Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Toiletpuljen: Til dig der ikke har bad eller toilet i din andelslejlighed

Har du hørt om toiletpuljen – en støttepulje til etableringen af bad eller toilet for dig, der bor i lejlighed og har toilet på bagtrappen, bad i kælderen eller bruser i dit køkken? For drømmer du om at få et bad eller toilet i lejligheden, kan du søge om støtte til etableringen heraf fra toiletpuljen. Bliv klogere på toiletpuljen i artiklen her.

Mange ejendomme er af ældre dato, og det mærker måske især de boligejere, der ikke har bad eller toilet i lejligheden. For efterhånden mange år siden var det almindeligt, at der ikke var bad eller toilet i lejligheden – og her måtte man ned i gården eller ned i kælderen, når man skulle benytte sig af faciliteterne. Sidenhen er mange lejligheder bygget om, så der i dag er bad eller toilet – men ikke alle. Så har du en andelslejlighed uden bad eller toilet i lejligheden, kan du søge om støtte til etableringen af dette fra toiletpuljen.

Om toiletpuljen

Ejer du en andelslejlighed (eller ejerbolig) kan du søge om støtte fra toiletpuljen, men det er også muligt for andelsforeninger (eller ejerforeninger) at søge for flere lejligheder i foreningen. Det samme gælder for ejere af udlejningsejendomme.  

Du kan få støtte til etableringen af bad eller toilet i din lejlighed, når du har toilet på bagtrappen eller ikke har bad i lejligheden. Det vil sige, at har du bad eller toilet, der har gulvafløb, i lejligheden, kan du ikke få støtte.

Vigtigt: Du skal søge støtte før du starter dit byggeprojekt. Er dit byggeri i gang, kan du ikke få støtte.

Hertil skal du gøre brug af en entreprenør eller håndværker, der er medlem af en byggegarantiordning. Køber du selv materialer eller står du selv for dele af projektet, kan du ikke få tilskud til de materialer eller de dele af projektet.

Støttens størrelse

Støttens størrelse afhænger af, om det er et toilet eller bad, der skal etableres i lejligheden.

  • Til et toilet (+ evt. bad) kan du få støtte til ½ af omkostningerne, men maks. 125.000 kr. pr lejlighed.
  • Til et bad kan du få støtte til 1/3 af omkostningerne, men maks. 75.000 kr. pr lejlighed.

Vær opmærksom på, at du først får støtten, når regnskaberne er godkendt, og når en fra Bygningsfornyelsen har besigtiget lejligheden.  

Ansøgningsfristen

Der er som sådan ikke en ansøgningsfrist, men puljen lukker, når midlerne i den er opbrugt. Der er afsat midler til toiletpuljen til og med 2025, og der er afsat i alt 50 millioner kr. Behandlingen af ansøgningerne sker efter først til mølle, så midlerne kan nå at opbruges inden 2025.

Efter du har søgt

Når du har søgt om støtte, får du besked om, at du skal indsende et tilbud (og/eller manglende bilag) fra en entreprenør til Bygningsfornyelsen. Herefter får du besked om, om du har tilsagn. Har du indsendt et tilbud (og alle bilag) fra en entreprenør, i samme omgang som du søgte støtten, får du blot besked om, om du får tilsagn.

Bygningsfornyelsen oplyser, at der går ca. 1 måned fra modtagelsen af din ansøgning til du får besked om, om du får tilsagn. Når Bygningsfornyelsen har endeligt godkendt og du modtager tilsagn, kan din entreprenør igangsætte byggeriet.  

Betingelser for, at du får støtten:

Der er nogle betingelser for, at du får tilsagn til støtte:

  • Din entreprenør og/eller håndværker skal være medlem af en garantiordning.
  • De materialer du benytter, skal være miljøvenlige og fri for skadelig kemi.
  • Bygningsfornyelsen stiller krav til arbejdsforhold, og derfor skal din håndværker og/eller entreprenør underskrive kommunens arbejdsklausul.

VIGTIGT: Det er Andelsportal.dk bekendt kun København Kommune, der tilbyder ordningen.

Når byggeriet er færdigt

Når byggeriet er færdigt, er der flere ting, som skal ske, før du får støtte fra toiletpuljen til etableringen af bad eller toilet i din andelslejlighed:

  • Du og din entreprenør skal gennemgå byggeriet i din andelslejlighed, og er I enige om, at der ikke er fejl og mangler, skal I begge sætte en underskrift på det, der hedder en afleveringsprotokol.
  • Byggeriet skal opdateres i BBR-registret – det er din forening, der skal sørge for, at dette opdateres (så kontakt bestyrelsen).
  • Byggeriet skal besigtiges af en fra Bygningsfornyelsen
  • Afleveringsprotokollen samt regnskaberne for byggeriet sendes til Bygningsfornyelsen


Først når regnskaberne er godkendt, får du fra besked fra Bygningsfornyelsen om, hvordan du får støtten udbetalt.

Når det kommer til udbetalingen af støtten, gælder det for andelsboligforeninger, at andelsboligforeningen skal tildele fuldmagt til, at støtten udbetales kontant til andelshaveren.

Tilbagebetaling af støtte

Du kan risikere at skulle betale støtten tilbage, for sælges andelsforeningen eller skifter den status til udlejningsejendom eller ejerforening, skal støtten betales tilbage. Sælger du din egen andelslejlighed, gælder dette dog ikke – det gør det til gengæld for ejerlejligheder.

Kilde: Bygningsfornyelsen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarSøren Sjøstrøm

Som jeg har fået oplyst, så er ordningen desværre kun for Københavns Kommune.

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Søren,
Ja, det har du ret i. Jeg beklager meget, at vi ikke har fået det med i artiklen.
Det sørger jeg straks for at opdatere.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer