Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Andelsboliger er langt mere efterspurgte end ejerboliger

Stigende priser på ejerboliger har medført en massiv efterspørgsel på andelsboliger, der nu er mere efterspurgte end ejerboliger. Andelshavere kan endda selv sælge deres andelsboliger uden problemer.

Mest rift om andelsboliger

Det har længe været populært at bo i andelsbolig, men lige nu er det så populært, at efterspørgslen på andelsboliger er større end den er på ejerboliger. Nye tal viser, at en ud af 29 ejerlejligheder i Region Hovedstaden er til salg, mens det samme kun gælder for en ud af 693 andelsboliger. Tallene stammer fra Boliga.dk’s boligindeks, som også viser, at der i oktober 2012 var 3.146 andelsboliger til salg i Region Hovedstaden via Boliga.dk’s hjemmeside. I dag er det tal faldet til 202.

Faldet i efterspørgslen og udbuddet på andelsboliger skal blandt andet findes i prisstigningerne på ejerboligmarkedet, der har gjort de teknisk fastsatte priser på andelsboligmarkedet mere attraktive. Den enkelte andelsbolig har med andre ord en maksimumpris, som den kan sælges for i modsætning til ejerboliger.

Chefanalytiker hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann, konkluderer i den forbindelse, at udviklingen svarer til, at for hver gang, der var 100 andelsboliger til salg for fire år siden, er der i dag kun seks til salg.

Folk er blevet klogere

Andelsboligerne er også blevet mere attraktive, fordi folk også er blevet klogere omkring andelsboligmarkedet. De kan spare penge i forhold til de høje priser på ejerboliger, men de ved også efterhånden, hvad man skal være opmærksom på.

”Folk har fået et større kendskab til swap-lån og risikoen ved at indgå i en andelsboligforening. Den risiko, sammenlignet med den øgede pris på ejerlejligheder, gør også andelsboligerne mere interessante,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Sælger sælger selv

I dag bliver en ud af 693 andelsboliger solgt gennem en ejendomsmægler. Det er primært i storbyerne, hvor en køber allerede er fundet, før andelsboligen er sat til salg.

”Det er billigere selv at stå for salget, og når der er sat en maksimal pris på andelsboligerne, har man heller ikke nødvendigvis brug for fagligheden fra en mægler for at sælge. Og så er der mange købere og billigere priser – plus en tiltro blandt sælgerne om, at andelsboligen nok skal blive solgt.”

Og solgt skal andelsboligen nok blive. Facebook og Den Blå Avis er tydeligt hjem for selvsalg af andelsboliger, hvor deling af salgsopslag hurtigt får potentielle købere til at bide på krogen. Men det er ikke uden risiko, at man selvsælger. Lise Nytoft Bergmann advarer mod risikoen om ulovlige handler ved penge under bordet ved selvsalg.

”Andelsboligerne er på vej væk fra de officielle salgskanaler. Det er vores indtryk, at mange andelsboligforeninger accepterer, at andelshaverne selv finder en køber. Det kan lette foreningernes administration en smule, men det gør det samtidigt nemmere for sælgerne at vælge en køber, der er villig til at betale en høj pris for at sælgers brugte sofa følger med i handlen. Dermed øges risikoen for, at der betales penge under bordet.”

Læs også artiklen: Penge under bordet foregår stadigvæk

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *