Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Andelsbeviset

I denne guide forklarer vi kort om andelsbeviset som er andelshaverens dokumentation for ejerskab af en andel i andelsboligforeningen. Andelsbeviset udstedes altid af andelsboligforeningens bestyrelse.

Andelsbeviset udstedes normalt som bevis på ejerskab af andelen. Andelsbeviset er i en legitimering af andelshaveren og har ingen omsætningsværdi eller selvstændig værdi. Såfremt beviset bortkommer, kan andelsboligforeningens bestyrelse blot udstede et nyt, der bør angive, at det erstatter det bortkomne andelsbevis.

Det er således ikke nødvendigt med en bestemmelse om, at andelsbeviset skal mortificeres ved dom, da det som nævnt ovenfor ikke repræsenterer nogen omsætningsværdi. Alligevel har mange andelsboligforeninger dette indskrevet i deres vedtægter. En mortifikation betyder, at andelsbeviset ikke længere er et gyldigt bevis på ejerskab af andelen.

Dit andelsbevis deponeres i banken

Ved lån til køb af andel, kræver banker ofte andelsbeviset deponeret, og i disse tilfælde skal foreningen sørge for at de ikke udsteder et nyt andelsbevis, såfremt bestyrelsen er vidende herom og har forpligtet sig til at underrette bank eller andre om et forestående salg. Hvis dette er tilfældet, bør andelsbeviset mortificeres ved dom.

Forældrekøb

Det er desuden ofte set, at flere navne har optrådt på andelsbeviser, men dette betyder ikke, at man derved har flere stemmer end andre. Flere andelsboligforeninger har indskrevet i vedtægterne, at der kun må stå ét navn på andelsbeviset. Andre har indskrevet, at de nævnte personer på andelsbeviset skal bo i lejligheden. De to muligheder kan give problemer i forbindelse med forældrekøb.

Den omstændighed, at en andelslejlighed købes af flere personer sammen, medfører ikke en opdeling af medlemskabet og må derfor accepteres af andelsboligforeningen med mindre, at vedtægterne udtrykkeligt forbyder det. Dette har for eksempel betydning for to personer, der lever et papirløst samliv og som på denne måde kan sikre, at den tilbageblivende kan beholde boligen, hvis samlivet ophører som følge af uoverensstemmelser, dødsfald eller af andre grunde.

Se efter i andelsboligforeningens vedtægter

Er du i tvivl om, hvem der må stå på andelsbeviset og hvor mange der må stå der, så se altid efter i andelsboligforeningens vedtægter. Mange foreninger har efter de har åbnet op for eksempelvis forældrekøb nedskrevet, hvem der bør stå på andelsbeviset.

I vedtægterne kan du også læse, hvordan man håndterer eksempelvis navneskift på et andelsbevis.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

58 kommentarer

Hej,

Jeg er netop lige blevet købt ud af min andelsbolig, som jeg havde sammen med min ekskæreste. Vi købte andelen sammen, og gav hver et indskud på 23.400 til at starte med.
Banken har regnet friværdien ud som jeg skal have, dog uden indskudet.
Burde mit indskud ikke lægges oveni i friværdien?

Vh. Kristian

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Kristian

Mange tak for din besked. Nu kender vi ikke alle faktorer, men er indskuddet ikke en del af beløbet, vil jeg mene, at det skal være det. Jeg vil råde dig til, at du forhører dig hos din bank.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

AvatarBirthe Bech

Hvis man bliver gift skal andelsbevis sp ændres til begge navne? Pt står andelsbeviset kun i mit navn.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Birthe

Mange tak for din besked. Ønsker I, at din ægtefælle skal være medejer af andelsboligen, så ja. Og skal din ægtefælle være medejer på andelsboligen, så er det almindelig procedure, at bestyrelsen tilgår dette, som en salgsproces og tinglyser overdragelsen.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

Hej
Hvordan får jeg min x kæreste væk fra andelsbeviset da hun er flytte hen i sin ejen lejlighed
Vh per

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Per

Mange tak for din kommentar. Der vil være tale om en deloverdragelse, og derfor skal bestyrelsen eller administrator udarbejde en overdragelsesaftale, som de involverede skal underskrive. Så jeg vil anbefale dig, at du kontakter bestyrelsen eller administrator, som kan hjælpe dig videre.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

Hej

Min mor bor sammen med hendes søster og nu skal min mor på plejehjem, det lader til at min mor ikke står på andelsbeviset, hvorledes står vi børn arvemæssigt hvis min mor går bort, når hun ikke bor der mere ?

Mvh. Kim

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Kim,
Tak for din henvendelse. Det kommer an på, hvorfor din mor ikke står på andelsbeviset? Har de købt boligen sammen og betalt lige meget for den? Skal din mors søster blive boende i andelsboligen alene? Jeg vil foreslå jer, at I tager en dialog i jeres familie herom og eventuelt kontakter en advokat for juridisk bistand.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarYvonne Lund

Jeg har en andel , som min søn bor i nu … Jeg har fået af vide at han gerne
må bo i den , dvs. jeg udlejer den til ham
Der er nu kommet en ny bestyrelse som siger noget andet

Hvordan får jeg min Søns navn på andelboligbeviset

Hilsen
Yvonne lund

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Yvonne,
Det lyder ærgerligt. Du må se i jeres vedtægter, hvad der står. Måske ønsker foreningen, at andelshaveren bebor sin bolig. I de fleste andelsboligforeninger må man godt sælge til sine børn. Det kan være, at det kunne være en løsning?
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Hej, er det juridisk tilladt at være flere andelshavere (3) på en gang i en 2. Værelses-andelslejlighed? Vi er tre søskende, som gerne vil købe en andelslejlighed sammen, hvor vi hver ejer 1/3 del, men er det muligt at skrive det i andelskontrakten?
Mvh Gerda

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Gerda,
Tak for din henvendelse.
Umiddelbart burde det ikke være en udfordring, men I bør høre ad i den andelsboligforening, hvor I ønsker at købe andelen. Det er nemlig sådan, at andelsbeviser ikke længere har samme betydning, som de havde engang.
Det kan du læse mere om her:
https://www.andelsportal.dk/nyheder/andelsbeviset-under-luppen/
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarSteen Nordlund Henriksen

Min datter er flyttet sammen med sin kæreste i en andelslejlighed, som han ejer.
Hun har penge fra salg af en anden andelsbolig (penge fra forældrekøb jeg låner hende som anfordringslån) og vil gerne betale sin del af andelsværdien i deres fælles bolig og blive påskrevet andelsbeviset.
De 400.000 kr., det drejer sig om, vil hun gerne bruge til at afdrage på hans lån, således at hans gæld bliver mindre og deres samlede husleje dermed også mindre.
Andelsforeningen siger, man skal have boet i foreningen 2 år, før man kan skrives på andelsbeviset – men ser du muligheder for hende og ham til nedbringelse af lån og dermed husleje.
I øvrigt venter de barn om 3 uger!

Hej Steen

Tak for din kommentar. Angående regler for andelsbeviset, så vil jeg anbefale dig at granske foreningens vedtægter. Det er nemlig her, at reglerne fastsættes, og her det skal stå nedskrevet, at man først kan komme på andelsbeviset efter 2 år. Almindeligvis vil man komme på andelsbeviset, hvis man flytter sammen og køber sig ind i foreningen i denne forbindelse. Her vil man skulle betale et gebyr for at få ændret andelsbeviset til to navne. Jeg vil anbefale, at du kontakter foreningens administrator for indsigt i deres juridiske ståsted i denne sag.

Måske banken kan være behjælpelig i forhold til om der findes en alternativ måde at nedbringe huslejen på.

De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Min datter kan overtage hendes fars andelsbolig. Han har pr. 1.10 fået anden bolig i samme andelsforening. Hun bliver 18 år til januar.
Hvor lang tid kan han max beholde boligen – Fx 4 måneder – indtil hun fylder 18 = 3 måneder og 18 dage.
Alternativt kan man underskrive som forældre for barnet indtil hun fylder 18?
Hvilke muligheder har vi?

Hej Janne,

Tak for din henvendelse. Først og fremmest skal I sikre jer, at din datter kan overtage din andelslejlighed. Der kan være ventelister i andelsboligforeningen, som rangerer højere end jeres ønske om at lade andelsboligen går videre i familien. Derfor skal I spørge bestyrelsen, om I frit kan vælge hvem, der skal overtage andelsboligen.

Hvis du gerne må give din andelsbolig til din datter kan I f.eks. vælge, at du lejer den ud til din datter indtil hun fylder 18. Her er det også vigtigt, at I undersøger reglerne for leje i foreningen.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Ida – Andelsportal.dk

AvatarMaida Bjegac

Hej
Jeg har købt en andel til mine to børn som gave, og det gjorde jeg fordi man kunne forære kun 65000 den gang i 2010. Efter to år købte jeg andel igen i begge mine børns navn. Min datters lejlighed blev solgt og hun har selv købt en ejerlejlighed i dag, hvor min søns andelsforening gik konkurs og han fik nogle penge tilbage, heldigvis. Han fortsat bor i lejligheden som lejer, men nu vil lejerforening smide ham ud fordi han har mistet andelsbevis og de har info at min datter alene er andelsejer. Hvad skal han gør og hvordan skaffer han andels bevis og hvor? Håber på hurtigt svar og på forhånd tak.
En bekymret mor
Maida

Hej Maida

Tak for din henvendelse. Praktisk talt er andelsbeviset en kvittering på, at andelskapitalen er indbetalt til foreningen. Det bør altså ikke være et problem, at man mister sit andelsbevis. Man ejer nemlig stadig ens andelsbolig selvom man mister sit andelsbevis – da det er et bevisdokument og ikke et værdipapir. Bestyrelsen er de eneste, der kan udstede et nyt andelsbevis.

Problemet i dit tilfælde er, at bestyrelsen ikke mener, at din søn ejer boligen. Her vil jeg fremvise dokumentation til bestyrelsen, så de kan se, at det er din søn der ejer boligen. Har du dokumenter fra banken med hans navn på? Overdragelsesaftalen? Eller andet, du kan fremvise?

Jeg vil også anbefale, at du kontakter foreningens administrator. Administratoren kan hjælpe med den juridiske vurdering og guide dig ud fra foreningens vedtægter. En boligadvokat ville også kunne hjælpe.

Held og lykke med den ærgerlige sag.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej Nynne,

Jeg står skrevet op på en andels venteliste. Min kæreste kommer til at være den der optager lånet og køber andelen, vi har fået af vide af bestyrelsen, at det er helt fint, selvom det er mig der står opskrevet på ventelisten. Vi skal bare begge stå som andelshavere.

Dog skal jeg lige høre, betyder det at vi begge skal have adresse der i forhold til bopælspligt, eller er det nok at det kun er den ene af os der har adresse der?

Mvh. Maria

Kære Maria,

Tak for din henvendelse.

Hvis I begge to står som andelshavere på andelsbeviset, så har I begge bopælspligt på adressen.

Mvh

Ida – Andelsportal.dk

Hej Nynne
Tak for hurtig tilbagemelding, vil det sige at det ikke betragtes som en gave til ham som han skal beskattes af?
mvh Vibeke

Hej Vibeke

Jeg vil ikke mene, at det betragtes som en gave, hvis I begge står på andelsbeviset som ejere. Jeg vil dog anbefale, at du forhører dig hos bestyrelsen, som vil kunne komme med et mere præcist svar i forhold til, hvad jeres vedtægter siger om overdragelse til ens børn.

De bedste hilsner
Nynne – Andelsportal.dk

Hej
Hvis min søn skal stå 50% på andelsbeviset sammen med mig, vi bor begge i lejligheden. Betragtes det så som en gave? I så fald hvad betyder det økonomisk ? hvis han bliver medejer – hvad har det så af økonomiske konsekvenser og ansvar for ham?
Der er ikke nogen gæld til banker eller andre kreditorer.

mvh Vibeke

Hej Vibeke

Tak for din henvendelse. Normalt kræves det, at man har fælles husstand for, at man kan få skrevet en person på andelsbeviset i en andelsboligforening – og det har I, så det burde være muligt. Hvis din søn skal stå som medejer vil jeg anbefale, at I kontakter foreningens administrator, som udarbejder det nye andelsbevis eller en overdragelsesaftale. Det varierer nemlig fra forening til forening, hvilken type man anvender. Er han medejer hæfter han for boligen, ligesom du gør det nu.

Du skal være opmærksom på, at det vil koster penge i forhold til administrationsarbejdet, men det kan administratoren kortlægge mere præcist.

De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej! I forbindelse med et banklån kræver banken at jeg kommer på den lejlighed, min kæreste allerede har lånt til. ‘Gerne til på mandag’ – så det lød jo som om det var nemt nok! Nå, så ringede vi til administrator, der kom med et forsigtigt bud det hed 1,5 måned fordi der sku vurderingsmand ud og jeg ved ik hvad + midt i sommerferien! Er det normal procedure? Og så spekulerer vi på om det løser alt at gifte os – men det er nok nærmere et ‘bank-spørgsmål’ ☺️

Ida LandtIda Landt

Kære Louise,

Tak for din henvendelse.

Jeg vil foreslå, at du forligger informationen fra administrator til banken. Hvis banken ønsker, at det skal være i dag mandag, men administrator først vurderer det kan blive om 1,5 måned, er der jo en uoverensstemmelse der. Jeg vil også foreslå, at du spørg administrator, som er vant til lignende sager, hvor en beboer ønsker at komme på andelsbeviset i forbindelse med et banklån.

Men umiddelbart lyder proceduren normal. Det er normalt, at banker ønsker pant i noget, dette tilfælde en andelslejlighed, når de skal låne penge.

Med venlig hilsen

Ida – Andelsportal.dk

AvatarNelie A. V. Hansen

Jeg er andelshaver og mit navn står naturligvis på mit andelsbevis.
Min kæreste som har bopæl (folkeregisteradresse) hos mig og først er flyttet ind senere end jeg og ville gerne ind i foreningens bestyrelse.
Det kan du ikke da du ikke er andelshaver, fik vi at vide. Jeg spurgte så hvad det kostede og fik et svar at det kostede 2.000 kr og så skal han jo betale dig halvdelen.
I vores vedtægter står der, at foreningen kan kræve et gebyr på 2.000 kr. fra sælger og 2.000 kr. fra køber for udarbejdelse af overdragelsesaftale. Men jeg overdrager jo ikke min andel. Så er det fordi det koster 2.000 kr at få det tinglyst, hvis min kæreste skal stå på andelsbeviset eller?

Hej Nelie

Tak for din henvendelse. Skal din kæreste være medejer på andelsboligen, så er det almindelig procedure, at bestyrelsen tilgår dette, som en ‘salgsproces’ og tinglyser overdragelsen. Så svaret på dit spørgsmål er ja. Hvis din kæreste skal være medejer på andelsboligen, så skal der en ny tinglysning til, hvilket koster penge. Det er også noget, som banken vil kræve, hvis din kæreste skal hæfte for lånet også.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarMarianneNygaard

Kan man udfærdige et tillæg til et andelsbevis.?
Vi har i vores forening 166 andele, men forskellige ting i vore vedtægter angående udtrædelse af foreningen gør, at vi skal have lavet en ændring af disse vedtægter. Problemet er, at der på andelsbeviserne er der nævnt det samme som i vedtægterne omkring denne udtrædelse. Vi er klar over at ændringen selvfølgelig skal vedtages på vores generalforsamling.

Med venlig hilsen
Marianne Rasmussen

Hej Marianne

Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at I spørger foreningens administrator eller en boligadvokat i forhold til et konkret juridisk svar. Jeg vil dog mene, at et tillægsdokument er muligt. Andelsbeviset skal i dag ses som et vandredokument, hvilket betyder, at der ikke skal udfærdiges et nyt bevis ved overdragelsen af en andel. I dag er den enkeltes andelsbevis altså ikke lig med retten til boligen.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarSvend Jacobsen

Hej. Jeg er formand i en lille forening i 6690 Gørding.
Mangler et blanket til et nyt Andelsbevis, hvor kan man hente den gratis?
M, V, H, Svend.

Hej Svend

Tak for din henvendelse. Hvis din forening er medlem af ABF, så er der et standarddokument at hente på deres hjemmeside. Derudover har jeg desværre ikke et link til en gratis blanket til et nyt andelsbevis. Jeg vil anbefale, at du forhører dig hos foreningens administrator eller en boligadvokat.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarPeter M. Uhrbrand

Hej.
Da min datter har fået mulighed for, at blive medejer (50%) af en andelsbolig/lejlighed – og altså, få sit navn på andelsbeviset, vil jeg høre om du/I kan oplyse mig om, dels – er det lovligt i henh. til lovgivningen – er det den enkelte andelsforening, der qua sine vedtægter bestemmer om det er muligt og hvordan den potentielle procedure er – og i givet fald, hvad skal hun være speciel opmærksom på?
På forhånd tak;-)
Peter U.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Peter,
Tak for din kommentar.
Andelsbeviset er i de fleste andelsboligforeninger blot en kvittering for at indskuddet for andelen er betalt. Man kan derfor ikke overdrage en andel ved at overdrage andelsbeviset. Ligeledes kan et nyt andelsbevis til enhver tid udstedes til erstatning for et bortkommet eller forældet andelsbevis.
Jeg vil foreslå din datter at tage kontakt til andelsboligforeningens bestyrelse for at høre om det kan lade sig gøre, at din datter overtager 50 procent af andelsboligen, som du skriver. Hvis din datter betaler 50 procent af andelsboligværdien eller hæfter for et lån, der svarer til hendes andel, så kan det også være en god idé, at I får et mere juridisk skriv, der gælder hvis én af parterne ønsker at fraflytte andelsboligen.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Hej,

Jeg står i den situation at jeg skal bytte andel med en bekendt, hvis andelsbevis er bortkommet. Midt i processen er vi blevet opmærksomme på, at der i hendes (hende jeg skal bytte med) vedtægter står, at hun kan begære beviset bortkommet og derefter skal dette publiceres 3 gange i Statstidende forud for endelig mortifikation af bestyrelsen og dernæst kan der udstedes nyt bevis. Umiddelbart tænker jeg at denne bestemmelse er et levn fra fortiden, men kan det virkelig være at man skal gennemgå hele denne proces blot for et andelbevis uden hverken omsætningsværdi eller selvstændig værdi?

Venligst Leonora

Hej Leonora

Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at du kontakter foreningen og hører dem, hvorvidt denne proces er nødvendig. Hvis kravet om andelsbevis står i vedtægterne er det nemlig bestyrelsen, som skal give tilladelse til en ændring af dette.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarErling Therkelsen

Hej med jer.

Min kæreste og jeg ønsker at købe andelen over vores/min lejlighed, og beholde vores/min lejlighed og så på sigt slår dem sammen.
Men da jeg på nuværende tidspunkt er på dagpenge, så kunne vi ikke låne penge til lejligheden.
Så tænkte jeg, om jeg kan stå som ejer af andelen, og min kæreste står for lånet?
Da hun godt kan låne penge af banken uden mig.

Med venlig hilsen
Erling

Hej Erling,

Tak for din henvendelse. Da handlen med et andelsbevis skal foregå gennem foreningens bestyrelse, som skal godkende handlen, køberen og salgsprisen – vil jeg anbefale, at du kontakter bestyrelsen angående dit spørgsmål.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej,

Hvis min onkel gerne vil skrive mig på sit andelsbevis skal bestyrelsen så godkende mig?

Mvh Melina

Hej Melina,

Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale, at du kigger nærmere på foreningens vedtægter, da det ofte står skrevet her, hvad reglerne er for andelsbevis i din andelsboligforening. Alternativt kan du tage kontakt til bestyrelsen, da det er forskelligt fra forening til forening, hvordan reglerne lyder. Nogle andelsboligforeninger har indskrevet i vedtægterne, at der kun må stå ét navn på andelsbeviset. Andre har indskrevet, at de nævnte personer på andelsbeviset skal bo i lejligheden osv.

Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarJette Høy

Hvis jeg har forstået loven rigtigt, så kan man ikke sætte fx 3 navne på købskontrakten til en andelsbolig, – uden at alle 3 faktisk bor i lejligheden, – altså har folkeregisteradressen til boligen. Er det rigtigt forstået?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Jette,
Mange tak for din kommentar. Hvilke navne der må stå på andelsbeviset afhænger af, hvad der står i den pågældende forenings vedtægter. Det er rigtigt, at langt de fleste andelsboligforeninger har det indskrevet i deres vedtægter, at andelshaveren skal bo i andelsboligen. Er der tale om forældrekøb, så vil det ofte være defineret i vedtægterne, hvem der skal stå på andelsbeviset.

/Maria – Andelsportal.dk

AvatarHans Jensen

Hej
Begge mine døtre står på andelsbeviset som ejere, da de sammen købte lejligheden for otte år siden. Af forskellige årsager ønsker de nu, at den ene ikke mere skal stå som ejer. Hvordan ændrer man det?
Mvh

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Hans,

Mange tak for din henvendelse. Der er selvfølgelig den økonomiske del af det, som man skal have styr på: Skal den ene af dine døtre købe den anden ud? Det skal I nok finde ud af med banken. Hvis den del er på plads, så vil jeg anbefale, at I tager fat på bestyrelsen i andelsboligforeningen og sætter dem ind i sagen – så burde de være i stand til at hjælpe med at gøre blot den ene af dine døtre til andelshavere og dermed også fremskaffe et nyt andelsboligbevis.

/Maria – Andelsportal.dk

Hej

Jeg har modtaget mit andelsbevis fra den andel jeg lige har købt men for det første står der en forkert pris ud for hvad jeg skulle have betalt (Der står bare et tegn som indikerer at jeg har betalt det samme som den forrige ejer hvilket var 700.000 kroner og jeg har betalt 924.000 kr) og for det andet har bestyrelsen slet ikke skrevet under som de ellers har gjort de andre gange ved andre køb. Administrationen siger at det er lige meget da andelsbeviset bare er ren formalia og at det kun er købsaftalen der gælder, så han vil ikke ændre på det. Hvad gør jeg ? Jeg synes det er underligt at sidde med et andelsbevis som ikke er korrekt !
Mvh Betina

AvatarInger Hansen

Andelsbevisets pålydende
– er det det beløb, der oprindelig blev betalt for at få et andelsbevis, dengang andelsboligforeningen blev oprettet
– eller er det det beløb, der blev betalt, den sidste gang andelsboligen blev solgt?

Hilsen Inger

Har det at man står to sammen på andelsbeviset noget at sige, i forhold til om man hver især bliver registreret som enlige for den enes part som folkepensionist eller om man får status af samlever?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Marcus,
Mange tak for din henvendelse. Jeg ved desværre ikke hvilke faktorer man ser på, når det kommer til definitionen af samlevende. Som udgangpunkt vil jeg mene, at man rent er samlevende såfremt man bor på samme adresse, hvilket jeres andelsbevis indikerer. Jeg vil dog anbefale jer at rådføre med eksempelvis Ankestyrelsen, som med stor sandsynlighed har mere viden på området end vi har.

/Maria – Andelsportal.dk

Hej Maria,

Jeg står og er ved at købe en andelsbolig sammen med min kæreste.
Vi deles om lånet, og indskyder dermed samme beløb (50/50)

Andelsforeningen har bedt os sende fuldt navn på én af os, da vi skal underskrive andelsbeviset. Dog skriver de at der KUN må stå én af vores navne.

1. har andelsforeningen ret til det? Der står intet i vedtægterne om at der kun må være ét medlem på bevist.

2. såfremt vi kun skriver ét navn på, hvilke rettigheder frafalder for den partner der ikke står på beviset?

På forhånd mange tak! 🙂

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Mads,

Mange tak for din henvendelse. Jeg tror måske at bestyrelsen har misforstået noget i forbindelse med udarbejdelse af jeres andelsbevis. Det er nemlig andelshavers egen beslutning, hvem der skal stå på andelsbeviset. I princippet kan der derfor stå lige så mange på andelsbeviset, som I ønsker. Bopælspligten gør, at der er krav om, at alle indtegnede ejere bor i andelsboligen. Derfor er det også muligt at tilføje eller ændre i antallet af personer, som står på beviset efterfølgende. Jeg vil derfor anbefale dig at rette henvendelse til bestyrelsen igen og eventuelt tage fat på foreningens administrator, så både du og din kæreste kan komme med på andelsbeviset.

/Maria – Andelsportal.dk

AvatarHeidi Madsen

Hej
Jeg og min ex købet en andelslejlighed sammen men gik fra hinanden fra 4 år siden hvor han så har boet i lejligheden, sagen er så den at den er kommet i enkasso da han ikke har betalt og nu ville han sætte den til salg. Jeg ved at hvis der er underskud hæfter jeg for gælden men hvis der er overskud får jeg så noget, jeg har aldrig skrevet under på noget om at han har overtaget lejligheden.
Mvh
Heidi Madsen

Louisa VintherLouisa Vinther

Hej Heidi,
Tak for din kommentar; det lyder som en rigtig træls situation.
Vi vil anbefale dig at tale med en rådgiver eller se, om du kan finde nyttig information – fx på vores forum https://www.andelsportal.dk/forum/

/Louisa – Andelsportal.dk

AvatarEluf troelsen

Hej Maria. Andelsbolig købt til 500.000. Solgt til 60.000. Hvad skal der stå, i beviset ang. Pris. Venlig hilsen et.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Eluf,
Hvis andelsboligens værdi er nedskrevet til at være 60.000 kroner, så er det dette beløb, der skal stå på det nye andelsbevis.
/Maria – andelsportal.dk

Hej

Jeg skal bruge informationer på mit andelsboligbevis. Men andelsbeviser er blevet væk under flytningen og jeg har brug for et nyt, da jeg skal bruge de informationer, der står på det. Er det som regel muligt at få et nyt uden de største omkostninger, eller bliver det en dyr affære at få et sådan andelsboligbevis tilbage?

Hilsen Klara

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Klara,
Andelsbeviset skal blot betragtes som en kvittering på, at du har betalt indskud på din bolig. Derfor bør det være muligt for dig at kontakte din bestyrelse for at høre, om de kan fremskaffe et nyt til dig. Det burde ikke koste dig noget.
/Maria – Andelsportal.dk

Hej
Vi har lige overtaget et andelshus
Vedr andelsbevis
Der hvor vi bor der genbruger man andelsbeviset det vil sige det fra den tidligere andelshaver afleveres til bestyrelsen hvor efter de sletter dennes navn og påføres hvor efter de sætter vores navn på
Er det den måde man gør det på eller ???

Med venlig hilsen
Jimmy løf

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Jimmy,
Et andelsbevis bør blot betragtes som en kvittering på, at du har betalt indskud på din bolig, men har derudover ingen særlig betydning. Andelsbeviset er med andre ord ikke et værdipapir. Bortkommer et andelsbevis kan bestyrelsen derfor også udstede et nyt uden, at der skal ske modificering af det bortkomne. Jeg vil derfor anbefale dig, at du spørger bestyrelsen, om de kan lave et nyt andelsbevis til dig, hvis du er utilpas med, at der blot slettes et navn og påføres et nyt.
/Maria – andelsportal.dk

Viser 0 af 58 kommentarer