Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Aktuelle tilskud og fradrag for andelsboligforeningen og dens beboere

Det vil være en underdrivelse at sige, at det er let at finde rundt i, hvilke tilskuds- og fradragsordninger du i 2021 kan benytte, hvis du bor i andelsboligforening. Men måske du burde tage et nærmere kig. For der er faktisk en del penge at hente, hvis foreningen eksempelvis energirenoverer eller hvis du som privat får professionel hjælp til havearbejdet. Vi har samlet overblikket her.

OPDATERING: Næste tilskudspulje åbner d. 14 september 2022 kl. 10.00.

Energistyrelsens energitilskud

I 2021 – og faktisk frem til 2026 – kan både private boligejere og boligforeninger ansøge om Energistyrelsens tilskudsordning: Bygningspuljen. Tilskudsordningen er allerede blevet ændret en del, men Energistyrelsen melder, at næste pulje forventes at åbne i september 2021.
Puljen fordeles efter ‘først-til-mølle’-princippet, og det er de såkaldte ‘tegningsberettigede’, der kan søge for andelsboligforeningen. Dette vil typisk være formanden, næstformanden eller en fagmand, der har indhentet fuldmagt fra de, som ikke ansøger.

Hvad gives der energitilskud til?

Listen over, hvad andelsboligforeningen kan søge tilskud til er meget specifik og med nogle men’er. Foreningen kan overordnet set søge tilskud til disse fire hovedområder:

Isolering: Udvendig isolering af ydervæg (ikke hulmur), efterisolering af tag og loft, isolering af terrændæk og udvendig isolering af sokkel.

Vinduer: Udskiftning af facadevinduer og ovenlysvinduer, montering af forsatsramme og udskiftning af yderdøre med en glasandel på minimum 70 procent (udfases måske).

Skift af varmetype: Konvertering til luft-til-væske eller jord-til-væske varmepumpe fra oliekedel, gasfyr, biokedel eller elvarme.

Ventilation: Etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding med varmeveksler m.m.

Psst … find hele listen og se hvordan I konkret ansøger på: www.andelsportal.dk/nyheder/
energitilskud-andelsboligforeninger

Skal du som andelshaver bruge en håndværker?

Så er der i 2021 op til 25.000 kroner pr. person over 18 år i husstanden i håndværkerfradrag på specifikke, grønne renoveringer. Som andelshaver kan du – så længe du selv betaler for arbejdet, og det ikke betales via eksempelvis en fælleskonto – få fradrag på følgende ydelser:

 • Isolering af ydervægge (også hulmur), gulv og tag
 • Reparation og forbedring af skorsten
 • Udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas
 • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg
 • Energiforsyning, eksempelvis solceller, varmeanlæg, ventilation, varmepumper m.m.
 • Klimasikring
 • Udvendigt malerarbejde
 • Afmontering af brændeovne og radonsikring

Overvejer du at få tilsluttet bredbånd i din egen bolig eller installeret tyverialarm, så er der også håndværkerfradrag på dette.
 

Ændringer i høring

I juni annoncerede Energistyrelsen mulige ændringer, som kræver en bekendtgørelsesændring og forventes at træde i kraft den 15. september 2021. Ændringer lyder:

 • Kun tilskud til energirenovering af klimaskærmen, hvis ejendommen har energimærke E, F eller G
 • Reducerede tilskudssatser
 • Dørhøje vinduer fjernes fra positivlisten
 • Mulighed for tilskud til vandbåret varmefordelingsanlæg ved konvertering til fjernvarme samt tilskud til varmepumper i kombination med ventilation.

Læn dig tilbage og få ordnet både have og bolig

Faktisk kan du som privat andelshaver i 2021 – udover håndværkerfradraget – også få 25.000 kr. i servicefradrag, og det gives b.la. til ydelser, der kan gøre hverdagen i andelsboligen en del lettere:

 • Almindelig rengøring i boligen
 • Vinduespudsning både ude og inde
 • Børnepasning
 • Almindeligt havearbejde, såsom klipning af hæk, slåning af græs, lugning, beskæring, snerydning og fliserensning

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarMogens Christensen

Kan en andelsbolig forening pålægge en andelshaver fælles vinduespudsning

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Mogens,
Mange tak for din henvendelse. Vi mangler lidt uddybende for at kunne svare helt præcist, men hvis en andelsboligforening har besluttet på en generalforsamling, at der skal afsættes midler af til ejendomsservice / vinduespudsning via fælles udgifter, så kan de godt det. Du kan læse lidt mere om hvad bestyrelsen må træffe af beslutninger her: https://www.andelsportal.dk/guides/bestyrelsens-beslutninger/
Bedste hilnser
Maria – Andelsportal.dk

AvatarBirthe Lykke

Prøver at finde ud af om jeg kan finde fordele ved at søge boligtilskud i min andelsbolig, og om jeg kan få varmetilskud – evt. andet i boligen.
Her er gasfyr og gulvvarme. Jeg bor alene og har 107 m2
Skal jeg gøre noget i 2022 for at få varmetilskud?

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Birthe
Som andelshaver kommer det an på, om du søger som privat andelshaver eller på foreningens vegne. Du kan få håndværkerfradrag på 12.900 kroner, frem til 1. april 2022, hvis du ønsker at udskifte varmekilden i din private bolig. Ellers skal I overveje at ansøge om tilskud samlet som forening. I kan altid kontakte en energirådgiver for konkret rådgivning.
Du ønskes en god dag.
Nicole – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer