Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Banker i bokseringen med boligministeren

I det ene ringhjørne står boligministeriet og Kaare Dybvad Bek (S). Ifølge deres tal vil andelsboliger slippe med et værditab på op til 3 procent, mens tre store danske banker i det andet ringhjørne spår et værditab på op til 20 procent.

Værditab og dyrere andelsboliglån. Bankernes udmelding er klar. Nordea forventer, at andelsboligejendomme vil falde med 10-20 procent, Jyske Bank har regnet sig frem til et tab på 15-16 procent, Lån & Spar forudser, at det vil lande på cirka 10 procent mens Arbejdernes Landsbank ikke vil sætte tal på endnu.

Boligministerens forsvar

Kaare Dybvad Bek er godt klar over, at bankerne har trukket linjen hårdt op. I går aftes sendte han derfor live på Facebook, hvor han forholdte sig til kritikken og brugerne kunne stille spørgsmål. Til spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til, at andelsboligerne falder i værdi i forhold til prissætning ved banklån, lød svaret:

19 ud af 20 andelsboliger bliver solgt på ventelister, og det er et bevis på, at maksimalprisen, som valuaren kan fastsætte, stadig ligger under den pris som folk vil give – altså markedsprisen. Så selvom belåningsmulighederne bliver en smule ringere, så har rigtig mange lyst til at købe andelsboliger, fordi det stadig er dét billigere end ejerboliger.

Kaare Dybvad Bek, Boligminister (S)

Boligaftalen og andelsboligforeningerne

Boligaftale

Boligminister Kaare Dybvad Bek(S) vil sætte ind over for kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme. Derfor har han fundet et flertal for en ny boligaftale, som også har initiativer og forslag, der påvirker andelsboligmarkedet. Se alle artikler om det såkaldte Blackstone-forlig her –>

ABF melder sig på banen mod bankerne

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) kalder udmeldingen fra bankerne urimelig. Og mener, at kunderne bør få en forklaring på, at det bliver dyrere at låne penge til andelsbolig samt at sidde i én.

Bankerne regner nemlig med, at andelsboligforeningens ejendom vil få en lavere værdi, fordi udlejningsejendomme får en lavere værdi. Men andelsboligforeningen vil stadig have den samme størrelse gæld, men sidder nu med et dyrere lån til foreningen og dårligere lånemuligheder for andelshavere.

Og fastfrysningsmuligheden som netop skulle afhjælpe værditab, vil ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Helligsøe Heinig ikke gøre den store forskel, han udtaler til Politiken at:

Men det er bare ikke den reelle værdi, og den værdi, som vi (bankerne, red.) skal værdiansætte en andelsboligforening til. Vores vurdering vil fortsat afspejle markedsprisen på tilsvarende boligudlejningsejendomme. Så hvis markedsprisen på boligudlejningsejendomme falder, så vil det betyde, at den reelle pris på andelsboliger også vil falde.

Christian Helligsøe Heinig, Cheføkonom Realkredit Danmark

Og det bakker Ejendom Danmark også op om. De forudser også faldende priser på andelsboliger. Deres administrerende direktør Jannik Nytoft udtaler at:

”Vi begynder nu at få nøgterne vurderinger ind fra markedet, og desværre understøtter det, at fx andelshaverne ikke går fri.”

Slå koldt vand i blodet

Ifølge boligøkonom og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen vil boligaftalen primært gå ud over de andelsboligforeninger, som benytter sig af en valuarvurdering. Noget som administrerende direktør for administrationsselskabet Rasmus Juul-Nyholm ellers afviste, da han mener andelsboligforeningerne med offentlige vurderinger vil blive de helt store tabere.

Curt Liliegreen maner dog til besindighed, og kalder det for hypotetisk, når bankerne snakker om en værdinedskrivning på op til 20 procent. Han udtalte i sidste uge, at boligudspillet var en sejr for andelsbevægelsen. Og i denne uge udtaler han til Politiken, at

”Hvis noget er uklart med værdiansættelsesreglerne, så kan Finanstilsynet formulere det tydeligere, og man kan få det rettet til i den høringsproces, der kommer, inden det bliver til lov.”

På Andelsportal.dk følger vi udviklingen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

Hej
Jeg bor i en andelsforening fra 2003. Offentlig ejendomsvurdering pt på kr. 137.000.000 og senest opgjorte prioritetsgæld er 83.000.000. Den samlede andelsværdi pr. 31.12.2019 er kr. 55.500.000 – der er 55 andele.
Hvad er det der gør, at vi kan imødese et værdifald på 3 – 20 %?
mvh
Poul

Hej Poul
Tak fordi du læser vores artikel og stiller spørgsmål til den. Dem med offentlig vurdering vil øjensynligt ikke stige så meget, som det er forventet, når de offentlige ejendoms vurderinger kommer. Det vil de ikke fordi, at udlejningsejendomme øjensynligt ikke er så meget værd, som de ville have været, når boligudspillet bliver en realitet.
Jeg vil anbefale dig at læse denne artikel: https://www.andelsportal.dk/nyheder/boligaftalen-er-et-mikado-spil/
Her er der netop et afsnit om de mulige konsekvenser for dem med den offentlige vurdering.
Jeg håber, at mit svar giver mening. Ellers må du skrive igen.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk

Hej, hvis man står med en andelsbolig som er vurderet højt, men i i en sund forening med lav gæld på omkring 4 mill, i en ejendom der er vurderet til 28 mill. , skal man så være bekymret?
Bh. Rikke

Hej Rikke
Tak for din kommentar. Jeg kan godt forstå, at du bliver i tvivl grundet den højaktuelle debat om mulige værditab for andelsbolighaverne. Jeg vil først og fremmest anbefale dig, at du kontakter en fagmand, hvis du er nervøs omkring dette. Du kan med fordel alliere dig med din bankrådgiver eller foreningens administrator. På næste generalforsamling bør I også tage dialogen op eventuelt også ved at invitere en ekspert på besøg. Det kan nemlig være noget af en jungle at finde rundt i alene.
Andelsboligforeningen har mulighed for at fastfryse jeres nuværende vurdering – valuarvurdering eller den offentlige ejendomsvurdering. Den mulighed bør I også tage en snak om på generalforsamlingen.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej,
Hvad skal man så gøre nu i den hele diskussion, når man står foran et køb af andelbolig?
Jeg gør ud fra, at bankerne vil tage i betragting ny blackstone-forlig, når de sender anbefaling af købet og informere om evt. værditab eller ydelses stigning?

Hej Rasmus
Tak fordi du skriver ind til os.
Det er et godt spørgsmål. Som udgangspunkt ville jeg undersøge, hvilken værdiansættelsen de har sat ejendommen til. Ligger den meget højt og er på linje med markedsprisen? Og er der meget gæld i foreningen? Så bør dette være røde flag. Men, for der er et men, start med at tage en snak med din bank og tag foreningens årsregnskab med til mødet.
Jeg håber, at du kan bruge mit svar.
Med venlig hilsen
Ida – Andelsportal.dk

Viser 0 af 6 kommentarer