Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

S: Nyt boligudspil skal gøre op med dyre andelsboliger

Boligerne i de større byer er blevet for dyre for danskere med en gennemsnitlig indkomst, mener Socialdemokratiet. Derfor skal et nyt boligudspil sikre flere og billigere boliger. Her skal de stramme krav til egenfinansiering og stiftelse af andelsboliger blandt andet tilbagerulles og studerende skal have en ’tag-over-hovedet-garanti’. Bliv klogere på boligudspillet her.

‘Byer med plads til alle’. Det er navnet på det nye boligudspil, som Socialdemokratiet præsenterede få dage før folketingsvalget. Og som navnet antyder, er det et boligudspil med fokus på, at de større byer skal rumme både skolelæren, sosu-assistenten og håndværkeren. Boligerne er nemlig blevet for dyre for familier med en gennemsnitlig indkomst, mener partiet.

“Jeg kan godt se, hvad det er for en udvikling, der er i gang. Nemlig at mennesker med en helt almindelig indtægt får sværere og sværere ved at komme ind på boligmarkedet,” siger partiformand og statsminister Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Socialdemokratiets boligudspil indeholder 10 pejlemærker:

  1. Fokus på, at andelsboligen skal være et billigere alternativ
  2. Et ønske om flere blandede boligområder
  3. Tag-over-hovedet-garanti til studerende
  4. Udvikling af nye medejerboliger, hvor 10-50 procent af boligen ejes af beboerne og resten af en fond
  5. 110.000 nye boliger i byerne København, Aarhus, Odense og Aalborg
  6. Stramninger for at stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger
  7. Lavere husleje i almene boliger
  8. Et fokus på at bevare de billige private lejeboliger
  9. Særregler, der skal gøre det billigere at bygge almene boliger
  10. Flere ældreboliger

Kilde: Socialdemokratiets boligudspil ‘Byer med plads til alle’

Bekymrende dyre andelsboliger

Ifølge Socialdemokratiet koster en andelsbolig i hovedstaden gennemsnitlig to millioner kroner, og et hus runder de fem millioner. En alarmerende og bekymrende udvikling, mener Mette Frederiksen, som påpeger, at prisudviklingen også truer den sammenhængskraft, der er selve forudsætningen for et “stærkt dansk samfund”.

En del af boligudspillet lyder derfor, at andelsboligen skal tilbage til at være det billigere alternativ – for at sikre et varieret boligmarked for almindelige lønmodtagere og førstegangskøbere. Og derfor skal flere af de seneste stramninger på andelsboligmarkedet tilbagerulles. I Socialdemokratiets boligudspil står:

Socialdemokratiet vil bevare andelsboligen som et billigt alternativ til ejerboligen. Vi vil sikre, at andelsboligen er til at betale for almindelige lønmodtagere og er derfor parate til at stramme loven yderligere, hvis det bliver nødvendigt. Desuden ønsker vi at tilbagerulle de strammere krav om udbetaling ved stiftelse af en ny andelsboligforening, så udbetalingen ved køb af en andelsbolig kun skal dække 5 procent af prisen på selve andelsbeviset. Det vil gøre det lettere for flere at komme ind på andelsboligmarkedet.

S: Udenlandske opkøb af billige lejeboliger skal stoppe

På Andelsportal.dk har vi tidligere skrevet, at Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet tidligere i år ønskede et indgreb i de nuværende regler om gennemgribende modernisering af lejeboliger. Med det formål at komme udenlandsk opkøb af danske investeringsejendomme til livs.
En mission, der fortsat afspejles i det nye boligudspil. Her står nemlig skrevet, at boligreguleringsloven skal strammes, så udenlandske kapitalfonde ikke presser almindelige lønmodtagere ud af byen.

Tidligere har Mette Frederiksen dog udtalt, at dette naturligvis skal ske uden, at andelshavere og andelsboligforeninger kommer i klemme.

Bedre boligforhold til ældre og studerende er i vente

Socialdemokratiets boligudspil sætter også forholdene for landets ældre og studerende under luppen. Der skal nemlig sikres bedre rammer for at bygge pleje- og ældreboliger, og samtidig skal etablering af seniorbofællesskaber understøttes, foreslår Socialdemokratiet.

Vidste du, at flere ældre vil bo i seniorbofællesskab? Læs mere her.

De studerende kan, hvis boligudspillet vedtages, også se frem til en ’tag-over-hovedet-garanti’ i de fire store studiebyer. Det betyder, at de studerende som minimum er sikret et sted at bo fra studiestart og frem til efterårsferien.

Boligekspert bakker op om boligudspillet

Spørger man boligekspert Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter, er et udspil med fokus på billigere boliger en nødvendighed.

”Det er blevet nødvendigt de senere år at reparere problemerne på det danske boligmarked. Det er manglen på billige boliger, især i hovedstaden, som er blevet mere akut, da befolkningen vokser med 1.000 borgere om måneden,” siger Curt Liliegreen og tilføjer, at andelsboligen som boform ikke længere er et billigt alternativ, som i gamle dage.

Det laveste udbud af andelsboliger i 10 år

 
Om boligudspillet fra Socialdemokratiet bliver vedtaget følger vi løbende på Andelsportal.dk

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *