Valuarvurderinger får andelspriserne til at stige med op til 375 procent
Valuarvurderinger er i høj kurs hos andelsboligforeningerne i Hovedstaden, hvilket betyder en markant stigning i andelspriserne. Blandt de andelsboligforeninger, der har fået lavet en valuarvurdering, er andelskronen steget med alt mellem 50 og 375 procent. Store værdistigninger, som i længden kan koste andelshaverne dyrt.
Over de seneste fem år er priserne på andelsboliger steget markant i Hovedstaden. Stigningen skyldes især de omdiskuterede valuarvurderinger, som mange andelsboligforeninger vælger frem for de offentlige vurderinger, der blev udskudt til 2019. Dykker man ned i værdistigningen, viser en ny opgørelse fra analysevirksomheden Dansk Andelsbolig Analyse, at valuarvurderingerne har presset priserne på andelsboligerne væsentligt op.
Opgørelsen sker på baggrund af 488 valuarvurderinger af andelsboligforeninger beliggende i København og på Frederiksberg. Blandt de foreninger, der har fået lavet sådan en vurdering, er andelskronen og dermed kvadratmeterprisen steget med alt mellem 50 og 375 procent.
Valuarvurderinger får andelsprisen til at stige markant
At en lang række andelsboligforeninger tyer til valuarvurderinger er forståeligt set i lyset af, at de offentlige ejendomsvurderinger blev sat på pause i 2013. En forening som tog fat i en valuar var A/B Falsterborg på Frederiksberg. På fem år er en andelslejlighed i denne forening gået fra en kvadratmeterpris på 9.800 kroner til 25.400 kroner. Det betyder, at en 75 kvadratmeter andelslejlighed i denne forening kan sælges med en gevinst på én million kroner.
Selvom en gevinst af denne størrelse kan virke svær at modstå, advarer flere boligøkonomer mod valuarvurderingernes skævhed. Valuarvurderinger har nemlig drevet priserne på andelsboligmarkedet i vejret og gjort det svære at komme ind på markedet.
Valuarvurderinger kan koste andelshavere dyrt
Den store forskel på, hvordan valuarer vurderer foreningernes værdiansættelse kan også ende med at koste andelsforeningerne dyrt. Især mange nyere foreninger har store afdragsfri lån med variabel rente, der er hentet på baggrund af en høj friværdi med afsæt i en høj valuarvurdering. Hvis de gode tider på andelsmarkedet skifter og renten stiger, vil de andelsboligforeninger, der har foretaget store afdragsfrie lån være i klemme, forklarer Marc Lund Andersen, der er seniorøkonom i Boligøkonomisk Videnscenter. En situation som også vil få økonomiske konsekvenser for den enkelte andelshaver.
”Hvis renten på lånene stiger, stiger din boligafgift også. Så hvis du har spændt buen til, så du lige nøjagtig kan sidde der, kan en bare lidt højere rente ramme dig meget hårdt,” fortæller Marc Lund Andersen til Politiken.
Andelshavere bør ligeledes overveje risikoen ved et andelssalg til en skyhøj maksimalpris, da lovgivningen giver køber mulighed for at få refunderet overprisen, hvis der er tilstrækkelig dokumentation for, at prisen bevidst er sat for højt.
ABF: Lav strammere regler for valuarvurderinger
De skæve valuarvurderinger skaber usikkerhed på andelsboligmarkedet, da hverken køber eller sælger ved, om vurderingen er retvisende. Denne usikkerhed, får Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) til at efterlyse strammere regler for valuarvurderinger.
”Vi frygter, at anvendelsen af valuarer i andelsboligforeningerne kan skabe øget usikkerhed på andelsboligmarkedet, fordi valuarernes nuværende vurderingsmetoder ikke er til at gennemskue for de enkelte andelshavere. For køber bliver markedet utrygt, for hvis prisen efterfølgende falder på andelen, kan hun jo stå i en svær situation med en høj belåning,” skriver direktør for ABF Jan Hansen.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der har ansvar for andelsmarkedet, er enig i, at der skal gøres noget ved de usikre valuarvurderinger. Som en del af løsningen, skal der derfor fremtidigt fastsættes regler for valuarvurderinger og valuarernes uddannelseskrav.
Du kan også selv undersøge valuarens uddannelse og erfaring ved at tage en dialog med valuaren om deres baggrund.
Vil du vide mere?
Hos Andelsportal.dk følger vi løbende debatten om valuarvurderinger. Vil du vide endnu mere om, hvordan prisen på en andelsbolig fastsættes, og hvad forskellen på de forskellige vurderingsmetoder er? Så besøg vores infografik om samme emne her.
5 kommentarer
Kan det have sin rigtighed at radiator skal springe inden bestyrelsen vil udskifte den ?????
Hej Kathe
Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at du tager en dialog med bestyrelsen i din andelsboligforening, hvis din radiator ikke virker optimalt. Ansvaret for udskift og vedligehold af boligens radiatorer afhænger nemlig af, hvad bestemmelserne for vedligehold er i foreningens vedtægter. Foreningen har ansvar for at vedligeholde lodrette rør og stigstrenge, mens andelshaverens ansvar er de vandrette rør. I nogle andelsboligforeninger vedligeholder foreningen dog også radiatorerne. Undersøg derfor, hvem der har vedligeholdelsesansvaret for radiatorerne i din forening. Du kan læsere mere om spørgsmålet her: https://www.andelsportal.dk/guides/ansvar-vedligeholdelse-udskift/
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Nogle gange maa man spoerge sig selv om det overhovedet giver mening at holde fast I andelstanken naar vi taler boligform. Denne artikel er jo en lang forklaring I hvordan man beskytter andelshaverne. Den beskyttelse kunne man jo faa ved at slippe andelsboligen fri og lade foreninger konvertere til ejerbolig, forblive andelsbolig eller saelge til en investor og blive lejer. Nu har vi I 7 aar haft en vurderingssystem der ikke virker og den eneste made maade man kan faa en realistisk pris for sin andelsbolig er jo reelt ved at skifte til valuar. Som det er idag er du stavnsbundet til din bolig – du kan jo ikke gaa ud og finde en anden andelsbolig. Markedet fungere bare ikke!! Du er ogsaa idag familier koebe andelsbeviser til mange millioner og disse familier har ikke en kinamands chance den dag renten stiger til et normalt niveau. Venstrefloejen der taler om boliger til alle – men reelt set er det en bjoernetjeneste man faar ved at koebe en andelsbolig med en hoej andelskrone. Det er flexlaan til en rente paa 4 procent.
Hej P Nielsen,
Du har ret i, at andelsboligmarkedet er et komplekst marked, hvor flere aspekter (vurderinger, sorte penge, stiftelse osv.) er til debat. Tak for dine inputs.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Ideologi er farligt ..
Viser 0 af 5 kommentarer