorer, fælleshus, orangeri og en bæredygtig profil været interessant for mange købere, fordi at der er mange, der har mulighed for at være med økonomisk. Andelsboligerne, som er på et sted mellem 60-90 m2 koster alle under en million og har en månedlig boligafgift på mellem 5.000-7.000 kroner. Køberne kommer typisk fra et parcelhus i nærområdet og vil gerne fastholde det netværk, som de allerede har i området, men der er også købere fra andre dele af landet, som er faldet for konceptet og boligerne.

“Der er mange, der gerne vil det her fællesskab, som andelsboligforeningen lægger op til med fælleshus, orangeri og en mulighed for at etablere nyttehaver på området. Det er eksempelvis par, der flytter ind, og som er glade for, at når den ene en dag falder fra, så er der noget tilbage til den anden,” siger Elena Vinther.

Elena Vinther har i sit virke som mægler før set, hvordan et seniorbofællesskab kan fungere rigtig godt med både madlavningskurser, oplæg og andre fælles arrangementer.

3D tegning af AB Oasen
3D-tegning: AB Oasen / home. Oasen er et bæredygtigt seniorbofællesskab beliggende i Trekroner.

Hver fjerde dansker er over 60 år

I Danmark bliver der flere og flere ældre, og ifølge Realdania var hver 4. dansker over 60 år i 2020. Mange af de ældre vil gerne bo i seniorbofællesskaber, blandt andet fordi det kan afhjælpe ensomhed, som er et stort problem blandt den ældre befolkningsgruppe. I dag er der ca. 7.000 boliger i seniorbofællesskaber i Danmark, men til sammenligning er der 80.000 ældre, som overvejer at flytte i seniorbofællesskab inden for de næste fem år.

Det at bo sammen med andre kan være med til at afhjælpe ensomhed og andelsboligformen er en rigtig god boform for dem, der gerne vil flytte ind i et fællesskab med andre. Det er også en af årsagerne til, at de hos Bovieran Danmark besluttede sig for at udbyde boligerne som andelsboliger:

“Der var ikke den store tvivl om, at andelsboligformen passede bedst til Bovierans koncept. Man involverer sig ofte mere, når man har et ejerskab, end når man bor til leje, og så ligger der noget i andelstanken om, at man er fælles om noget, og det rimer godt på konceptet,” forklarer Per Mørkenborg fra home.

Bovierans boliger er indrettet med fællesskabet for øje. Vinterhaven med petanquebane, fælleshuset og de små grupper af havemøbler, hvor man kan socialisere med de andre beboere i foreningen vidner om dette.

“Bebyggelsen er indrettet med svalegange med én indgang, når du skal ned eller udenfor, så går du forbi de andre lejligheder, og du får snakket med dem du passerer,” tilføjer Per Mørkenborg. Han understreger samtidig, at Bovierans boliger er for dem, der vil fællesskabet:

Der er nogle, som vælger det fra fordi det bliver for tæt. Det er ikke for dig, der vil 90 procent dig selv og 10 procent fællesskabet – det skal være lige omvendt.

Per Mørkenborg

Andelsboliger i Irmabyen er også populære

Det er ikke kun nyopførte andelsboligforeninger for den ældre del af befolkningen, der er i høj kurs. I Irmabyen i Rødovre har salget af andelsboliger for en blandet beboersammensætning også vist sig at være efterspurgte. I Irmabyen, som er et nyt bykvarter i Rødovre, hvor der også er ejerboliger til salg, har der været 88 andelsboliger på mellem 85 og 144 m2 til salg:

“Vi har to tilbage. Der har været to etaper og 80 procent har været solgt inden for 3-4 måneder. Boligerne har været ret efterspurgte,” fortæller Martin Enemærke fra Nybolig, som har stået for salget af andelsboligerne.

Ifølge ham er der en bred vifte af aldersgrupper præsenteret blandt køberne og så er mange af dem kendetegnet ved, at de gerne vil bo i andelsboligforening, fordi der er noget fællesskab:

Henvendelserne bestod sammenlignet med dem vi får, når vi sælger ejerboliger helt klart fra folk, som på en anden måde ønsker fællesskabet. Det var ret fedt at opleve, da det var hele hensigten med andelsboligkonceptet. Vi havde en formodning om, at der var et behov for den del og det holdt faktisk stik.

Martin Enemærke

Andelsboligerne i Irmabyen, som er indflytningsklar 15. februar 2021, blev solgt i to etaper. Den første etape blev sat til salg kort efter, at nye krav om finansiering af nystiftede andelsboligforeninger var trådt i kraft.

“Det var ret tydeligt, at bankerne, der skulle låne køberne penge til andelsboligforeninger, skulle vende sig til den nye kreditpolitik og i den sammenhæng var der flere unge købere, der desværre fik nej,” fortæller Martin Enemærke. Ved anden etape gik det lettere, her var det ifølge mægleren tydeligt at mærke, at mange banker kendte projektet og godkendelsesproceduren.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *