Valuarvurderinger: Hvad er op og ned?
Der er tre måder at vurdere andelsboligforeningers værdi på – den mest hyppige er valuarvurderinger. Vi har talt med vurderingschef hos STAD Erhverv, Emil Ellekilde, der i denne guide kaster lys over alt, der er værd at vide om valuarvurderinger i andelsboligforeningen.
Det kan være en jungle at finde hoved og hale i de forskellige vurderingsmetoder af andelsboligforeninger. I denne guide forsøger vi at kortlægge den mest anvendte vurderingsmetode i andelsboligforeningen – nemlig valuarvurderingen.
Obs: Ny lov om værdiansættelsesprincipperne ændrer i gyldigheden af valuarvurderinger
Den 4. april 2024 vedtog Folketinget L 111, en lov der ændrer i værdiansættelsesprincipperne af andelsboligforeninger.
Ændringerne betyder, at en valuarvurdering gælder i op til 42 måneder (og tre regnskabsår). Før hed det, at den gjaldt i 18 måneder (og ét regnskabsår). Ydermere er det nu muligt for de foreninger, der gør brug af den gamle, offentlige vurdering, at indeksregulere den, så den følger nettoprisindekset.
Læs mere om værdiansættelsesprincipperne i artiklen herunder.
Hvad er en valuarvurdering?
Lad os starte helt fra bunden med at definere, hvad en valuarvurdering egentlig er. I modsætning til den offentlige ejendomsvurdering og anskaffelsessummen, er en valuarvurdering et regnestykke på ejendommens værdi, som en valuar laver én gang om året.
Andelsboligforeninger værdisættes efter private udlejningsejendomme, men selvom regnestykket på mange måder udregnes på samme vis som ved ejendomme, der skal sælges, er der alligevel nogle forskelle.
Den store forskel på en valuarvurdering og en faktisk handel er, at en valuarvurdering er underkastet en lov om valuarvurderinger, hvilken en faktisk handel ikke er. Valuaren Emil Ellekilde uddyber:
I praksis betyder det, at en valuarvurdering stort set altid vil være lidt lavere end en faktisk handelspris – altså lidt lavere end hvad ejendommen egentlig er værd. Men det er i virkeligheden en god ting, for en valuarvurdering skulle helst ramme et niveau, man kan stole på år efter år, for at tilsikre en stabil andelskrone.
Hvad er en valuar?
En valuar er en ejendomsmægler, der har specialiseret sig i at vurdere andelsboligforeninger. I 2018 kom den såkaldte vurderingsnorm i forbindelse med den nye andelsboliglov, og med den fulgte en række krav til uddannelse og erfaring for landets valuarer.
Der kom krav til uddannelse, og til at man skulle have mindst to års erfaring med handel med boliginvesteringsejendomme. Der blev også stillet krav til, at man som valuar skulle have handlet ejendomme selv, så man havde mærket diskussionerne, forhandlingerne og de bagvedliggende betragtninger, siger valuaren.
Han som glæder sig over loven, fordi den gjorde det besværligt for gør-det-selv mæglere, der frem til 2018 også havde udarbejdet valuarrapporter. Han tilføjer, at det kræver en vis ballast og erfaring at udarbejde de her rapporter.
Som valuar vurderer man nemlig ikke udelukkende ejendommen. Mange valuarer stiller sig nemlig også til rådighed med råd og vejledning i forbindelse med udarbejdelse af rapporten. En opgave, som valuaren finder meget vigtig:
Det er vigtigt at have en god dialog med foreningen omkring rapporten både før og efter udarbejdelse, fordi det giver ro i maven for bestyrelsen og beboerne i foreningen
Han uddyber:
”Det er også væsentligt, at foreningen kan sætte et ansigt på og får mulighed for at stille spørgsmål. Det er min oplevelse, at den service gør foreningerne meget godt.”
Hvad er fordelene ved at vælge en valuarvurdering?
Der er flere fordele ved at værdisætte sin andelsboligforening med en valuarvurdering. Valuaren fortæller først og fremmest, at man med en valuarvurdering får et retvisende estimat på, hvad ejendommen er værd nu og her.
Han peger også på en anden væsentlig fordel ved valuarvurderinger:
Fordel to, som er den mest interessante, er, at den aktuelle værdi for de fleste foreninger er væsentligt højere, end ved andre vurderingsmetoder. Det giver et råderum til, at man kan sætte andelskronen på et mere attraktivt og realistisk niveau, siger valuaren.
Han fortsætter:
”Det gør også, at man som andelshaver for det første får en mere markedsmæssig retfærdig pris på andelen, hvis man vil sælge den. Og for det andet har man et bedre grundlag for at kunne låne penge i banken.”
Valuaren understreger, at det således ikke kun er i forbindelse med et salg, at andelskronen er væsentlig. Han tilføjer, at værdien på ejendommen også danner grundlaget for, hvad foreningen har råd til at gøre ved ejendommen.
Er det dyrt at benytte valuarvurderinger som vurderingsmetode?
Når det kommer til økonomi, er alt som bekendt relativt. Det er derfor svært at svare på, hvorvidt det er dyrt for foreningen at gøre brug af valuarvurderinger, men ifølge valuaren er det ikke en stor udgift.
”Selvfølgelig er gratis altid økonomisk bedst, men jeg vil sige, at en valuarvurdering er småpenge i de samlede driftsomkostninger i en andelsboligforening,” siger vurderingschefen.
Han understreger, at foreningen også skal huske på værdien i en retvisende vurdering, der danner grundlaget for en andelspris, der er i tråd med virkeligheden.
Det er svært at sætte konkrete og generelle tal på, hvad det koster at udarbejde en valuarvurdering. Det kommer nemlig an på foreningens størrelse.
Jo større ejendommen er, desto større risiko eksponerer vi os for som vurderingsmænd. For en lille ejendom med én opgang kan der i en valuarvurdering eksempelvis godt være et par rimelig store slåfejl og stadig ende med det samme resultat, men med en ejendom med 400-500 boliger i, skal der ikke mange tastefejl til, før det koster millioner på bundlinjen af værdiansættelsen, forklarer han.
Tre ting foreningen bør vide, inden valuaren vælges
- Inden foreningen vælger en valuarvurdering som vurderingsmetode, bør den undersøge hvad der vil komme ud af at gå over til den vurderingsmetode
- Når foreningen vælger valuar, bør den kigge efter de største og mest anderkendte navne inden for branchen. Her bør man også se efter, om vurderingsmanden er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening.
- Foreningen kan også spørge sit eventuelle administrationsselskab til råds i valg af valuar. De ved typisk, hvem bør bruge i branchen.
Hvor længe er en valuarvurdering gyldig?
En valuarvurdering er gyldig i 18 måneder – således giver vurderingen altid et godt øjebliksbillede af ejendommens værdi. Foreningerne plejer, at indhente en ny valuarvurdering, så den kan accepteres på den årlige generalforsamling.
Har blackstone-loven ændret på, hvordan vi som forening bør se på valuarvurderinger?
Et spørgsmål som valuaren er stødt meget på det seneste år, er, hvilken betydning blackstone-loven har haft for valuarvurderinger. Ifølge ham er der tre ting at sige om det.
I loven står der først og fremmest, at den såkaldte karensperiode ikke gælder for andelsboligforeninger. Derudover står der som anden ting, at hvis en ejendom har energimærke D eller værre, så skal vi indregne det i vores regnestykke, hvilket betyder, at det trækker ejendommens værdi ned, siger vurderingschefen.
Han tilføjer, at det i nogle tilfælde har betydet, at ejendommens værdi falder mere, end den er steget som følge af, at priserne på fast ejendom generelt er gået op.
Det tredje og mest centrale element i blackstone-loven er foreningernes mulighed for fastfrysning af valuarvurderinger. En lovændring, der fik flere valuarer til at ryste i bukserne, og mange foreninger til at tvivle på, om det ville være en god ide at gøre.
Selvom vi som valuarer har mærket fastfrysningsmuligheden på vores forretning, er der mange tilfælde, hvor foreningernes revisorer kræver en aktuel vurdering af ejendommen, selvom man har valgt at fastfryse sin værdiansættelse
Valuar, Emil Ellekilde
Ifølge ham er der også mange fordele ved at få vurderet sin ejendom årligt, selvom foreningen bruger den indefrosne værdi.
En årlig vurdering gør, at en køber af en lejlighed i foreningen bliver bevidst om den aktuelle og potentielle værdi. Så alene ud fra ønsket om, at tingene skal være transparente, så kan jeg godt forstå, at mange stadig har købt valuarrapporter, også selvom de egentlig ikke har noget at bruge dem til
Hvad er en karensperiode?
Andelsboliger er i modsætning til private udlejningsejendomme fritaget for den såkaldte karensperiode i den nye boliglov. Karensperioden betyder, at en ny ejer af en udlejningsejendom først må hæve huslejen fem år efter overtagelse. Læs mere om det her.
Er der et billigere alternativ til en valuarvurdering, hvis vi har fastfrosset vores værdi?
Hvis man som andelsboligforening har fastfrosset sin valuarvurdering, men stadig ønsker et estimat på, hvad foreningen egentlig er værd, har nogle valuarerer udviklet et såkaldt vurderingsnotat.
Vi har som følge af blackstone-loven udarbejdet et produkt, som vi kalder for et vurderingsnotat. Det er en ’læs-let-udgave’ af valuarrapporten, hvor vi har gjort det lettere og billigere at lave. Det har vi, fordi det bedre matcher, hvad en forening har brug for, når den har fastfrosset sin værdi, siger valuaren.
Både vurderingsnotatet og valuarrapporten laves én gang om året – men naturligvis kun en af delene. Begge dele bliver nemlig brugt i forbindelse med generalforsamlingen.
12 kommentarer
Fastsættelse af andelskronen:
Jeg bor i en andelsforening hvor valuaren har fastsat ejendommens værdi til 324.550.000. Der står så at den gennemsnitlige m2 pris er 22.323kr. Længere nede står der at der er en teknisk andelsværdi på 19.459kr. Men vores andelskrone er kun på 17.500. Hvad betyder de to forskellige værdisættelser i vurderingen i praksis”?
Derudover står der at vi har en reserve på 51.239.699, men vi har nyt tag, nye vinduer, ny gård, ny facade, nye døre, nye altaner – så er bufferen ikke ualmindelig stor – vi har et projekt om faldstammer lige om hjørnet (20 opgange, 200 lejligheder) og måske maling af opgangene. Men det koster jo ikke 51 mio. Hvad vil være en rimelig stigning af andelskronen?
Hej Maria
Mange tak for din besked. Den tekniske pris er andelsboligens pris plus den del af foreningens gæld, som du får del i, når du køber boligen. Andelskronen er foreningens værdi plus aktiver minus foreningens gæld. Det er vigtigt at kigge på den tekniske pris, for det er den pris, du skal lånegodkendes til.
Ift. dit andet spørgsmål, så er det meget normalt, at man sætter mellem 12 og 17 % i reserve, så det lyder ikke helt galt.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej
Tak for artiklen, som er fra 2021. Jeg har et spørgsmål til de nye ejendomsvurderinger (23/24). Hvilken betydning kan de få for den fremtidige ansættelse af andelskronen? Vi har modtaget en væsentlig højere vurdering end den valuaren har foreslået. Han hævder sammen med formanden i vores forening, at det er to helt forskellige ting. Er det rigtigt? Jeg tænker, at en langt højere ejendomsvurdering må få positive konsekvenser for fastsættelsen af andelskronen. Please. På forhånd mange tak. mvh Lillian
Hej Lillian
Mange tak for din kommentar. Du kan læse mere om de fremtidige følger her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/de-grundskyld-lavere-vurdering/.
Ift. dit spørgsmål, så ja. Man bør ikke sammenligne de to vurderinger. Grundvurderingen skal foreningen bruge som udgangspunkt til at udregne betaling af grundskyld, mens valuarvurderingen bruges til at fastsætte værdien af ejendommen (blandt andet for at kunne udregne andelskronen).
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej hvad betyder det; at valuarvurderingen i den andelsforening som mine nu afdøde forældre har en andelsbolig i, er faldet med 1 mill. , hvilket formanden lige nu har gjort mig opmærksom på ifm. at jeg nu agter at sælge boligen? Mvh Britta
Hej Britta
Mange tak for din besked, og jeg kondolerer mange gange. En valuarvurdering er en godkendt metode at sætte andelskronen efter i en andelsboligforening og kan derfor være med til at bestemme andelsboligens maksimalpris. Når valuarvurderingen falder, falder andelskronen, og det sænker prisloftet for andelsboligen, når den skal sælges. På samme måde: Jo højere værdi ejendommen vurderes til, jo højere pris kan man sætte boligen til salg til. Du kan læse mere om valuarvurderinger og fastsættelsen af andelskronen her: https://www.andelsportal.dk/guides/valuarvurdering-hvad-skal-man-vaere-opmaerksom-paa/.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vores forening består kun af 11 andelsboliger af typen tæt/lav bebyggelse. Vi har altid anvendt den off.ejd.vurdering, der som bekendt afskaffes . Pr. 1.1.2012 var den offentlige vurdering kr. 12,2 mio.. Men en årlig valuar-vurdering vurderer vi vil være en uforholdsmæssig stor udgift pr. andel.
Har vi noget reelt alternativ, bortset fra anskaffelsesværdien?
Er der lovhjemmel til at anvende den samme valuar-vurdering gennem flere år, indtil det tidspunkt, hvor der skal ske et salg af en andel? Eller kan en ny vurdering ske på anmodning af en sælgende andelshaver og for dennes regning?
Hej Niels-Jørgen
Mange tak for dit spørgsmål. Vi kan godt forstå, at der er mange, der er ved at være trætte af manglende klarhed og usikkerhed. Jeg vil anbefale jer, at I kontakter en ejendomsadministrator, der kan forklare jer nærmere om jeres muligheder. Vi sidder som journalister her på Andelsportal.dk, og jeg tør derfor ikke vejlede jer ift., hvad I har og ikke har lovhjemmel til.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Hej, da der intet lovkrav er om hvor ofte der skal laves valuar vurdering! kunne det så ikke være relevant og fornuftigt at lave ifb. Med salg af andelsbolig
Mvh Lea Vistoft
Hej Lea
Mange tak for din besked. Jo, det er helt klart fornuftigt, at der foretages en valuarvurdering ifm. salg af andelsboligen. Men det er også fornuftigt, at I får foretaget en valuarvurdering, når den gamle er ugyldig – så I løbende har kendskab til andelskronen, da værdien af ejendommen danner grundlag for, hvad foreningen har råd til at gøre ved ejendommen.
De bedste hilsner,
Michelle / Andelsportal.dk
Vi bor og er andelshaver i en andelsboligforeningens. Er der lovkrav om valuarvurdering og hvis ja, så vor tit.
Mvh Cai Schack Eriksen
Hej Cai,
Tak for din henvendelse. Der er intet lovkrav om valuarvurdering. Jeg vil anbefale dig at se nærmere i din forenings seneste gf-referat eller årsregnskab for at finde ud af, hvordan jeres andelsboligforening værdiansætter jeres ejendom.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Viser 0 af 12 kommentarer