Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Bliv klædt på til de økonomiske beslutninger med den rette finansielle rådgiver

Andelsboligforeningens finansiering er en kompleks størrelse, men også et punkt, der altid bør tages stilling til som en del af bestyrelsesarbejdet i andelsboligforeningen. Kundedirektør hos Danske Bank, Kristian Balleby giver her hans bud på, hvad bestyrelserne kan bruge en finansiel rådgiver til.

Først og fremmest er det vigtigt for Kristian Balleby at påpege vigtigheden af, at den finansielle rådgiver rent faktisk er uddannet og kan tage ansvar som finansiel rådgiver. Derfor skal vedkommende være godkendt af Finanstilsynet og løbende blive eksamineret i disciplinen. 

Kun en finansiel rådgiver kan tage ansvar for den rådgivning, de yder. Og har dermed også de rette ansvarsforsikringer, der dækker rådgivningen: 

“Du kan sammenligne det lidt med autorisation hos f.eks. elektrikere. Du kan godt få en almindelig elektriker ud til at skifte el-tavlen. Men det er kun en autoriseret el-installatør, der kan gå ud og tage ansvar for det,” siger Kristian Balleby og forklarer samtidigt, at rådgivere fra realkreditinstitutter og banker er godkendt af Finanstilsynet til at udføre finansiel rådgivning.

Risikovillighed og sårbarhed

Den rette finansielle rådgiver kan klæde bestyrelsen og andelsboligforeningen på til at træffe beslutninger om lån, finansieringer og deres sårbarhed og ikke mindst risikovillighed. Dialogen med en finansiel rådgiver vil typisk omhandle fordelene og ulemperne ved de forskellige finansieringsmuligheder. For alle finansieringer har fordele og ulemper og de kan blive belyst grundigt med den rette finansielle rådgivning: 

Kristian Balleby
Kristian Balleby
Kundedirektør, Danske Bank

“Vi kan have en dialog om, hvilke flanker, der står åbne i foreningen, og som man bør forholde sig til. Eksempelvis i forbindelse med overvejelser om en opkonvertering. Med en opkonvertering indgår foreningen jo et væddemål med markedet om, hvorvidt renten falder igen eller ej. Spørgsmålet er derfor, om foreningen vil påtage sig risikoen for, at den ikke falder igen. Det er bare et eksempel. Der vil typisk være andre vigtige flanker, som er vigtige at få dækket af i en andelsboligforening,” forklarer Kristian Balleby og nævner som eksempel spørgsmål om vedligeholdelse af ejendommen eller indtjening fra store erhvervslejemål.

Finansieringen skal være et fast punkt

Har bestyrelsen et godt samarbejde med deres bank eller realkreditinstitut og dermed også deres finansielle rådgiver, er det heller ikke en stor udfordring at genbesøge foreningens finansiering som et fast punkt løbende:

Jeg vil virkelig anbefale alle foreninger at have finansiering som et fast punkt på generalforsamlingen og på det årlige budgetmøde i bestyrelsen,

understreger Kristian Balleby og tilføjer:

“Og det er jo fordi, at rentemarkedet ændrer sig konstant. Og vi ved jo, at det også gør det med ganske korte tidsinterval og med meget store udsving. Det kan skabe nogle vinduer og nogle muligheder, som jeg synes, at en god ansvarlig bestyrelse, om ikke andet, så i hvert fald forholder sig til, hvis de kontinuerligt besøger punktet.”

Læs også: Stigende renter: Hvad betyder det for andelsboligforeningens og din egen økonomi?

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *