Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Riviera-stemning i fremtidens andelsboligforening

I Bovierans vinterhave blomstrer andelstanken i fuldt flor. Et nyt koncept for seniorbofællesskaber er kommet til Danmark, de har valgt andelsboligen som boform og pustet nyt liv i andelstanken ved at skabe et trygt boligmiljø med fokus på socialt samvær via en frodig vinterhave.

Der er sne og frostgrader ude, men så snart man træder indenfor i vinterhaven hos Bovieran NærHeden aftager den bidende følelse i kinderne, og overtøjet kan pakkes væk. Den frodige vinterhave er udstyret med alskens planter og der er både palmer, kaktusser, et citrontræ og sågar et lille vandløb med en bro over. Både endegavl og tag er lavet af gigantiske glaspartier, som sikrer at solens stråler falder smukt på de mange 1.800 planter, som vinterhaven er udstyret med. Inspirationen fra den franske riviera er ikke til at tage fejl af, også selvom vi befinder os på en gammel industrigrund i Hedehusene på Sjælland.

bovieran
Boverian

I Bovieran NærHeden tager Thorbjørn Dag Djuraas i mod os. Han er formand i den nystiftede andelsboligforening, og med hans 59 år er han en af de yngre beboere i foreningen. Bovierans andelsboligforeninger er nemlig alle seniorbofællesskaber, hvorfor det er et krav, at man er rundet 55 somre for at få lov at flytte ind. Thorbjørn og hans kone flyttede, ligesom de resterende andelshavere, ind i november 2020, hvor den nybyggede andelsboligforening med de 55 lejligheder var færdigbygget.

Der er to kriterier for at flytte ind i en af Bovierans seniorbofællesskaber:

  • Du skal være plus 55 årDu må ikke have hjemmeboende børn

Fællesskabet er altid inden for rækkevide

“Læg mærke til, hvordan udsigten bliver bedre og bedre, når man går op ad trapperne,” siger Thorbjørn imens han er ved at føre os op ad et trappetårn i den ene ende af bebyggelsen. Udsigten over Bovierans frodige atriumgård bliver for hver etage mere og mere imponerede. Samtidigt bliver det synligt, at der flere steder sidder beboere foran deres lejligheder, hvor de hver især har indrettet deres eget område foran boligens indgangsparti. De fleste har stole og borde stående, nogle sidder med kryds og tværs, og andre hører radio. Thorbjørn kan navnene på alle dem, der sidder ude og fortæller os, hvem det er, der sidder de forskellige steder.

“Jeg bliver helt varm om hjertet, når jeg ser, at folk sidder ude foran deres boliger og bruger atriumgården,” siger Thorbjørn, der gør klar til at give os en tour de force rundt i bygningen.

Boverian
Formanden Thorbjørn Dag Djuraas.
Boverian

Vi passer på hinanden

Thorbjørn fører os rundt i ejendommen, som er indrettet med svalegange, således at man på naturligvis kommer forbi de andre beboere på vej til trappen eller udgangen. Der bliver hilst og joket med dem, som vi paserer, og en herre bliver også spurgt, hvordan det går med helbredet, fordi han ser lidt utilpas ud. “Her passer vi på hinanden,” forklarer Thorbjørn.

Han påpeger også, at beboerne har en alder, der betyder lidt flere ambulancer end det var tilfældet på hans gamle bopæl: “Gennemsnitsalderen er deroppe, hvor ambulancebesøg er lidt mere hyppige. Den første måned havde vi fire ambulancer, men det afstedkommer, at der er nogle, der spørger ‘skal vi handle for dig’, når folk kommer hjem igen? Eller ‘er der noget vi kan gøre?’ ,” siger han.

Vi går gennem den flotte atriumgård, der er indrettet med flere øer af havemøbler, tæpper og liggestole – nogle med plads til større selskaber – andre lidt mere afsides, hvor mindre private selskaber kan opholde sig.

Et par herrer fra teknikudvalget råber med smil på læben oppe fra en svalegang og påpeger, at vi skal ’holde fingrene fra citronerne’ på citrontræet, da de skal bruges til ‘GTere’ senere på året. Stemningen er god i atriumgården og beboerne lattermilde.

Boverian

Blomsterbinding og sang

Fælleshuset, som er placeret i den ene ende af atriumgården er på 100 m2 og gratis at låne. Der er service og siddepladser til alle 90 beboere, og Thorbjørn viser os en skuffe med 85 shotglas. Her skal også være service til sjov og festlige sammenkomster.

To kvinder er allerede inde i fælleshuset, da vi træder ind. Den ene overvejer, hvordan der kan frigøres noget gulvplads. Hun har 25 års erfaring som underviser i gymnastik og vil gerne holde en ugentlig gymnastiktime for dem, der har lyst til at deltage, hvis de kan finde en måde at undgå at flytte rundt på bordene hver gang. Selvom beboerne kun har boet sammen i få måneder har der allerede været mange initiativer og bidrag til fællesskabet.

Beboerne reserverede deres boliger tilbage i april 2019 og har frem til indflytningen i november 2020 holdt kontakt – blandt andet via en gruppe på Facebook:

“Vi har forsøgt at holde lidt kontakt med sporadiske aktiviteter, som en vandretur og et andet tidspunkt, hvor vi skulle spise sammen, men måske ikke med den intensitet, som jeg troede. Men så skal jeg lige love for, at da folk kom herud, så blomstrede det. Pludselig var der invitation til at lave fyldte chokolader, en eftermiddag med blomsterbinding, og så var der julesang fra svalegangen til jul,” siger Thorbjørn, der allerede glæder sig til næste jul, når traditionen med julesange fra svalegangene skal holdes i hævd.

Bovieran

Flere seniorbofælleskaber  på vej

Bovieran stammer oprindeligt fra Sverige, hvor der siden 2009 er blevet etableret 24 seniorbofællesskaber efter Bovierans koncept. I 2017 indgik Bovieran Holding AB et samarbejde med Sjælsø Management og etablerede Bovieran Danmark A/S, som varetager konceptet i Danmark. Det første af Bovieran Danmarks seniorbofællesskaber blev opført i Frederikssund i 2020 og senere på året var Bovieran NærHeden også indflytningsklar. I september 2021 er Bovieran Ishøj indflytningsklar, og der er også projekter på vej i Frederiksværk, Solrød, Helsingør og Helsinge.

Bovierans seniorboliger er alle stiftet som andelsboligforeninger og har vist sig at være meget populære. Der har været kø foran homes forretninger i dagene op til, at beboerne kunne reservere og købe boligerne. Seniorerne har med andre ord camperet flere dage på gaden for at få fingrene i de eftertragtede boliger. Flere kom til og Bovieran stillede festtelt og gasvarmere op fredag aften.

Nogle af os kender hinanden helt tilbage fra april 2019, hvor vi lå i kø i tre dage for at få de her lejligheder. Jeg var nummer to i køen. Jeg var oprindeligt derude torsdag aften, havde pakket bil og hund, men så var der ikke nogle, og det var pivkoldt den april aften, så jeg tog en nat mere hjemme. Jeg var derude næste morgen klokken syv og der sad Linda der allerede. Hun havde siddet der siden 3.30 om morgenen “Der var vi jo flere, der allerede stiftede nogle førstehåndsbekendtskaber og begejstringen spredte sig blandt os,” tilføjer Thorbjørn.

Thorbjørn.

“Der var vi jo flere, der allerede stiftede nogle førstehåndsbekendtskaber og begejstringen spredte sig blandt os,” tilføjer Thorbjørn.

Bovieran
Planter vandes med genanvendt regnvand og har skilte med planteinfo.

Glæder sig som et lille barn

I Ishøj, som var det tredje af Bovierans byggerier i Danmark, mødte de allerede op i køen om tirsdagen til salgsstart søndag. Formanden i Bovieran Ishøj hedder Jens Jørgen Nielsen. Til september flytter han sammen med resten af beboerne ind i Bovieran Ishøj.

”Jeg glæder mig som et lille barn til juleaften,” fortæller han spændt. Han kender allerede 20 af de andre, der flytter ind fra aktiviteter i lokalområdet og lokale idrætsforeninger. Det var også nogle af dem, der anbefalede ham at se nærmere på Bovieran Ishøj:

Jeg var slet ikke sikker på, at jeg ville med på det koncept indtil vi blev coronahjemsendt her sidste år.  Der gik det op for mig, at hvis jeg skulle blive gammel med en lille smule værdighed, så skulle jeg gøre det sammen med andre.

Jens

Ligesom Jens bor mange af hans kommende naboer allerede i nærområdet: “Jeg vil tro, at ud af de 90, der kommer 45-50 stk. fra lokalområdet, fra kommunen eller de nærliggende områder. De resterende er nogle, som har en eller anden form for tilknytning til kommunen – enten har de gået i skole i Ishøj og er flyttet ud af byen, eller også har de børn, som bor i nærheden,” forklarer han.

Hos Bovieran Ishøj går de op i, at alle er velinformerede og derfor sender de månedligt et nyhedsbrev. Ellers bliver ventetiden blandt andet brugt på at pakke ned, sortere og give væk. Mange kommer fra et større parcelhus:

“Når man ved, at der er næsten halvandet år til, at man skal flytte ind, så begynder man nærmest at lave et målebånd, hvor man klipper dagene af. Mange af de her mennesker har boet i det samme hus i 40 og 45 år. Det vil sige, de kigger ind i en opgave med at få ryddet op i alle de her ting de har, for de går fra 150 m2 hus ned til en lejlighed, som på indersiden er 70 m2. Det er en stor og skræmmende opgave for mange,” tilføjer han.

Boverian

‘Bovieranparaplyen’

Jens fra Bovieran Ishøj kender Thorbjørn fra Bovieran NærHeden. De erfaringsudveksler nemlig via et fællesskab, de har døbt ‘Bovieranparaplyen’, hvor både NærHeden, Ishøj, Frederiksværk og Helsingør deler erfaringer. I ‘Bovieranparaplyen’ deler de erfaringer om alt fra teknikken i deres bygninger, til tilføjelser i vedtægter og juridiske forbehold, der er gode at være opmærksom på, når en ny forening af Bovierans størrelse stiftes. Thorbjørn fortæller, hvordan den første kontakt blev etableret:

“Da vi blev klar over, at de lå i et telt nede i Greve kørte sekretæren Per og jeg derned og sagde: Hej, vi kommer fra NærHeden, og vi lå i sådan en her kø for otte måneder siden. Vi har masser af erfaringer i bagagen. Er der noget I har lyst til at vide?,” spurgte Thorbjørn. Der gik ikke længe før at folk samledes i en rundkreds af stole og i halvanden time svarede Per og Thorbjørn på spørgsmål fra de mange interesserede. ‘Bovieranparaplyen’ var en realitet.

I Ishøj har de allerede haft stor glæde af at kunne få nogle af erfaringerne fra NærHeden, da Per Bjerregaard Rasmussen fra Ishøj er en af initiativtagerne bag paraplyen. Eksempelvis er det en teknisk kompliceret bygning, der har ventilation, vifter, vinduer i loftet og varmestyring: “Der fik vi hjælp af ‘Bovieranparaplyen,’ som er en sammenslutning af os, der bor eller skal bo i Bovieran. Her kan vi sådan lidt uformelt diskutere, som vi nu har lyst til – og så har vi i Ishøj eksempelvis nedsat en teknikgruppe, der er begyndt at holde online møder med teknikgruppen fra NærHeden, så vi kan suge ud, hvad det er for nogle udfordringer de har haft,” fortæller Jens.

Også erfaringer om omvendte forældrekøb og tilføjelser til vedtægter herom deler de med hinanden i paraplyen, på den måde kan de få vigtige tilføjelser med allerede på den stiftende generalforsamling, inden beboerne er flyttet ind. Selvom det lige nu i høj grad er de etablerede foreninger, der deler erfaringer til de kommende foreninger, så er Thorbjørn sikker på, at det også kommer til at gå den anden vej, og at de kan bruge paraplyorganisationen til andre gode emner frem over.

bovieran
Bovieran

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *