Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Garantiordninger: Dækker de renovering i andelsboligforeninger?

Mange andelsboligforeninger kan havne i en uheldig situation, hvis de tror, at renoveringsarbejde i andelsboligforeningen er dækket af garantiordninger som Byg Garanti eller Håndværkergaranti. Vi gennemgår her, hvornår garantiordninger dækker i andelsboligforeninger og hvornår de ikke gør.

Forkert garantiordning kan koste dyrt

Nogle garantiordninger, som eksempelvis Byg Garanti dækker ikke alle. Det fandt en lille andelsboligforening i Sæden ud af på den værst tænkelige måde. Håndværkeren, som renoverede deres facade, lovede at arbejdet ville være omfattet af Byg Garantiordningen. Da foreningens facade, efter kort tid, begyndte at falde fra hinanden, forsøgte foreningen at få dækket skade gennem Byg Garanti. Men til deres store overraskelse dækker garantien ikke andelsboligforeninger.

Flere garantiordninger dækker ikke andelsboligforeninger

Byg Garantiordningen, som Dansk byggeri står bag er tiltænkt private bygherrer. I den sammenhæng bliver ejerforeninger og andelsboligforeninger, betragtet som virksomheder, der bør have professionelle rådgivere til deres byggesager. Derfor dækker Byg Garanti ikke andelsboligforeninger.

Det er ikke kun Byg Garanti, som ikke dækker arbejde i andelsboligforeninger – også Dansk Håndværks Håndværkergaranti er kun for private bygherrer. Begge garantiordninger dækker med op til 150.000 kroner så længe det er arbejde, der udføres for en privat og ikke for en boligforening.

Selvom mange håndværkerfirmaer betaler for at være med hos garantiordningerne, så er det desværre ikke altid at de er klar over, at det arbejde de udfører hos boligforeninger ikke er dækket af garantien. Hvis jeres andelsboligforening er i tvivl om en renovering er dækket af en garantiordning, så kan man altid kontakte garantiordningen for et korrekt svar.

Garantiordning for andelsboligforeninger

Bygge- og renoveringsopgaver indsendt via Andelsportal.dk er dækket af entreprisegaranti fra 3byggetilbud.dk. Entreprisegaranti er gratis og udstedes også til andelsboligforeninger. Ordningen dækker fejl og mangler for op til 100.000 kroner på opgaver, der du føres for foreningen. For at få entreprisegaranti skal et tilbud uploades og opgaven skal indsendes via 3byggetilbud.dk eller andelsportal.dk. Du kan læse mere om hvordan andelsboligforeninger kan få entreprisegaranti her.

Alle garantiordninger dækker for andelshavernes private arbejde

Når private og i den forbindelse også andelshavere med andre ord får renoveret eller istandsat deres lejlighed af en håndværker, som er dækket af Byg Garanti eller Håndværkergaranti, så gælder garantien stadigvæk. Det er kun arbejde, der udføres for andelsboligforeningen og på andelsboligforeningens fælles ejendom, der ikke er dækket.

Udover Byg Garanti og Håndværkergaranti findes der mange andre garantiordninger. Du kan læse mere om de forskellige garantiordninger i byggebranchen her.

Sådan sikrer foreningen sig

Hvis I lægger en arbejdsopgave i udbud via Andelsportal.dk vedlægges en forbrugeraftale kaldet AB 92 (almindelige betingelser for byggeri). Den kan med fordel udfyldes sammen med håndværkeren, så alle er enige om arbejdets art, tidshorisont og pris – med eller uden garantiordning. Den tager udgangspunkt i den gældende lovgivning og derfor kan det altid anbefales at indgå en håndværkeraftale efter AB 92. AB 92 er nemlig de spilleregler, som både bygherre (forening) og entreprenøren skal overholde under en byggesag. Her afdækkes tidsfrister, mangler, 1 års gennemgang og betalingsbetingelser også. Under hele byggeprocessen kan foreningen henvise til, at arbejdet skal udføres under disse regler og derfor er det vigtigt, at aftalen gennemgås og underskrives inden byggestart.

I kan også søge om entreprisegaranti på andelsboligforeningens projekt.

Når andelsboligforeningen skal renovere foreningens ejendom eller lave et fælles projekt bør man derfor overveje, hvordan man sikrer sig bedst. Vi har lavet en guide, der klæder andelsboligforeninger på til en optimal byggeproces.

Den kan du finde her: Guide: Hvordan sikrer foreningen sig inden, under og efter et byggeprojekt

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *