Altaner
De fleste beboere i lejligheder glædes ved at have en altan opsat på deres bolig. Og altaner er derfor også meget populære i landets andelsboligforeninger. Bliv klogere på alt fra altaneftersyn, vedligeholdelsen og selve processen fra den spæde idé til, at den færdige altan er klar til brug.
Hvordan får man etableret altaner i andelsboligforeningen?
At bestemme sig for at få altan er en stor beslutning og en relativ stor investering, så det er vigtigt, at forarbejdet gøres grundigt. Det kan være en god idé at tale med andre andelshavere, bestyrelsen og eventuelt hele generalforsamlingen inden der tages kontakt til et altanfirma, så der er nogenlunde enighed om, hvad I skal have tilbud på i foreningen. Opsætning af altaner betyder ofte mange meninger i andelsboligforeningen, derfor kan det være en god idé, hvis I på forhånd har formuleret nogle overordnede ønsker, såsom størrelse, placering, design og antal af beboere. Så vil det være meget nemmere for altanfirmaerne at give et konkret tilbud.
Altantilbud
Når I skal have tilbud, vil en salgskonsulent fra altanfirmaet typisk komme ud. På mødet gennemgår I sammen jeres ønsker angående altanernes størrelse, materialer, placering, med videre. Altan.dk kender langt de fleste typer af etageejendomme og kender til kommunens regler rundt omkring i landet og krav ved opsætning af altaner.
TIP: Invitér altanfirmaet med på generalforsamlingen
Beslutningen om altaner skal vedtages på generalforsamlingen. Inden altanprojektet formaliseres skal bestyrelsen derfor indkalde andelshaverne til en generalforsamling. Her skal stemningen for altaner, mulige bekymringer og forventninger afstemmes. Bestyrelsen skal være forberedt på at afdække hele altanprocessen, hvorfor det er en god idé at invitere altanfirmaet med på generalforsamlingen. På den måde kan de faglige spørgsmål besvares, forløbet forklares nærmere og eventuelt materiale fremvises.
Medarbejderne fra Altan.dk er ofte selv med ude på generalforsamlinger eller beboermøder og forklarer om altanprojektets mange aspekter. Ligeledes gennemgår de også tilbuddet på altanerne, så der ikke er tvivl om, hvad der er inkluderet i tilbuddet, og hvem der har ansvar for at indhente tilladelser og så videre.
Projekteringen
Projekteringsfasen handler om at få tilladelse fra myndigheder til at sætte altaner op, som altså er en nødvendig og essentiel del af altanprocessen. Tilladelsen og de gældende regler kan et større altanfirma, som Altan.dk typisk hjælpe jer med. Alt afhængig af kommunens arbejdsbelastning og kompleksiteten af jeres altaner, er dette en af de lidt mere tidskrævende faser, men det afspejler blot vigtigheden af, at altanerne sidder rigtigt, og at de rette tilladelser bliver indhentet rettidigt.
Altanproduktionen
Når kommunen udsteder en endelig byggetilladelse, kan altanfirmaet gå i gang med at producere alle nødvendige materialer til altansagen, så altanfirmaet kan begynde arbejdet med at montere altanen så hurtigt som muligt.
Montering af altanerne
Ved en helt ny altanmontering skal altanfirmaet først nedbryde det murværk (brystningen), som sidder umiddelbart under det eksisterende vindue, hvor altanerne skal være. Murværket skal fjernes som en forudsætning for, at der kan etableres et dørhul til de kommende altandøre og herefter påsætte altanerne.
Hos Altan.dk har de ca. 70 altanmontører, som udelukkende beskæftiger sig med at montere altaner:
‘Vi forsøger at forstyrre så lidt som muligt, men du må forvente, at vi, for en kort tid, vil blive en lille del af din hverdag. Heldigvis er vores montører oftest meget vellidte, så det er ikke sjældent, at de bliver forkælet med kaffe, kage eller slik af glade nybagte altanejere,’
fortæller Marketingchef hos Altan.dk Ulrik Knudsen.
Montagen af altanen tager ca. 3 dage pr. altan og følger en helt fast procedure, hvor først eksisterende vinduer tages ud, herefter laves dørhullet og sættes døren i, for så til sidst at hænge altanen op.
Det varierer fra altanfirma til altanfirma, hvilke arbejdsredskaber, der benyttes til at montere altanerne. Altan.dk benytter ikke stilladser, men benytter sig af egen platform, der kan hejses og sænkes til de forskellige etager.
Aflevering
Når altaner er monteret, kan beboere begynde at benytte deres altaner – der kan stilles borde og stole ud og planter kan indtage altanen. Din altan er klar til at blive brugt og nydt af dig og dine gæster.
Altanreglement
Det er en god idé at fastsætte et altanreglement på forkant, så der ikke opstår konflikter over, hvordan altanerne benyttes – altså hvad man må, og hvad man ikke må. Aftal eksempelvis følgende i altanreglementet:
- Farverne på sejldugen, som nogle bruger til læ: Må man selv vælge eller skal der være bestemte nuancer?
- Altankasser: Må de monteres på indersiden eller den udvendig side?
- Må man grille på altanen – og udelukkende med gasgrill?
- Terrassevarmer: Ja eller nej?
- Opbevaring: Må man opbevare genstande på altanen såsom køkkenaffald, flasker, osv.?
- Har altanen glasrækværk, må man så bruge altanen som pulterrum?
- Må man fastgøre noget i væggen såsom lys, eller skal muren være fri?
Altaneftersyn
Teknologisk Institut skønner, at der i Danmark hænger mellem 50.000 og 100.000 betonaltaner, der er mere end 50 år gamle – og derfor længe har overskredet deres levetid. Grundet altanernes konstruktion er der fare for, at de kan styrte ned, hvorfor der bør foretages et altaneftersyn.
Udover at være livsfarlige, kan det også være rigtig skidt økonomisk. For selvom altanerne er dækket af jeres forsikring, er det ikke altid, at forsikringsselskaberne dækker skaden i tilfælde af nedstyrt af en gammel betonaltan, som ikke er vedligeholdt.
Takket være vores samarbejde med flere eksperter indenfor beton, har vi mulighed for at tilbyde uvildige og professionelle altaneftersyn. Den uvildige ekspert vil udføre selve eftersynet og efterfølgende komme med en handlingsplan. Hvis deres konklusion bliver, at altanerne bør skiftes til nye – eller at de eksisterende skal renoveres – står det jer herefter frit for at vælge en leverandør til dette.
Det er dog klart, at vi meget gerne vil udføre arbejdet. Derfor tilbyder vi også at betale for udarbejdelsen af specialistens handlingsplan, som bliver udført på baggrund af første besigtigelse og eventuelle synlige skader, hvis vi vælges som leverandør.
Ulrik Knudsen, Altan.dk
Og det kan hurtigt blive rigtig dyrt i tilfælde af, at der påføres person- eller materiel skade og forsikringen ikke vil dække, fordi skaden ikke vurderes til at opfylde betingelserne for pludselighed.
Prisen for en såkaldt screening varierer en smule afhængigt af, hvor mange altaner der skal undersøges. Men for en boligejendom med 10 altaner lyder prisen 16.500 kr. eksklusive moms. Vælger I Altan.dk til at stå for renoveringen, dækker de beløbet for tilstandsrapporten.
Hvad skal du kigge efter?
Der findes særligt én altantype, af en vis alder, der er i risiko for at have nedsat bæreevne på grund af skader i bærejernene. Det er den såkaldte udkragede betonaltan med udliggerjern. I perioden fra omkring 1900 til 1950 rustbeskyttede man ikke jernet, som man gør i dag, så når der opstår kondens omkring jernet, vil jernet begynde at ruste. En altan der har hængt på facaden i 50, 60 – ja op til 100 år – med kondens (vand) omkring det bærende jern, vil med tiden ruste, miste bæreevne og i sidste ende falde ned. Ofte uden nævneværdig forvarsel, hvis skaderne ikke opdages i tide.
FAQ
Altaner kan leveres i flere forskellige materialer. Ifølge Altan.dk produceres altaner, der monteres på gadesiden ofte i stål eller beton, og altaner til gården produceres ofte i stål eller aluminium. Stål er dyrere end aluminium, så materialevalget påvirker ofte prisen.
- Hvad koster en altan?
Hvad koster en altan egentlig? En standardaltan på halvanden gange tre meter med en 2-fags dør koster typisk 160.000 – 180.000 kr. inkl. moms. Hvis projektet er under 8 altaner, vil altanens pris typisk være lidt højere. En enkel standard facadealtan på en eksisterende etageejendom koster ca. 300.000 inkl. moms. Hos Altan.dk inkluderer prisen hele processen fra første besigtigelse og tilbud – som i øvrigt er gratis og uforpligtende – til den færdige altan hænger på foreningens facade.
Materialevalg og størrelse er også afgørende for prisen. Derudover koster altaner på den øverste etage typisk mere end på de lavere etager. Det skyldes, at der er andre og mere omfattende krav til ophængning.
- Kan alle andelsboligforeninger få altaner?
Som udgangspunkt er svaret ja. De fleste kan få altaner uden problemer. I visse tilfælde er der lokal lovgivning, som begrænser mulighederne. Eksempelvis kan jeres ejendom være fredet, hvorfor der ikke må ændres på facaderne. Såfremt der ikke er nogen lokal lovgivning, som bestemmer noget andet, er det blot at komme i gang med processen, når det er besluttet ved generalforsamlingen.
- Hvilke typer altaner kan man få?
Ønsker man et lille udendørs miljø med plads til gasgrill og et loungeområde eller blot plads til et cafésæt, hvor man kan nyde morgenkaffen og få lidt bymiljø ind i lejligheden, er der rig mulighed for det med en altan. Uanset hvilke behov altanen skal opfylde, er der et bredt udvalg at vælge imellem, som matcher netop din bolig. De fire mest kendte typer er facadealtanen, franske og spanske altaner, samt tagaltanen. Derudover opererer Altan.dk også med en ’kiggealtan’.
Altan.dk etablerer altaner på ejendomme, hvor der ikke tidligere har været altaner, men de udskifter også gamle, slidte altaner til nye. Vil I vide mere om jeres muligheder for at få opsat altaner på jeres ejendom, så kontakt Altan.dk.
Læs også