Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Engskoven taber sidste slag mod Jyske Bank

Højesteret har i dag afgjort, at Jyske Bank ikke har ansvaret for at en renteswap førte andelsboligforeningen Engskoven i økonomiske problemer. Talsmand frygter nu en konkurs.

En ny afgørelse fra Højesteret har i dag slået fast, at det ikke er Jyske Banks rådgivning af andelsboligforeningen Engskoven, der er skyld i andelsboligforeningens økonomiske problemer.

Sagens kerne

I 2005 blev andelsboligforeningen Engskoven stiftet med henblik på opførsel af en række andelsboliger. I 2006 var renten steget og andelshaverne blev derfor bekymrede for yderligere stigninger, der også kunne påvirke andelshaverens boligafgift. Medlemmer fra foreningens bestyrelse holdt derfor møde med Jyske Bank i marts 2006. Her rådgav banken dem om mulighederne for at optage et realkreditlån med variabel rente og indgå en aftale om renteswap med banken.

Efter nogle år begyndte renten at falde. Herved fik renteswappen en negativ markedsværdi. Den negative værdi skulle betales til banken, hvis de ønskede at lukke renteswappen før aftalt. Rentefaldet betød samtidigt at foreningen skulle betale højere afdrag på sine realkreditlån.

Engskoven er gået i retten for at få Jyske Bank til at tage ansvaret for at en renteswap har sendt andelsboligforeningen i uføre. Ifølge Engskoven var Jyske Banks rådgivning i forbindelse med optagelse af lånene så mangelfuld, at låneaftalerne skulle ophøre eller tilsidesættes.

Sagen har både været for byretten, landsretten og i går kom afgørelsen fra Højesteret, der ikke fandt grundlag for at for at erklære swap-aftalen ugyldig, ophæve aftalen eller kræve, at Jyske Bank skulle betale erstatning til andelsboligforeningen.
Se dommen fra Højesteret her –>

”Venner, vi er konkurs i løbet af en måned”

22 beboere fra Engskoven var i går samlet for at modtage nyheden om Højesterets dom i boligforeningen, der er beliggende nord for Aarhus. Da andelsboligforeningens talsmand, Lund Poulsen fik overleveret nyheden sagde han ifølge DR: ”Venner, vi er konkurs i løbet af en måned, og otte års kamp er forgæves.”

Går andelsboligforeningen konkurs går Engskovens andelshavere en usikker fremtid i møde. De indskud, som foreningens beboere har betalt for deres andele kommer de til at miste. Talsmand Lund Poulsen betalte eksempelvis en halv million kroner for hans andelsbolig, som han med en konkurs kan vinke farvel til.

”Jeg har aldrig drømt om, at det danske samfund skulle opføre sig så svinsk. Desværre kan jeg ikke kun sige bankerne. Jeg kan desværre sige retsvæsnet med Højesteret i spidsen,” siger en skuffet Lund Poulsen efter dommen.

Stor bevågenhed

Landets højeste domstol tillagde sagen så stor betydning, at antallet af dommere i Højesteret var udvidet fra fem til syv. Afgørelsen kan nemlig få betydning for alle andre andelshavere med swapaftaler.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *