Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Coronakrisen + boligaftalen = en farlig kombination

Den omdiskuterede boligaftale, også kaldet Blackstone-forliget, har været længe undervejs. Aftalen er stadig til forhandling i Folketinget, men med den nye coronakrise kan det blive endnu værre for andelshaverne. Det udtaler flere boligøkonomer. Vi ser nærmere på den farlige cocktail, der kan betyde fald i andelsboligernes værdi.

Andelsboligmarkedet risikerer at blive ramt dobbelt med cornakrisen. Det udtaler boligøkonomer og en andelsboliganalytiker til Berlingske. Coronakrisen rammer nemlig andelsboligmarkedet på et særligt uheldigt tidspunkt med en boligaftale, der endnu ikke er på plads.

Muligt værditab på vej

Store dele af andelsboligmarkedet er gået i stå under forhandlingerne om den nye boligaftale, og med coronakrisen oveni, risikerer andelsboligforeningerne at blive ramt på flere punkter.

”Ud over de værditab, som selve Blackstone-indgrebet kan medføre, kan de rentestigninger, vi har set som følge af coronakrisen, både presse priserne yderligere ned og gøre det dyrere for den enkelte andelshaver,” siger Tejs Carstensen, som er uafhængig andelsboliganalytiker.

Renterne er på kort tid steget en hel del, da investorerne grundet cornakrisen ikke længere føler sig sikre. Et fald, som Tejs Carstensen også spår kan ske på ejendomsinvesteringerne. Det vil få store konsekvenser for andelsboligforeningerne, da værdien af en andelsboligforenings ejendom hænger tæt sammen med værdien af udlejningsejendomme.

Hele Blackstone-indgrebet kan vise sig at være totalt overflødigt. Finansieringen af hjælpepakker overalt i verden åbner op for nye investeringsmuligheder. Det gør, at investorerne vil søge derhen, hvor afkastet er størst, og risikoen er mindst. Og det kan blandt andet medføre, at for eksempel pensionskasser begynder at sælge ud af deres ejendomsporteføljer.

Tejs Carstensen


Han forstætter:

”Og når en investor vil have en forrentning på 5-5,5 procent i stedet for 3,5-4 procent på sin ejendomsinvestering, vil det automatisk presse priserne på andelsboligforeningernes ejendomme ned, da de værdisættes på baggrund af udlejningsejendomme.”

Boligaftalen og andelsboligforeningerne

Boligaftale

Boligminister Kaare Dybvad Bek(S) vil sætte ind over for kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme. Derfor har han fundet et flertal for en ny boligaftale, som også har initiativer og forslag, der påvirker andelsboligmarkedet.
Se alle artikler om det såkaldte Blackstone-forlig her –>

Et dyrere andelsboliglån kan ikke udelukkes

Hvis rentemiljøet i Danmark generelt kommer til at stige, som konsekvens af coronakrisen, er det muligt, at andelsboliglånet også vil blive dyrere at optage. Og rammer rentestigningerne også andelsboliglånene kan det få store konsekvenser for de private andelsboligejere, understreger Tejs Carstensen.

Så kommer vi tilbage til, at tvangsauktioner på andelsboligmarkedet kan blive dagligdag om 12-18 måneder. Men det handler også om, hvor meget bankerne er klar til at holde hånden under kunderne, og hvilke krav der er fra Finanstilsynet til, hvordan man skal vurdere andelsboliger risikomæssigt.

Tejs Carstensen


Modsat realkreditlån bliver prisen på et andelsboliglån dog fastsat hos den enkelte bank.

”Når man ser på de enkelte sager, er der dog altid tale om en individuel vurdering. Og lige nu ser vi også på at undgå, at nogen kommer i klemme. Så det handler om dialog med ens bank. Men det er næppe i en tid, hvor alting er lidt usikkert, at man skal spænde sig selv hårdere for rent privatøkonomisk,” siger Mikkel Høegh, boligøkonom hos Jyske Bank.

Samtidig understreger han, at bankerne ikke har sat renten op endnu.

Erhvervsmægler: Kun et midlertidigt bump

Andelsboligmarkedet hænger også tæt sammen med ejerboligmarkedet i krisetider som disse. Falder priserne på ejerboliger vil det naturligt også betyde et prisfald på andelsboliger, da boligerne skal kunne afsættes til køber.

Hos erhvervsmæglerkæden Nordicals, der også udarbejder valuarvurderinger, er man dog mere rolige for andelsboligmarkedets fremtid.

”Erfaringer fra tidligere viser, at når der er krise, så trækker investorerne deres penge hjem, hvilket får renterne til at stige. Når så de mange pengepolitiske lempelser indføres, falder de igen. Derfor vil det blive et midlertidigt bump med de høje renter,” siger partner Stig Plon Kjeldsen.

Boligministeren ændrer ikke kurs

Målet for boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er stadig klart. Coronakrise eller ej, skal boligspekulanterne stadig bremses.

”Vores ambition er stadig at få vedtaget den her lovgivning. Det er vigtigt ikke at drage forhastede konklusioner i forhold til den situation, vi står i,” lyder det fra boligministeren og fortsætter:

”Derfor er det også for tidligt at begynde at sige, at de politiske aftaler, der er lavet, skal ændres på baggrund af noget, som vi ikke ved, hvor ender. Men vores udgangspunkt er selvfølgelig, at den aftale, vi har indgået, står fast,” siger Kaare Dybvad Bek.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *