Penge under bordet foregår stadigvæk
Ekstra penge under bordet er fortsat en realitet for mange købere af københavnske andelsboliger – men det er stadigvæk ulovligt
Står du og vil have fingrene i en af de eftertragtede københavnske andelsboliger – ja, så kan du risikere at blive bedt om penge under bordet. Et ophedet marked skaber grobund for sælgernes ”spændende” handler om diverse tilbehør eller ”skuffebeløb”. Men det er hamrende ulovligt og udtryk for problemer i lovgivningen.
Fænomenet er stigende
Til Berlingske Business fortæller flere boligrådgivere- og advokater, hvordan de sorte penge i stigende omfang er virkeligheden på et marked præget af dyre ejerlejligheder, der gør andelshandlerne populære. Og både sælgere og købere ved, at boligerne er mere værd, end de fastlåste priser, der holder markedet for andelsboliger kunstigt nede.
For at komme uden om de faste priser finder parterne på kreative løsninger, fortæller partner og rådgiver i rådgivervirksomheden Købersmægler.dk, Lennart Christensen til Berlinske Business.
Gamle møbler for 50.000 og desperate købere
Et eksempel på de kreative løsninger er, at ”tilbehør” som eksempelvis gardiner, møbler eller en brugt kano følger med i andelsboligkøbet – og at det så koster en ekstra sum, som skal gives ud over den officielle købssum. Det er blevet en gængs måde, hvorpå man omgås de fastlåste priser, som andelsboligmarkedet er underlagt.
Nogle købere er klar over situationen og foreslår selv ekstra betaling i desperation. Andre bliver taget med bukserne nede og ryger ned på ”arvelisten”, hvis ikke de er med på legen.
Problematisk og ulovligt – men branchen kan intet gøre
I branchen er problematikken efterhånden mere end kendt. Ifølge boligadvokat Anja Linde fra Aumento Advokatfirma, der har udtalt sig til Berlingske Business, er det ulovligt, at sælger modtager penge under bordet – ikke mindst af skattemæssige årsager. Og det kan faktisk give op til fire måneders fængsel. Men det er svært at bevise, og som sagt kan man være ret sikker på, at lejligheden ofte ryger til en anden, hvis ikke man indvilliger i at betale mere.
Lennart Christensen forklarer også, hvordan de som branche intet kan stille op – ud over at fraråde og informere om konsekvenser.
Og også hos Andelsbutikken på Frederiksberg, der har specialiseret sig i andelsboliger, oplever de problematikken, der somme tider kaldes en ”dusør” – men det går i følge afdelingsleder Martin Hyllekvist begge veje. Derfor opfordrer de deres sælgere til at takke nej, når det banker på døren med diverse tilbud.
Lovgivning og misvisende vurderinger er skurken
Misvidende ejendomsvurderinger og en rodet lovgivning omkring andelsprincippet får skylden for, at flere bruger ”penge under bordet”-taktikken, hvis man spørger Martin Hyllekvist.
Til Berlingske Business udtaler han, at det i øjeblikket er et håbløst system – ikke mindst når man har frosset ejendomsvurderinger frem til 2020 inde – og når man fortsætter med vurderinger, der er for høje eller lave.
Anbefalingen er klar:
Lad være. Det er ulovligt og kan få store konsekvenser – eksempelvis op til fire måneders fængsel.