Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

AB Lyngby Port sparede 25 procent på elregningen med solceller

I Kongens Lyngby ligger Andelsboligforeningen Lyngby Port. En forening med grønne ambitioner, som allerede er blevet indfriet med solceller, fjernvarme og LED-belysning. Læs med her, hvor bestyrelsesformand Annette Grif fortæller om foreningens vej til en lavere forbrugsregning og en grønnere fremtid.

Et møde med Lyngby-Taarbæk Kommune – dét var starten på solcelleprojektet for AB Lyngby Port.

Her var foreningen en af de få heldige boligforeninger, der fik et tilbud om en gratis gennemgang af ejendommens energitilstand. Et tilbud, der faldt på et tørt sted, da beboerne havde et stort ønske om en grønnere andelsboligforening. Dog var der ikke mange midler i foreningen til energirenoveringer, og derfor var det lille skub fra kommunen kærkomment.

Så meget sparer Lyngby Port med solceller:

  • Solcellerne dækker omkring 25 procent af strømforbruget.
  • Lyngby Ports energivenlige tiltag sparer mere end otte ton CO2 om året.
  • Samlet sparer foreningen omkring 120.000 kroner årligt på strømforbruget.

“Vi var meget heldige at blive udvalgt til et gratis energitjek. Da energikonsulenten kom ud, kiggede han blandt andet på vores varmeanlæg, tilførslen af varmt og koldt vand og muligheden for solceller. Efter gennemgangen fik vi en vurdering af, hvad der trænger, og hvordan renoveringerne kan tjene sig hjem igen,” siger bestyrelsesformand Annette Grif og uddyber, at det særligt var solceller, som foreningen var interesseret i, fordi de tror på, at solceller er fremtidens kilde til elektricitet.

SustainSolutions ville finansiere solceller

Ikke nok med at Lyngby Port fik en gratis energigennemgang, så var de også heldige, at SustainSolutions, der råder over pensionsselskabet PKA’s energifond, tilbød at finansiere foreningens solcelleprojekt.

“Vi har så lånt pengene af Sustain, og vores besparelser dækker i grove træk tilbagebetalingerne. Det vil altså sige, at vi reelt set har fået installeret solcelleanlægget uden at skulle have penge op af lommen,” siger Annette Grif og fortsætter:

“Det kan kun lade sig gøre, fordi alle beboernes udgifter til strøm er uændrede, men samtidig fordi vi sparer noget ved, at vi laver strømmen selv, og det vi sparer, bruger vi til at betale af på lånet.”

Bestyrelsen: “Projektet gav så meget mening”

Da Lyngby Port fik bevillingen til solceller, var de ikke i tvivl; de greb muligheden for at få indfriet deres grønne ambitioner på en økonomisk fordelagtig måde. Dog lægger Annette Grif ikke skjul på, at det til tider var en langsommelig proces.

“Da vi fik bevilliget alt det her, skulle vi søge om tilladelse fra Energistyrelsen, og det har været en rigtig lang proces. Fra projektet startede og til vi stod med solcelleanlægget gik der 4 år. Det synes jeg er en vigtig pointe at få med, fordi det tydeliggør, at det kræver meget af en bestyrelse at stå med sådan et projekt. Heldigvis var vi nogle ildsjæle i bestyrelsen, som var enige om, at projektet gav så meget mening,” siger Annette Grif. Bestyrelsesformanden tilføjer også, at hun og bestyrelsen tror på, at det betyder noget, at foreningen er grøn, når beboerne en dag skal sælge deres boliger.

AB Lyngby Port

Det handler om at finde en balance

Lyngby Port har både fået omlagt deres gasfyr til fjernvarme, installeret solceller og fået LED-belysning i opgangene, kælderen og på udendørsarealerne. Og gennem hele processen har særligt én ting stået centralt – nemlig at finde en god balance mellem ønsket om en grønnere forening og samtidig holde udgifterne nede.

“Hvis vi skulle betale i dyre domme, havde solcelleanlægget været urealistisk. For os er det nemlig vigtigt, at alle stadig skal have råd til at bo her, og det er jo den balance, vi skal finde. Vi vil gerne have en grønnere ejendom, men det skal selvfølgelig hænge sammen, så alle stadig har råd til at bo her,” Siger Annette Grif.

Beboerne var positive

Et solcelleprojekt skal ligesom så meget andet stemmes igennem på en generalforsamling i foreningen. Heldigvis for ’ildsjælene’ i bestyrelsen var beboerne hos Lyngby Port meget positive, da de hørte om ambitionerne og planerne for en grønnere fremtid i foreningen.

“Første gang vi præsenterede projektet, fik vi en meget positiv tilbagemelding, hvor folk sagde, at vi meget gerne måtte arbejde videre med projektet,” fortæller Annette Grif og uddyber, hvorfor de positive tilbagemeldinger var vigtige:

“Jo mere man arbejder med det, desto mere finder man ud af, hvor meget sådan et projekt indebærer. Her fandt vi ud af, at hvis projektet skulle hænge sammen, så skulle stort set alle være med, og for at være med skal beboerne fraskrive sig retten til frit el-valg, fordi man i forbindelse med solcelleprojektet bliver ‘låst fast’ til at få en del af elektriciteten fra solcellerne.”

Annette Grif forklarer, at bestyrelsen derfor var rundt ved alle beboere for at indsamle underskrifter om, at de ved at stemme for projektet fraskriver sig det frie el-valg. Det var dog ikke alle beboerne, der stemte for ved afstemningen trods den ellers brede opbakning.

“Der var to lejere i ejendommen, der ikke ville være med, og de får nu strøm fra en eludbyder gennem egne kabler, der blev ført til deres lejligheder i forbindelse med projektet. Det kan nemlig godt lade sig gøre, men der skal ikke være mange af dem i foreningen, fordi så falder det hele jo fra hinanden,” siger Annette Grif.

Så meget sparer Lyngby Port med solceller:

  • Solcelleanlæggets levetid er omtrent 25 år.
  • Solcelleanlægget skal have en ny såkaldt inverter om 10-12 år.
  • Solcelleanlægget er betalt af om cirka 10 år, og derfor vil beboerne til den tid få billigere strøm.

Vælg et anlæg, der passer til forbrug og størrelse

Da solceller primært producerer strøm, når solen er fremme, er det ideelt med et batteri, der lagrer strømmen til en gråvejrsdag. Dog er disse ikke helt billige, og derfor understreger Annette Grif også vigtigheden af at vælge et anlæg, der passer til foreningens forbrug og størrelse. “Vi har ikke batterier tilknyttet anlægget, fordi de er dyre, men forhåbentligt går der ikke mange år, før vi kan udvide systemet og oplagre strømmen,” forklarer Annette Grif og fortsætter:

På de meget solrige dage producerer vi mere strøm, end vi når at bruge. Dog bruger vi for det meste  den strøm, vi producerer – på den måde får vi det maksimale ud af anlægget. Derfor giver det god mening at have et anlæg, der er lidt mindre, men hvor strømmen bliver brugt, fremfor et dyrt anlæg, som producerer en masse strøm, der ikke bliver brugt, når vi ikke kan lagre den.

Solcelleanlægget hos Lyngby Port fungerer således, at alle beboerne i lejlighederne har fået installeret en bimåler, som bliver aflæst hver måned. Hver måned laver en fra bestyrelsen så regnskabet, hvor målerne aflæses elektronisk. Her kan man se, hvad hver enkelt lejlighed har brugt, og herefter bliver det individuelle forbrug opkrævet gennem huslejen.

Den grønne agenda på dagsordenen

Foruden fjernvarme, solceller og LED-belysning har Lyngby Port også indført andre grønne tiltag. Blandt andet har foreningen fået udskiftet deres vaskemaskiner og tørretumblere i fællesvaskeriet, så både strøm- og vandforbruget mindskes. Derudover har foreningen også bestemt, at hvis beboere skifter deres ruder, bliver udskiftningen registreret som en forbedring, der afskrives over ti år. Det har foreningen valgt at indføre for at motivere folk til at energirenovere deres lejligheder.

“Det er en anden måde at motivere beboerne på, fordi vi som forening simpelthen ikke har råd til at udskifte alle ruder. Det er en måde at opfordre folk til at få det gjort i de enkelte lejligheder, og hvis de bor i lejligheden længe nok, får de selv glæde af det, og ellers er det en forbedring,” siger Annette Grif. Samlet set har Lyngby Port altså gjort en del for at tænke den grønne agenda ind. Og på trods af beskedne midler til at indfri de grønne ambitioner, så er Lyngby Port et godt eksempel på, at det ene ikke behøver at udelukke det andet, hvis blot viljen til solceller eller andre energivenlige tiltag er der.


Fotos: Sustain Solutions.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarNiels Ammitzbøll

Kan en bestyrelse, foranledig en facade renovering til ca 150000 kr, uden en generalforsamlings godkendelse,

Hej Niels
Tak for din kommentar. Vi har faktisk skrevet en artikel lige netop om, hvornår en bestyrelse må gå udenom en generalforsamling – og hvornår de ikke må. Du finder artiklen her: https://www.andelsportal.dk/guides/bestyrelsens-beslutninger/
Som der står her, så må bestyrelsen gerne tage beslutninger om nødforanstaltninger så som utætheder, manglende vand og varme, uden andelsboligforeningens beboere skal involveres. Andre økonomiske beslutninger om renoveringer skal have en godkendelse på generalforsamlingen. Bliv klogere i guiden her.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Lyder spændende med solceller i boligforeningen. Kunne godt tænke mig lidt uddybning om hvordan man gør, når hver bolig har egen elmåler. Kan man nedlægge disse og kun have et fælles strøm-system?

Hej Erik
Tak for din interesse i solceller. Vi oplever, at flere og flere boligforeninger ser fordele med dette. Vi vil meget gerne sætte dig i kontakt med en fagmand på området, så du kan få mere konkret rådgivning om solcelleløsninger, hvis det har interesse? Der findes nemlig individuelle løsninger alt efter foreningens størrelse og behov – hvor jeg tænker, at solcelleeksperten kan rådgive mere konkret. For uforpligtende tilbud på solceller er du naturligvis også velkommen til at benytte vores gratis service: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer