Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Coronakrisen: Skal andelsboligforeningen holde hånden under erhvervslejerne?

Coronakrisen rammer flere små butikker hårdt, og det kan få økonomiske konsekvenser for de andelsboligforeninger, der har erhvervslejere i stueetagen. Flere foreninger giver derfor også en håndsrækning til erhvervslejerne og sætter huslejen i bero. Men er det en god idé og hvad skal foreningen overveje inden?

Cafeer kan ikke længere holde åbent, tøjbutikken har lukket ned for salget og cykelsmeden har isoleret sig derhjemme grundet sygdom. Flere af landets andelsboligforeninger lejer stueetagen ud til butikker og virksomheder, som grundet coronakrisen har det svært. Og går foreningens erhvervslejere først konkurs kan det koste andelsboligforeningen dyrt.

Derfor rækker flere andelsboligforeninger også hånden ud og sætter huslejen i bero under coronakrisen. Det er dog vigtigt, at andelsboligforeningen gør sig nogle grundige overvejelser inden huslejen sættes i bero. Hvilke ser vi nærmere på her:

Gå i huslejedialog

Det er altid en god idé at starte med dialog. Også i en situation som denne. Andelsboligforeningens bestyrelse bør derfor gå i dialog med erhvervslejeren om, hvordan det står til med finanserne, og om virksomheden eventuelt har søgt om regeringens hjælpepakker til erhvervsdrivende.

Det handler nemlig om at danne sig et overblik over om erhvervsudlejeren har råd til at betale husleje for de lejede lokaler eller ej. En huslejebremsning kan måske netop være det, der redder erhvervslejeren fra at gå konkurs.

Kontakt jeres pengeinstitut

Det er naturligvis også vigtigt, at bestyrelsen danner sig et overblik over, hvordan andelsboligforeningens egen økonomi vil blive påvirket af en mulig huslejebremsning. Her bør bestyrelsen gå i dialog med foreningens pengeinstitut, revisor eller administrator, som kan hjælpe med at regne på udfaldet og give gode råd om dette.

Kan bestyrelsen træffe beslutningen på egen hånd?

Det kræver normalt et flertal på generalforsamlingen at sætte erhvervslejernes husleje i bero, da det er en beslutning, der påvirker hele andelsboligforeningens økonomi. Er det muligt at holde en ekstraordinær generalforsamling – måske online – uden at bryde myndighedernes forholdsregler, er det altså at fortrække.

En digital generalforsamling
Giver alle andelshavere tilsagn til, at generalforsamlingen gerne må afholdes digitalt, er det en mulighed at holde generalforsamlingen online. Det kræver dog blot ét medlem til at modsætte sig den digitale generalforsamling for, at den erklæres ugyldig. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan den online generalforsamling kan føres af staben i artiklen her.

Her ser vi også generelt på generalforsamlingen under coronakrisen.

I en situation som denne kan bestyrelsen dog være nødt til at handle på egen hånd, hvis det er i foreningens interesse.

”Det kan for eksempel være det tilfælde, hvor erhvervene er afgørende for foreningens normale drift, og hvor en aftale om henstand kan hindre, at erhvervene må dreje nøglen om,” skriver Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation ABF.

Op til den enkelte forening

Ikke to andelsboligforeninger er ens og derfor er det vigtigt, at man i den enkelte forening gør op, hvad der er muligt. Har I selv erfaringer med en håndsrækning til jeres erhvervslejere? Så del gerne jeres erfaringer i kommentarsporet her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarStina Jacobsen

Hej
Jeg er erhvervandelshaver.
I vores forening er del gal med varmen i butikkerne som ligger i stueetagen. Grundet foreningens et strengs varme system, som ikke formår at give nok varme sidst på strengen ( det er bla mig og andre butikker) har vi temperaturer ned til 11 grader i øjeblikket. På sigt skal dette system laves, men hvad kan vi kræve her og nu, da det jo er udholdeligt og ikke muligt at arbejde under disse forhold. Vi kan stille lejede varmeblæsere op, men skal vi selv betale for strømmen til disse?
Venlig hilsen
Stina jacobsen

Hej Stina
Sikke en kold omgang. Jeg vil anbefale dig at kontakte bestyrelsen og foreningens administrator med dit spørgsmål, da vi ikke har nogle juridiske rådgivere siddende herinde.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer