Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Studiestart er lig med boligmangel

Om nogle måneder er det den tid på året, hvor mange unge får den gode nyhed, at de er blevet optaget på deres ønskestudie. Efter kort tid opstår så det gode spørgsmål om, hvor man skal bo under studiet.

Nogle er heldige at have forældre, som kan lave et forældrekøb, og andre er heldige at få tildelt et kollegieværelse, men tilbage står hvert år en stor gruppe, som ikke har boligforholdene på plads ved studiestart.

Lempelige vilkår til studerende

Derfor tog vi sidste år beslutningen om at tilbyde studerende andelsboligfinansiering på nogle lempelige vilkår. Både for så vidt angår pris og afvikling. Vi måtte lægge ryg til hård kritik fra Forbrugerrådet, men det var en kritik som vi fandt urimelig, og når vi ser tilbage på året, som er gået, må vi sige at tiltaget er blevet en succes. Det er lidt som med en biografpremiere, hvor anmelderne giver filmen få stjerner, men hvor folk alligevel strømmer i biografen.

Billig finansiering

Kort fortalt tilbyder vi de studerende, at finansiere en andelsbolig, som vi mener, er et fornuftigt køb. Hvis boligen holder sig inden for de givne rammer, skal man kun indbetale skattefordelen af renteudgiften på lånet, og i realiteten skal den studerende så kun selv finansiere boligafgift og varme. De boliger, som vi har finansieret har det fælles træk, at de som regel købes til en pris på under 750.000 kroner og har en boligafgift på under 2.500 kroner.

På boliga.dk udbydes der over 400 boliger som ligger inden for disse rammer. Hertil kommer de boliger som sælges ad andre kanaler end via ejendomsmæglere. Det er dog ikke alle boliger, som vi vil finansiere. Vi har generelt en kritisk tilgang til andelsboligkøb, og vi går ikke på kompromis når vi vurderer foreningernes økonomi.

Skal optage et SU-lån

Vi finansierer kun boliger i sunde andelsboligforeninger, og vi giver de studerende en grundig gennemgang af deres økonomi, både under og efter studiet. Et helt almindeligt punkt i vores rådgivning er, at den studerende optager SU-lån og bruger pengene til at nedbringe gælden til os. Det er nemlig sund fornuft.

Der er altså mange studieegnede andelsboliger, som har en samlet boligudgift på under 3.000 kroner om måneden. Det kan man sammenligne med de forskellige udbud af værelser til leje på forskellige boligportaler.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 kommentarer

AvatarJohanna Vigholt

Wow, vil det sige, at hvis bare man har 4.500 kr til sig selv efter alle udgifter er betalt, så kan man som studerende købe en andelsbolig? Det lyder da næsten for godt til at være sandt. 😉

Hej ville lige hører hvor stor sandsynligheden er for at jeg kan tage et andelsbolig lån på under 900000 da jeg stadig er i gang med uddannelse. Jeg har et barn på knap et år og det er derfor mere praktisk for mig økonomisk at investere i en bolig frem for at leje en alt for dyr lejlighed hvor pengene bare i princippet ryger ud ad vinduet

Til Rene Poulsen, direktør for Københavns Andelskasse.
”Min historie”:
For en måneds tid siden kontaktede jeg dig via mail, da jeg desperat stod og manglede et sted at bo. Jeg var netop flyttet fra min kæreste og blevet optaget på et kandidatstudie i københavn. Jeg havde forgæves søgt lejeboliger, men enten var de alt for dyre eller også hørte jeg intet fra udlejer(højst sandsynligt fordi personen fik så mange henvendelser på sin bolig). Jeg kiggede mig derfor om efter andre muligheder. En person gjorde mig opmærksom på Københavns Andelskasse og deres tilbud til studerende. Dette så jeg som en oplagt mulighed for mig, da jeg på den måde kunne finde en billig bolig og ikke skulle tænke på at lejekontrakten udløb efter to år.
Jeg kontaktede som nævnt dig per mail, udfyldte den formular på jeres hjemmeside og sendte de relevante papirer på min økonomi af sted til dig. Jeg formulerede derudover at jeg havde forstillet mig at optage SU lån og derudover finde et fritidsjob hvor jeg ville kunne få udbetalt 2500 kr./mdr. Som udgangspunkt mente du sagtens at I kunne hjælpe mig. Du skrev således; “Hvis vi forudsætter at Jeres nuværende bank kan bekræfte, at du slipper ud af forpligtelsen”(til den ejerlejlighed jeg havde sammen med min ekskæreste, – som jeg er sluppet ud af) ”kunne en andelsbolig f.eks. koste 750.000 og have en månedlig boligafgift/varme på 4.000 kroner. På 2 år vil gælden vokse til ca. 870.000 hvilket er inden for vores grænser. Det er blot et eksempel og der burde være flere gode andelslejligheder, som ligger inden for grænsen. Når du finder et emne, tjekker vi foreningens økonomi og giver et bud på om prisen er OK.”
Derefter begyndte jeg at kigge mig omkring efter andelslejligheder. Jeg valgte dog en lidt anden prisklasse, da jeg ikke ønskede at sidde med en boligafgift på 4000 og et lån der efter to år var steget til næsten 900.000 kr. I stedet fandt jeg en andel til 425.000 kr. med en boligafgift på 3200 kr./mdr.
Jeg fik langt om længe papirer fra ejendomsmægleren, som jeg sendte af sted til dig. Min sag blev dog overtaget af din Souschef (BA). Til min store fortrydelse. Allerede ved første samtale med ham, kunne jeg fornemme en form for nedladenhed i hans stemme. Jeg følte mig på ingen måde forstået, og han var faktisk lidt ubehagelig(små-grinte af mig).
Til historien hører lige lidt fakta om mig; Jeg har to andelslejligheder, et andelsrækkehus, et byggegrundskøb og et ejerlejligheds-køb bag mig. Jeg har talt med min del af banker og fået både dårlig og ekstrem professionel rådgivning.
Jeg er uddannet pædagog og har arbejdet fuldtid i fire år og stoppede her
31.8.2012, da studiet startede 1.9.2012. Jeg søger at videreuddanne mig, for at styrke mine chancer i fremtiden. Efter endt studietid vil jeg selvfølgelig søge job som er relevant for min nye uddannelse, men vil altid have min pædagoguddannelse at “falde tilbage på”.
Jeg har pt. intet studiejob og fordi jeg er tvunget til at bo langt fra København (hos mine forældre) og ikke har min daglige gang derinde, er det svært for mig at søge noget. Specielt fordi jeg heller ikke har nogen anelse om hvor jeg kommer til at bo derinde af, og hvor krævende mit studie er. Jeg er dog forberedt, som tidligere nævnt, på at finde et studiejob, hvor jeg vil kunne tjene og få udbetalt 2500 kr./mdr.
Alt dette gør at jeg bestemt ikke finder det berettiget at man taler nedladende til mig, og generelt ikke taler således til mennesker overhovedet.
Din Souschef brugte omkring en halv time på at afvise mit ønske om køb gennem jer. Han havde blot tastet mine tal ind i en regnemaskine og den sagde at jeg ikke havde de obligatoriske 4500 kr. til mig selv hver måned, når alt er betalt. NEJ!.. det kunne jeg da godt selv regne ud. Og hvis det var sådan jeg ønskede at blive behandlet kunne jeg have gået til en af de store banker og fået samme svar hos Nordea eller Danske Bank.
Jeg havde et indtryk(måske naivt!?) af at I kiggede på det individuelle menneske, frem for at få tallene til at passe ind i en bestemt boks. Især når I profilerer jer på at hjælpe studerende med at købe bolig. Som studerende har man ikke mange penge til sig selv…
Jeg kigger mig nu om efter andre banker, med hjælp fra ejendomsmægleren, men tvivler på at nogen andre vil låne til en studerende. Jeg har valgt at nedsætte mine krav til en bolig og leder efter etværelses lejligheder med en lavere boligafgift, men ved ikke om det gør mine muligheder bedre. Jeg kan blive nødsaget til at vende tilbage til jer og så bare håbe på en bedre behandling….
En nedslående historie, måske mest af alt på grund af medarbejderens menneskesyn, som jeg gerne havde været foruden.
/MS

AvatarRené Poulsen

Kære Maria.
F’ørst og fremmest synes jeg ikke, at dette forum er det rette sted at hænge en af mine ansatte ud.
Jeg er ked af, at du har haft en dårlig oplevelse, men ifølge mine oplysninger, er afslaget givet, fordi du har oplyst at du ikke har et studiejob. Vores vurdering var derfor baseret på, at din eneste indtægt var SU og SU-lån, og så hænger økonomien desværre ikke sammen.
Vores udgangspunkt som ligger til grund for mit udsagn om muligheden for et lån er således baseret på en forudsætning om, at man har et job som indbringer 60.000 kroner om måneden før skat.

Tak for dit svar. Jeg forsøger ikke at hænge nogen ud. Jeg vil blot gøre andre opmærksomme på, at man skal se sig for og få alle oplysninger, – gerne på skrift, inden man kaster sig ud i boligsøgningen, som i forvejen kan være en rutchetur.
Du har ret. Jeg har intet studiejob og har aldrig givet udtryk for at jeg havde et på forhånd. Jeg har dog gjort opmærksom på, at jeg ved det kan blive nødvendigt.
Jeg ville rigtig gerne have haft alle de oplysninger, da jeg første gang modtog den mail fra dig, hvor der stod hvorledes I kunne hjælpe mig. Jeg havde nemlig et indtryk af at du havde sat dig ind i min økonomi, inden du svarede mig og ikke blot gav et overordnet svar, som jeg lærer nu, var tilfældet.
Et godt råd til andre, er nok at få banken til at lave en beregning på, hvor meget ens økonomi kan holde til at man sidder for, inden man starter boligsøgningen… det vil gøre søgningen mere målrettet og spare en for meget tid.

Jeg har nu kigget på dette lån gennem det sidste år, og kan simpelthen ikke slippe det. Har derfor også læst en masse om kritikken, og det virker simpelthen til, at folk ikke ved, dels hvor svært det er at finde lejebolig/kollegieværelse i København (hvis man stadig gerne vil bo i cykelafstand til studiet), og hvad det koster! Således ser man altså FLERE kollegier med en husleje på 4000-6000 kr. (se KKIK’s hjemmeside), værelser til leje på 3500-4500 kr., og jeg har selv boet på et af de nævnte kollegier. Som altså er oprettet til studerende – og de fleste af dem, er altså på SU!
Derfor kunne jeg på mit kollegie, hvor jeg betalte 4700 i husleje, a/c varme og vand, dertil telefon, internet (100 kr om måneden ca.), tv (100 kr pr. md), og el (ca. 100 kr på md). Fik 700 kr i boligsikring. Ved siden af medicinstudiet har jeg et fritidsjob, og havde således en indtægt ved siden af SU’en på ca. 8000 kr pr. måned før skat (for den må ikke være højere).
DET LØB ALTSÅ RUNDT – det var knapt, og det var ikke optimalt, men det er altså for mange mennesker vilkår, hvis man ikke har været skrevet op længe til hhv. lejeboliger og kollegier i København.
Derfor kan jeg heller ikke se, hvorfor man skal advares imod et tilbud som dette; det er ren logik, at man hellere skal tage SU-lån og betale af på renten, når SU-lånet har en billigere rente. Derudover har man jo rig mulighed for at betale lidt af, hvis man har 3000 kr. i boligafgift + anvendelsesudgifter – hvor man på de omtalte kollegier ville betale 4000 kr (boligsikring trukket fra). De 1000 kr. pr. måned kunne man jo passende bruge på at nedbringe gælden.
Dertil kommer, at man for de penge ville have eget køkken, og sandsynligvis 2 værelser i stedet for 1. Med andre ord, synes jeg lige man skal huske de mange fordele, frem for at lægge virkelig mange penge på et kollegie, man muligvis ikke er tilfreds med i 5 år, før man kritiserer – og til de studerende, der overvejer dette lån, kan jeg kun sige, at det da bør tages op med banken i forhold til lige præcis dit liv, og så skal man ikke lade sig skræmme helt væk, bare fordi det ikke er et traditionelt lån.
Som der flere steder står, kan jeg ikke se forskellen på, at tage SU-lån under sit studie og købe en andelsbolig efter, og dette lån.

AvatarMartin Vic Antheus Larsen

Hvordan søger men om et lån hos jer??
Syntes det lyder meget fornuftigt, og kunne godt tænke mig at vide mere…
Mvh. Martin

Viser 0 af 9 kommentarer