Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

A/B Elleparken: Grønne renoveringer, der gavner både klima, andelshaver og drift

Ideen om klimasikring og grønne renoveringer blomstrer i fuld flor hos andelsboligforeningen Elleparken. Udover den flotte titel som ’årets andelsboligforening’ har tiltagene blandt andet givet en årlig varmebesparelse på 172.000 kroner. Vi har besøgt A/B Elleparken og fået gode råd til grøn andelsboligdrift.

A/B Elleparken:

  • A/B Elleparken er beliggende i København SV
  • A/B Elleparken blev bygget i 1949 som lejeboliger, og i 1963 fik ejendommen status som en andelsboligforening
  • Der er 122 andelsboliger i foreningen, lige fra mindre lejligheder på 60 m2 til større lejligheder på 138 m2.
  • I 2017 vandt foreningen ABF’s pris som ’årets andelsboligforening’ grundet foreningens store fokus på miljøtiltag

Hos den københavnske andelsboligforening Elleparken har de haft travlt de seneste par år. Nyt tag, isolering af port og rør, LED-belysning og skybrudssikring – er blot nogle af de tiltag, som foreningen har igangsat til gavn for både andelshavere og miljøet. Det hele startede tilbage i 2015, hvor det stormfulde danske vejr betød, at foreningens tag blev beskadiget og skulle udskiftes. Det blæste gang i en række af nye tiltag på vejen mod en mere klimabevidst tilgang til renoveringer. Her får du A/B Elleparkens historie og råd til investering i grøn andelsboligdrift.

Renoveringer med tanke på miljøet

Efter tagudskiftningen i 2015 befandt A/B Elleparken sig i en situation, hvor foreningen havde penge i overskud. Det faldt sammen med, at Københavns Kommune var i gang med workshops og informationsmøder om energitiltag og byfornyelse. Noget, som tændte gløden hos formanden Lone Ast, som gerne ville høre mere.

“Da jeg hørte om energitiltag og byfornyelsen, tænkte jeg, at det lød rigtig spændende, og at det var noget, vi simpelthen måtte høre mere om. Så to fra bestyrelsen tog over og hørte nærmere. Vi faldt for ideen, og det gjorde resten af bestyrelsen også, da vi fortalte om den. Så skulle vi bare have generalforsamlingen med også,“ fortæller Lone Ast, som vi møder sammen med varmemesteren Henrik Nielsen i det hyggelige bestyrelseslokale i A/B Elleparken.

Læs også Energirenovering skal kunne betale sig

Varmemesteren og formanden har været et godt team gennem hele transformationen mod en mere grøn forening, og det er blandt andet dette samarbejde, som Lone Ast påpeger som en væsentlig grund til, at andelshaverne på generalforsamlingen valgte at stemme ja til de klimasikrende- og miljøvenlige renoveringer:

„Vi inviterede en fagperson med fra kommunen til generalforsamlingen, som kunne besvare spørgsmål om byfornyelse og energitiltag. Samtidig havde vi Henrik, som havde de rette kompetencer og ved, hvordan man snakker med håndværkere, sikrer sig at alt forløber ok og har et fagligt overblik. Tilsammen gav det tryghed og gjorde, at generalforsamlingen sagde ja til at bruge pengene på byfornyelse,“ lyder det fra Lone Ast, som hurtigt suppleres af varmemesteren, der tilføjer:

“Det var også bare en rigtig god fremlæggelse af projektet. Alt var gennemtænkt, og så smitter det, når man brænder for projektet.“

Hvad er byfornyelse?

Københavns Kommune giver hvert år tilskud til forskellige former for bæredygtig byfornyelse. Der gives tilskud til, at ejendomme bliver gjort mere tidsvarende, fremtidssikrede og bæredygtige.

Bedre isolering og skybrudssikring gør en forskel

Da det blev vedtaget, at A/B Elleparken kunne bruge de overskydende penge til byfornyelse begyndte det hårde arbejde for alvor. Møder, godkendelser, ansøgningsfrister, behandlingstid og flere håndværkerbesøg var en del af den proces, foreningen nu havde påbegyndt mod de grønne tiltag.

“Det var en lang proces. Der var nogle gange, hvor man tænkte: Hvor ender det her henne? Men så har det været godt, at vi har haft en god kontaktperson fra kommunen, som har troet på os,“ siger Lone Ast og fortæller at foreningen blandt andet søgte om individuelle vand- og varmemålere, isolering af port, kældernedgange og rør samt censor-lys i kælderen og nye LED-pærer ved udendørsbelysning. Alt sammen besparelser, der skulle give igen.

“Eksempelvis bor jeg i en af de små lejligheder, og det har givet mig en besparelse på omkring 1.400 kroner om året, fordi vi har fået nyt tag. Det er jo vildt mange penge. Så hvis nogle af de andre renoveringer gør noget af det samme, er vi både med til at gøre noget for miljøet, men beboerne kan også mærke det i egen lomme. Vi i bestyrelsen kan mærke det, for så kan vi faktisk bruge pengene på noget andet end blot at reparere det, der er gammelt,“ lyder det begejstret fra formanden, som fortæller, at foreningen også har søgt midler til skybrudssikring.

“Flere lejligheder er ramt ved skybrud, og derfor har vi søgt midler til skybrudssikring. Erfaringer med skybrud gør, at folk er med på ideen. Ud over samfundsperspektivet, så skal man tale til, hvad det får af betydning for beboerne. Det er nemt at tale noget ned, øvelsen er at tale noget op,“ fortæller formanden, som oplever, at der er flere andelshavere, som kommer og fortæller, at de kan mærke den positive effekt af de nye tiltag.

Kunsten er at lave investeringer, beboerne får igen

A/B Elleparken benyttede sig af både byfornyelse og energitilskud, da de skulle igangsætte renoveringerne. Foreningen fik tilskud fra byfornyelsen på 25 procent, og oveni kom energitilskuddet.

Det har været en lærerig proces for foreningen, og hvis varmemester Henrik Nielsen skulle give ét godt råd til andre andelsboligforeninger, som overvejer at påbegynde grønne renoveringsprojekter, handler det om at tænke langsigtet.

“Kunsten er at lave investeringer, foreningen får ind igen. Disse renoveringer giver positivt igen på både varmeregningen og forsikringsbesparelser. Det kan nemt løbe op på 200.000 kroner, som kan bruges på andet godt i foreningen. Det, jeg synes er flot, er at vi gør det for de ressourcer, vi har,“ fortæller varmemesteren, som har været en engageret del af hele renoveringsprocessen. Et andet godt råd, som A/B Elleparken kan videregive, handler om grundigt forarbejde.

“Der er en masse forarbejde i det. Man skal virkelig søge informationer om det, man går ind i. Energitilskud skal eksempelvis søges, inden projektet påbegyndes. Man skal også tænke over de ting, man går ind og fornyer og spørge sig selv, om renoveringerne kan give noget igen? Hvis man prioriterer nogle af de renoveringer, man ved giver energitilskud, kan man få penge tilbage igen,“ forklarer Henrik Nielsen.

Energitilskud til andelsboligforeninger:

Andelsboligforeninger kan få et kontant tilskud til energirenoveringer, såsom isolering af tag og rør eller udskiftning af vinduer og døre. Størrelsen på energitilskuddet udregnes efter, hvor stor en energibesparelse renoveringen medfører. En energirådgiver udregner og sikrer nødvendig dokumentation, og kortlægger ejendommen og kvalitetssikre energirenoveringens omfang. Læs mere om energitilskud her.

The sky is the limit

På opslagstavlen i bestyrelseslokalet hænger diverse avisudklip, fra da foreningen i december-måned modtog ABF’s pris som ‘årets andelsboligforening’. Foreningen vandt for netop at prioritere miljørigtige tiltag til gavn for både andelshaverne og miljøet. En pris, som foreningen er meget stolt af.

“Mange kommer og siger tillykke med prisen. Men det er jo ikke min pris, det er vores pris. Det her en fortælling om foreningens fællespris. Vi kunne jo ikke have gjort noget som varmemester eller formand, hvis ikke generalforsamlingen sagde ja. Vi har alle sammen gjort det, og det er jo den gode fortælling,“ lyder det fra formanden, som fortsætter:

“Vi har gerne ville optimere med renoveringerne, men vi har også miljøtanken på lang sigt. Efter hele byfornyelsen er gået i gang, er forbruget faktisk faldet på vand og varme, så hvis flere kan gøre ligesom os, bliver det bare helt fantastisk.“

Efter en rundvisning i foreningen ender vi foran den store jernport, der fungerer som hovedindgang. Her er der nyligt plantet to træer. Et symbol på, at de hos A/B Elleparken vil fortsætte af samme grønne sti som nu til stor inspiration for andre.
 

Få tre uforpligtende tilbud på jeres energirenoveringer

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *