Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Winter is coming

En løvfaldssommer og høje temperaturer har fået de fleste til at glemme vinterens snarlige komme. Men snart går den ikke længere. DMI har meldt ud, at efterårsferien er den sidste varme uge, vi får i Danmark i år. Derfor har vi samlet en række gode råd og viden til, hvordan I forbereder jer på vinteren i andelsboligforeningen.

Få viden og gode råd til, hvad I skal huske i de kolde vintermåneder i andelsboligforeningen.

Sne, is og saltning

Selvom det stadigvæk virker som om, at der er lang tid til, at frost og sne kommer, så er det en god idé allerede nu at få styr på, hvem og hvordan, der skal snerydes og saltes på jeres arealer.

Sker der uheld, som følge af at der ikke er ryddet for sne, gruset eller saltet uden for ejendommen, så er det ejeren af ejendommen, der har erstatningsansvaret. Dette gælder også hvis ansvaret er uddelegeret til et viceværtfirma eller en beboer, da foreningen stadig har et opsynsansvar. Ligeledes har man også pligt til at fjerne istapper og sne på taget, der kan risikere at falde ned på forbipasserende.

Udluftning i vinterhalvåret

Mange andelsboligforeninger har til huse i ældre etageejendomme. I disse kan der ofte opstå problemer med fugt og skimmel, hvis der ikke luftes ud ordentligt i vinterhalvåret. Her kan der nemlig hurtigt komme kondens, når temperaturen er lav ude og højere indenfor. Sørg derfor at have en god politik omkring udluftning i foreningens boliger – også selvom man ikke bor i en etageejendom.

Gode råd til udluftning:

  • Luft ud med gennemtræk i kort tid. Husk, at du ikke behøver at lufte ud i mere end 5 minutter et par gange om dagen.
  • Undgå at have et vindue, der står på klem i en længere periode, da det giver kolde områder i boligen. De kolde områder er både dyre for varmeregningen og kan resultere i skimmelsvamp.
  • Luk døren ud til badeværelset efter brusebade, så undgår du, at fugten spreder sig til resten af boligen og sørg i stedet for at benytte de udluftningsmuligheder, der er på badeværelset, som ventilation og vindue.

Vær opmærksom på foreningens varmeforbrug

9 ud af 10 boligforeninger kan spare op til 10 procent på varmeregningen uden at det går ud over varmeforbruget. Et partnerskab mellem boligforeninger, Hofor og Københavns Kommune har udarbejdet en række gode råd og film til boligforeninger omkring varmeforbrug og ventilation.

De gør blandt andet opmærksomme på, at det er vigtigt, at man i boligforeninger med fjernvarme holder øje med, at varmen i radiatorerne udnyttes ordentligt inden den bliver returneret til varmeværket. Derfor bør termometrene på den ene side af jeres fælles varmeveksler, hvor fjernvarmevandet kommer ind i ejendommen efterses. Temperaturen på vandet, der sendes tilbage til fjernvarmeselskabet skal nemlig helst være under 45 grader, så I udnytter varmen I modtager ordentligt. Ligeledes bør man tjekke, hvordan vandet klarer sig før og efter det kommer forbi fjernvarmeveksleren.

Og så er det også vigtigt at være opmærksomme på, at det varme vand, der benyttes i boligerne også har stor indvirkning på varmeregningen – faktisk hele 20-30 procent af varmeregningen går til opvarmning af brugsvand.

Du kan se film med praktisk vejledning og gode fifs her –>

Vær beredt på storm

Med efteråret kommer også stormsæsonen. Fra efteråret og frem til foråret er der forhøjet risiko for at andelsboligforeningen bliver udsat for kraftige vindstød af storm- eller orkanstyrke.

Sørg for at I har en aftale for, hvem der fjerner løse genstande på jeres fælles arealer, hvis der er fare for, at de kan blæse væk. Særligt trampoliner, byggematerialer og havemøbler bør man være opmærksom på.

I de andelsboligforeninger, hvor der er opsat altaner bør man også huske at være opmærksom på løsdele på altanerne. Både planter, møbler, låg til grill eller lyskæder bør sikres ordentligt, hvis der varsles storm, så de ikke kommer til at gøre skade på bygninger eller mennesker.

Har I de rigtige stormforsikringer?

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis andelsboligforeningen ikke er sikret ordentligt inden ulykken sker. Sørg derfor at få tjekket, at jeres andelsboligforening har en ejendomsforsikring, der også dækker stormskader.

Få styr på forsikringerne i jeres andelsboligforening

Rens tagrender, hvor det er muligt

Tagrenderne kan renses hele året, men det er en god idé at rense dem i efteråret når bladene er faldet – så de er klar til vinterens nedbør, sne og is. Har I selv adgang til tagrenderne, kan I vælge selv at rense dem. Alternativt kan I få tagrenderne renset med hjælp fra en professionel.

Når man selv renser tagrenderne skal man sørge for at støtte stigen mod rendejernene eller lægge et bræt i renden, hvor stigen støtter for ikke at bøje tagrenden. Brug hænderne eller andet til at fjerne blade og snavs, der har lagt sig i tagrenden. Fastgroet skidt kan renses af med en stiv børste og vand, og til sidst kan tagrender og nedløb spules igennem med en haveslange.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *