Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Gode råd til at udskifte gasfyret

Gaspriserne er steget og usikkerheden omkring gas efter den russiske invasion af Ukraine ligeså. Det er derfor en bedre tid end nogensinde for andelshavere og andelsboligforeninger at få udskiftet gasfyret med et billigere og grønnere alternativ. Bliv klogere her.

Er der gasfyr at finde i din andelsboligforening, så kan du med fordel læse videre her. Rekordmange efterspørger nemlig at få udskiftet gasfyret med et grønnere alternativ – såsom en varmepumpe.

Gaspriserne er seksdoblet 

Priserne på naturgas var ved udgangen af 2021 seksdoblet på blot et år sammenlignet med el. Det skyldes et lavere udbud og en højere efterspørgsel i de kolde måneder, men nu frygtes det, at priserne stiger yderligere set i kølvandet på den russiske invasion i Ukraine. Europa får nemlig en stor del af gasforsyningerne fra netop Rusland.

I 2020 indgik regeringen en bred politisk aftale om klimavenlig varme til danskerne, hvor det blev bestemt, at olie- og gasfyr skal udfases frem mod 2030. Og nu tager udskiftningsivren for alvor fart. 

I uge 9 2022 oplevede Andelsportal.dk og søsterportalen 3byggetilbud.dk, at 396 procent flere efterspurgte en varmepumpe eller jordvarme sammenlignet med samme uge i 2021.

Typisk udskiftes gasfyret med en luft til vand-varmepumpe, jordvarme eller fjernvarme. Og særligt varmepumpen står højt på ønskelisten hos flere boligejere. Og med god grund, hvis man dykker ned i tallene. 

Bestil 3 uforpligtende tilbud på varmekilden

Gasfyr og varmepumpe
Kilde: Energistyrelsen. Et forbrug i et typisk hus på 140 m2.

Hvad er besparelserne ved at udskifte gasfyret?

Det koster cirka 90-120.000 kroner at få udskiftet til en energirigtig luft til vand-varmepumpe. Dog er der store besparelser at hente på varmeregningen – og samtidig bidrager du positivt til CO2-aftrykket.

Søg rådgivning hos fagmanden

Foreningen kan tjekke i lokalplanen, hvornår der kan forventes mulighed for tilkobling til fjernvarmenettet. Samtidig anbefales det, at din forening søger rådgivning hos en installatør til valg af den bedste varmepumpeløsning eller jordvarmeanlæg, hvis I overvejer en udskiftning. 

Hvem skal betale?

Hvem der skal betale for udskiftning af gasfyret, fremgår af foreningens vedtægter og afhænger af, om gasfyret er en individuel forbedring eller en del af fællesinstallationerne.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *