Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Sæt andelskronen op og undgå tab

Hvis andelsboligerne i din andelsforening bliver solgt til andelskronen, eller tæt på andelskronen, er der stor risiko for at andelshaverne går glip at en mulig fortjeneste, når de sælger deres andelsbolig.

Det skyldes, at andelshaverne måske kunne have fået en højere pris, hvis andelskronen havde været tilsvarende højere. Med andre ord kan det tænkes, at markedsprisen er højere end andelskronen. Da man ikke må sælge til en højere pris end andelskronen, ja så går sælgerne glip af forskellen mellem andelskrone og markedspris.

Villige købere

Det er faktisk præcis det som skete før i tiden, når køberne stod i kø for at købe en andelsbolig. Her var køberne villige til at betale mere end andelskronen, men havde ikke muligheden. Resultatet blev ofte lange ventelister og penge under bordet.

Det gode råd er derfor at sætte andelskronen op, og dermed opnå muligheden for at sælge til markedspris. Hellere give et afslag på andelskronen, end at sælge til en andelskrone under markedsprisen.

Overordnet har foreningen 2 muligheder for at sætte andelskronen op:

1. Minimér hensættelser og reservationer i egenkapitalen.

Når man hensætter eller reserverer i egenkapitalen, så falder andelskronen. Det kan være fornuftigt at hensætte til senere lånoptagelse, men hensættelserne skal være begrundet i f.eks. fremtidige istandsættelsesprojekter eller lignende.

2. Benyt den højest mulige vurdering.

Andelskronen er baseret på anskaffelsesprisen, den offentlige ejendomsvurdering, eller en valuarvurdering. Måske er andelskronen i din andelsforening baseret på en offentlig ejendomsvurdering, som er lavere end en valuarvurdering.

Det giver derfor god mening at få udarbejdet en valuarvurdering, så andelshaverne får mulighed for at tiltræde en højere andelskrone, og dermed øge chancen for at sælge til markedsprisen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *