Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

5 gode råd til at tjekke en andelsboligforenings økonomi

Medierne har i den senere tid berettet om en andelsboligmarked, der har det rigtig godt, hvor køberne står i lange køer og bankerne tilbyder attraktive lån. Men det er stadig vigtigt at man ser sig for inden man handler en andelsbolig. For mange købere kan andelsboligmarkedet være en jungle hvad angår økonomi og finansiering. Læs her om køberes erfaringer og få gode råd til at tjekke foreningens økonomi i forbindelse med køb og hvilke forhold du skal være opmærksom på inden du investerer i en andelsbolig.

Når man køber en andelsbolig er det først og fremmest vigtigt at man overvejer sin økonomiske situation nu såvel som fremover. Har jeg råd til at sidde i andelsboligen, selvom mine fremtidsplaner ændrer sig? Samtidig er det godt at få en forhåndsgodkendelse på et lån hos banken. I den forbindelse kan man få vejledning omkring finansieller muligheder og begrænsninger.

Markedet kan være en jungle

Det er ikke kun ens egen økonomiske situation man bør overveje. Det er også vigtigt at undersøge andelsboligforeningens økonomi. Er det en forening med en sund økonomi? Har de optaget nogle dårlige lån? Og for mange købere kan netop disse spørgsmål gøre købet af en andelsbolig til en uoverskuelig affære. For mange købere kan være lidt af en jungle at sætte sig ind i. Rikke Liv Sahl Holst er 28 år og købte i foråret sammen med sin kæreste parets første andelslejlighed. Om købsprocessen fortæller hun ”Jeg har savnet informationer om, hvad man skulle kigge efter i foreningernes regnskaber for at have en chance for at vurdere, om det var en økonomisk sund forening. Den tilgængelige information har været den, banken har stillet til rådighed, og det har været utilfredsstillende, at vi ikke selv har været i stand til at vurdere, hvornår en lejlighed var et godt køb – vi har været meget afhængige af den rådgivning, vi har kunnet få i banken. Efter lidt tid og snak med forskellige banker blev vi selvfølgelig klogere, men det var stadig lidt en jungle.“

Rådgivning

At købe andelsbolig er derfor ikke altid lige til. Derfor er det en rigtig god idé at have en rådgiver med inde over. Rikke Liv Sahl Holst fik også rådgivning, da hun skulle købe andelsbolig: ”Vi har fået rådgivning i banken, og har været i dialog med flere forskellige banker undervejs for at finde de bedste lånemuligheder. Den bank, vi er endt med, har også været meget behjælpelige undervejs til at kigge papirer og regnskaber igennem.” fortæller hun.

Føler man sig ikke tilstrækkeligt rustet af den rådgivning, som man kan få i banken kan en boligadvokat også være en rigtig god idé. Boligadvokaten kan sørge for at man har alle de rigtige dokumentere og om de ser fornuftige ud.

5 gode råd til at gennemgå foreningens økonomi:

Økonom Tejs Carstensen har til TV2 givet sit bud på, hvad man skal være opmærksom på, når man køber andelsbolig. Om foreningens regnskaber foreslår han at man som køber ser efter følgende hovedpunkter:

Gæld
Angående foreningens gæld kan disse tommelfingerregler anvendes.

  1. Har foreningen gældsat sig for et sted mellem 10 og 30 procent, så er det en meget sund forening.
  2. Er gældsætningen mellem 30 og 50 procent er det også et sundhedstegn, men er den højere bør du være opmærksom.
  3. Har foreningen stiftet gæld for mere end 75 procent af ejendommens værdi, så bør du være meget opmærksom på, om du ønsker at købe andel i denne forening.
  4. Er lånet fastforentet eller med variabel rente? Afdrages der på lånet og hvor længe løber det?
  5. Tag din andel af gælden i foreningen og træk det fra det, som lejligheden burde koste. Herefter lægger du 25 procent oveni. Får du da et beløb, der svarer til prisen på ejerlejligheder, så er andelen værdisat korrekt.



Ønsker du at få flere gode råd til at købe andelsbolig, så kan du også læse artiklen “Hvad skal du være opmærksom på, når du køber andelsbolig”

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 kommentarer

Hej og tak for en god artikel og ikke mindst interessante tommelfingerregler.
Blot et spørgsmål ift. tommelfingerreglen vedr. gæld: hvilken værdi skal man sætte gælden op imod – den offentlige vurdering eller valuarvurderingen?
På forhånd tak og med venlig hilsen
Anna

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Anna,
Tak, for din kommentar. Du skal sætte gælden op efter den vurdering, som foreningen har anvendt til at sætte deres seneste andelskrone.
/Maria – andelsportal.dk

AvatarIngrid Aagaard Thomsen

Jeg bor i en nybygget andelsbolig (Fra 2007), og er kasserer i foreningen.
Jeg vil bare gerne være klogere på hvordan andelsboliger bør være for at være et godt køb for kommende andelshavere

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Ingrid,
Det er en god vinkel, som vi vil overveje at skrive en længere artikel om. Indtil da, så vil jeg mene at købere typisk ser på prisen: Hvordan hænger den månedlige boligydelse sammen med prisen på andelen? Derudover er en vedligeholdelsesplan for foreningen en god idé. Man skal også sørge for at vedtægterne ser ordentlige ud – er de opdaterede? Nogle foreninger åbner op for forældrekøb for at give flere købere mulighed for at købe andel i foreningen. Ligeledes vil mange købere få deres bank til at se på foreningens lån. Er de rimelige?
Jeg håber at du kan bruge disse råd.
/Maria

Regneeksemplet i punkt 5 er ret uigennemskueligt. Det som lejligheden (andelen?) burde koste (maxprisen?). 25 pct. af hvad?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Anja,
Tak, for din kommentar.
Jeg kan godt se at det er noget uigennemskueligt beskrevet.
Det der menes er, at salgspriserne på ejerboliger i området skal stemme med den pris, som du betaler for en andelsbolig og den gæld, som du overtager. Når du køber en andelsbolig, overtager du en del af gælden i foreningen, og den skal du trække fra den “normale” pris for en tilsvarende ejerlejlighed i samme område. (I foreningens årsrapport kan du finde den andel af gælden, som du kommer til at hæfte for. ) Når du regner prisen ud tager du ‘din andel’ af gælden i foreningen og træk den fra det, som lejligheden burde koste, og læg 25 procent af prisen oveni. Jeg håber at det giver mere mening.

AvatarNiels-Jørgen Schelde Formand

Der skrives desværre rigtig meget om, hvor farligt det er – eller kan være – at købe en andelsbolig. SANDHEDEN er jo, at langt de fleste A/B’er er gode og sunde foreninger ca. 90% Så er der ganske rigtigt nogle ganske FÅ foreninger måske 5% der har problemer, men hvorfor skriver I ikke nogle positive historier om livet i det store flertal som trods alt har det godt, noget i retningen af: Andelsboligforeningen XX HER GÅR DET GODT – kom selv og se ! ! !
Her i Schneeklothsgården lægger vi gerne for med et besøg, for her går det forrygende godt. God økonomi og lav boligafgift, og folk står i kø for at komme ind ! ! ! Ventelisterne er ophævet for flere år siden, men vi har oprettet en uofficiel “venteliste” som vi kan bruge når der kommer lejligheder til salg, og de går “som varmt brød” Vi har netop afsluttet et projekt, hvor ALLE 75 har fået stor ALTAN eller TERRASSE og 8 totalrenoverede køkkentrapper – UDEN forhøjelse af boligafgiften, og nu skal vi i gang med “Grønne tage” på garager og overdækkede cykelstativer, og senere nye vinduer – Så “HER GÅR DET GODT”- KOM SELV og SE ! ! !
Med venlig hilsen
Niels-Jørgen Schelde
Formand mobil 26 83 84 44

Viser 0 af 10 kommentarer