Tal fra Danmarks Statistik om antallet af valuarvurderinger
Valuarvurderinger er i dag den hyppigst anvendte vurderingsmetode ved salg, hvor det tidligere var de offentlige vurderinger. En ny lovgivning er trådt i kraft i første halvår 2024. Læs med her om, hvordan markedet forventes at se ud efter den nye lovgivning.
En valuarvurdering er en anerkendt metode til at fastsætte andelskronen i en forening og derfor være med til at bestemme andelenes maksimalpriser. Mange af landets foreninger foretrækker valuarvurderinger, og tendensen viser, at flere andelsboligforeninger vælger at benytte valuarvurderinger.
Flere andelsboligforeninger benytter valuarvurdering
Hvis du har købt en af de omkring 2.600 andelsboliger, der ifølge andelsboliginfo.dk blev solgt i tredje kvartal af 2023, er der 76 % sandsynlighed for, at din andelsboligforening bruger en valuarvurdering til at fastsætte ejendommens værdi. Ifølge Danmarks Statistik er der 12% sandsynlighed for, at værdien baseres på en offentlig vurdering. Resten af andelsboligerne er i foreninger enten anvender anskaffelsesprisen eller ikke har rapporteret deres vurderingsprincip.
Foreninger vælger valuarvurderingen til, fordi de ikke mener, at de gamle offentlige 2012-vurderinger giver et retvisende billede af foreningens værdi. Det er heller ikke unormalt, at en forenings ejendom ved en valuarvurdering vurderes til at være mere værd end den offentlige ejendomsvurdering.
Ejerboliger er steget mere i pris end andelsboliger
Andelsboliger er til sammenligning med ejerboliger steget mindst i pris siden 2015. Andelsboliger er steget ca. 26% fra 2015 til andet kvartal 2023, hvor enfamiliehuse og ejerlejligheder er steget med 32% og 41%.
Specialkonsulent i Danmarks Statistik, Jakob Holmgaard, forklarer at det skyldes, at offentlige vurderinger af andelsboliger er fastfrosset på et niveau med 2012. Samtidig sættes der en maksimal salgspris på andelsboliger i modsætning til ejerboliger.
Vurderingsprincipper:
I tredje kvartal af 2023 blev der solgt mere end dobbelt så mange andelsboliger i foreninger, der anvender valuarvurdering, sammenlignet med 2015. Dette gør valuarvurderinger til den mest anvendte metode ved salg, hvor det tidligere var offentlige vurderinger
- Offentlig vurdering: Er at andelsboligforeningernes ejendomme værdiansættes efter den seneste offentlige ejendomsværdi baseret på principperne i SKAT’s vurderingsvejledning. Der er dog ikke foretaget en ny offentlig ejendomsvurdering siden 2012. Den 23. februar 2021 vedtog Folketinget et lovforslag om at afskaffe offentlige vurderinger af andelsboligforeningers ejendomme. Der er dog kommet nye foreløbige offentlige grundvurderinger, der imidlertid ikke kan benyttes til at værdiansætte foreningernes ejendomme.
- Valuarvurdering: betyder at andelsboligforeningens ejendomme værdiansættes til den kontante handelsværdi som udlejningsejendom baseret på en vurdering foretaget af en valuarvurdering. En valuar er en ejendomsmægler med specialuddannelse inden for denne type vurdering. Foreningen skal selv betale for valuarvurderingen.
Markedet for valuarvurderinger efter den nye lovgivning
Spoler vi tiden ni år tilbage til starten af 2015 var billedet noget anderledes. Her blev en valuarvurdering benyttet ved 30 pct. af de solgte andelsboliger, mens 59 pct. var offentligt vurderet.
Tidligere på året gjaldt en vaularvurdering i 18 måneder, men foreningerne kunne kun bruge den til én generalforsamling (da et regnskabsår er ét år). Derfor skulle foreningerne årligt betale for en ny valuarvurdering.
Den 15. april blev en ny lov, L 111, vedtaget. L 111 omfatter en ændring af værdiansættelsesprincipperne, der gør at en valuarvurdering nu gælder i 42 måneder (og 3 regnskabsår) frem for 18 måneder. Hertil vil det være muligt at regulere ens offentlige vurdering efter nettoprisindekseringen, så vurderingen følger inflationen.
6 kommentarer
Hvis man trykker på Valuarvurdering i første linje kan man læse at vurderingen skal foretages hvert år. Jeg mener at have læst i en anden fremsendt mail at den nu gælder 3 år.??
Hej Marianne
Mange tak for din besked. Du har helt ret, en valuarvurdering gælder nu i op til tre regnskabsår. Vi er beklageligvis kommet til at linke til en artikel, der endnu ikke er opdateret. Jeg sørger straks for at opdatere. Tak for at gøre os opmærksom herpå 🙂
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Vi er en andelsforening i Fredensborg ig vores revisor kræver en ny vurdering hvert år til den ordinære GF, i år henviste jeg til denne nye regl/lov men revisor siger at loven og regnskabs loven ikke følger hinanden. Så vi måtte betale 5000 kr for noget i åbenbart ikke har taget hensyn til. Jeg gjorde Max modstand men tabte.
Hej Mette
Tak for din besked. Det er jo sådan, at der for andelsboligforeninger er tale om to regelsæt, der anvendes på området, nemlig andelsboligloven og regnskabsloven. Både andelsboligloven og årsregnskabsloven omfatter en andelsboligforenings årsregnskab, og mens årsregnskabet reguleres af regnskabsloven, er vores erfaring at mange revisorer kan tilpasse sig andelsboligloven, så længe dette håndteres korrekt i regnskabet.
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Endelig fik landets andelsboligforeninger pr. 15/4 2024 ny lovgivning, til afløsning af den offentlige ejendomsvurdering, der senest var reguleret pr. oktober 2012. Afløseren er en nettoindekseret ejendomsvurdering. Nettoprisindekset er steget fra oktober 2012 til oktober 2023 fra 98,2 til 118,3 eller med afrundet ca. 20%. Eksempelvis vil en ejendomsvurdering på kr. 20.000.000 pr. oktober 2012 stige til kr. 24.000.000 pr. oktober 2023. Det er nu op til foreningernes generalforsamlinger, at tage stilling til fremtidig vurderingsmetode. Tænker mange foreninger har en fastfrosset valuarvurdering fra før 1/7 2020. Andre foreninger ønsker fortsat en løbende valuarvurdering. Set fra min stol, så virker en indeksreguleret ejendomsvurdering ganske reel, hvad enten indekset går op eller ned. Håber ikke jeg har bevæget mig ud i søforklaringer. Ifald så, må I korrigere mig.
Hej Ole
Mange tak for din besked. Jeg synes dine betragtninger virker helt rigtige 🙂
De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk
Viser 0 af 6 kommentarer