Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Hver tiende andelsboligforening er overbelånt

Hvordan har andelsboligmarkedet udviklet sig over de seneste år, når det kommer til gæld og lånevalg? Det giver vi dig svaret på her. Realkredit Danmark er nemlig ude med en ny analyse på andelsboligmarkedet – og coronakrisen spiller naturligvis også en rolle.

Tidligere har vi på Andelsportal.dk kunne skrive om en stigning i valuarvurderingerne på trods af den nuværende coronakrise. Det er dog langt fra lig med, at corona ikke bidrager til et økonomisk uvejr på andelsboligmarkedet. I kombination med usikkerheden omkring den kommende boligaftale kan et fremtidigt indhug i andelspriserne nemlig få konsekvenser for særligt andelshavere i foreninger med høj gældsætning. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

For høj gældssætning = større usikkerhed

Godt nyt: Ifølge analysen fra Realkredit Danmark har andelsboligforeningernes gældsætning samlet set været faldende de senere år. Analysen viser nemlig, at 90 procent af andelsboligmarkedet har en belåningsgrad på maksimalt 80 procent af foreningens værdi. Det betyder dog også, at de resterende 10 procent er overbelånt og dermed står mere usikkert, hvis prisniveauet på andelsboligmarkedet ændrer sig.

”Det er især andelshavere i foreninger med høj gældsætning, som risikerer, at friværdierne hurtigt kan forsvinde, hvis priserne sætter sig på andelsboligmarkedet,” forklarer cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, som står bag analysen, til Berlingske.

Andelsboligforeninger der har en relativ høj gældssætning vil være nyere stiftet andelsboligforeninger, eller andelsboligforeninger, som har været eller er i økonomiske vanskeligheder.

Godt med en belåningsgrad under 60 procent

Spørger man cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig er det individuelt i foreningerne, hvor man gerne vil ligge i forhold til gældsætningen, men som tommelfingerregel skal belåningsgraden helst under 60 procent.

”Man skal helst have en belåningsgrad under 60 procent og langsigtet skal man gerne ned på i hvert fald mellem 30 og 50 procent. Har man en belåningsgrad på over 60 procent, kan det begynde at betyde ganske meget for den enkelte andelshaver, hvis der kommer et værditab,« siger cheføkonomen til Berlingske.

Ser man nærmere på analysens tal er det omkring tre ud af fire andelsboligforeninger, der har en gæld, der er mindre end 60 procent af ejendommens værdi. Med andre ord er økonomien overordnet set fornuftig på andelsboligmarkedet, hvor størstedelen af andelsboligforeningerne har en lille gældsætning.

Få tilbud på lån og finansiering til andelsboligforeningen

En anden fordel ved en sund belåningsgrad er også, at andelsboligforeningen bedre kan planlægge fremtidige renoveringsprojekter og forbedringer i foreningen. Ønsker du et uforpligtende tilbud på finansiering af foreningens renoveringsprojekter, kan foreningsspecialister i Danske Bank hjælpe dig godt videre.

Andelsportal.dk og Danske Bank har nemlig indgået et samarbejde, som er et tilbud til andelsboligforeninger, der gerne vil have et nyt tillægslån, omlagt deres eksisterende lån eller ønsker en dialog med banken om at skifte bank. Tilbuddet er både gratis og uforpligtende. Indsend din forespørgsel her.

Fastforrentede lån i høj kurs

En anden væsentlig pointe fra analysen omhandler andelsboligforeningernes lånevalg. Her tegnes nemlig et billede af en større grad af konservatisme i lånevalget på andelsboligmarkedet. Helt konkret er andelen af fastforrentede lån stormet frem gennem en årrække – og langt kraftigere end på ejerboligmarkedet.

  • I 2009 var andelen af fastforrentede lån til andelsboligforeningerne på 30 procent
  • I 2019 udgjorde andelen af fastforrentede lån 62 procent

Hvorfor denne låneudvikling?

Svaret på, hvorfor flere andelsboligforeninger foretager et mere konservativt lånevalg og vælger et fastforrentet lån, skal ifølge analysen fra Realkredit Danmark blandt andet ses i forhold til det generelle, lave renteniveau.

I rapporten står:

Den primære forklaring har været de faldende og meget lave renter, som har gjort det mere attraktivt at sikre en fast lav rente og stabilitet omkring foreningens fremtidige finansieringsudgifter. For det andet har det formentligt også givet en værdi for mange foreninger at fremstå konservative i deres økonomiske profil efter der i en del år har været kritisk fokus på foreninger med swaplån og kort variabel rente i kombination med afdragsfrihed.

Analyse fra Realkredit Danmark

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarHelle Petersen

Hej

Jeg går ud fra, at de omtalte belåningsgrader refererer til kreditforeningernes værdisætning og ikke valuarvurderinger, når det nu er en analyse fra Realkredit Danmark. Men jeg vil bare lige være sikker på, at om er tilfældet?

På forhånd tak.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Helle,
Mange tak for din kommentar. Ja, sådan læser jeg det også.
Jeg vil også gøre dig opmærksom på at artikel og analysen, der refereres til er mere end 3 år gammel. Jeg ved, at der er mange andelsboligforeninger, der har sikret sig gode fastforrentede lån til lav rente, som de har betalt af på, så analysen ville måske lyde anderledes i dag.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk 🙂

AvatarKurt Christensen

Men det kan også være uhensigtsmæssigt at der er for lille gæld og dermed for stor friværdi i andelsboligforeningen. Dette vil betyde at købsprisen for andelen bliver( for) høj og så kan en køber få svært ved at låne til andelen.
Jeres/RD´s analyse bør så også supplere med oplysninger om hvilke typer lån en forening med høj belåningsgrad har.
Hvor stor er risikoen for rentestigninger, hvor stor låneandel er afdragsfri

Hej Kurt
Tak for din kommentar og relevante perspektiver. Det er ikke os, men RD selv, der står bag analysen, men det er en god pointe at have in-mente til en anden artikel.
God weekend og pinse.
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer