Nye vinduer reducerede støj og energiforbrug hos AB TaBa
En andelsboligforening på Nørrebro i København har fået udskiftet både vinduer, tag og opsat nye altaner. Et projekt, der har resulteret i mindre trafikstøj, lavere energiforbrug og øget livskvalitet. AndelsboligNyt har været forbi for at se resultatet.
Tid til vinduesrenovering
Patrick, som er en del af bestyrelsen i AB TaBa, fortæller, at renoveringsprojektet har været undervejs længe:
“Renoveringen har været på tale i foreningen i nogle år i hvert fald. Det med vinduerne har været på tale i lang tid, for det har været en gene for beboerne, at de var så utætte,” forklarer Patrick og tilføjer, at det i hans lejlighed stod så galt til med vinduerne, at det ikke var muligt at have et stearinlys stående i vindueskarmen. Stearinlys blafrede simpelthen for meget fra alt den luft, der trak ind gennem de gamle og udtjente vinduer. Dem, der boede her før, de klagede med god grund over det gennemtræk, der var her i lejligheden. De plejede også at få et nedslag i deres varmeregning på grund af, at vinduerne var så utætte,” fortæller Patrick Juel, imens han viser de nye vinduer, der er blevet monteret i den andelslejlighed, som han bor i sammen med sin søn og kat.
Fik 3 tilbud på renoveringen
Da andelsboligforeningen skulle finde en entreprenør benyttede AB TaBa sig af 3byggetilbud.dk, som er virksomheden, der også står bag Andelsportal.dk og AndelsboligNyt. Her indhentede de tilbud på projektet ved at indsende en beskrivelse af hvilken renovering, de stod overfor.
“Vi indhentede tilbud fra 3byggetilbud.dk. Der var tre, som var ude at kigge på opgaven og så valgte vi den bedste. Det var ikke bare et spørgsmål om pris – det var også et spørgsmål om, hvem man kan med – og deres skemaer osv.,” fortæller Patrick.
Valget faldt på Stenkilde Tømrer & Entreprise ApS, som har specialiseret sig i blandt andet udskiftning af vinduer og tagrenovering. Stenkilde Tømrer & Entreprise ApS var hovedentreprenør på projektet, men også Bode A/S og et andet firma var med til at løse opgaven. Altan.dk stod for at opsætte nye altaner på hovedparten af boligerne.
Patrick Juel
Bestyrelsesmedlem
“Vi har haft den samme entreprenør inde over, som har koordineret hele entreprisen, og som har sørget for alt dialog med de håndværkere, der arbejdede på projektet. Vi havde jo stilladser op i tre måneder, men de kan ikke gå i gang med loftet, når de samtidig går i gang med vinduerne, så det har været en lang proces med planlægning. Da de først gik i gang, gik det også stærkt. Så det var rigtig fedt,” uddyber Patrick.
Patrick forklarer, at det var andelsboligforeningens formand, der primært stod for kontakten med entreprenøren:
“Han har været rigtig god til at tage dialogen med håndværkerne og tage sig af de fleste ting – også selvom det i nogle perioder er et tidskrævende puslespilsarbejde.”
Mindre energiforbrug og bedre søvn
Det er ikke kun Patrick, der har været glad for resultatet – også de andre beboere og bestyrelsesmedlemmer er glade for, at de har fået renoveret ejendommen. Selv de beboere, som plejer at være lidt mere skeptiske over for nye tiltag, har taget godt imod det færdige resultat. Og med god grund. De nye vinduer, som har tre lag, betyder først og fremmest en bygning, der er væsentligt bedre isoleret. Det har skabt bedre indeklima og gener fra træk og kulde hører fortiden til. For Patrick betyder det, at den el-radiator, som han var nødt til at tage i brug i de kolde måneder, ikke længere er aktuel:
“Der kom ekstraregninger på 5.000 kroner i kvartalet på grund af elvarmeren stod og kørte. Efter vi har fået de nye vinduer, har den været slukket.”
Også lydniveauet er et helt andet efter at vinduerne er blevet skiftet. Andelsboligforeningen har adresse ud til Tagensvej, som er en af Københavns mere trafikerede veje. Det kan godt betyde trafikstøj:
“Jeg er født og opvokset på Nørrebro, så jeg er vant til noget larm, men det er virkelig noget helt andet efter vinduerne er kommet ind. Det gør noget ved livskvaliteten og søvnen. Det synes jeg. Jeg kan godt lide at sove med vinduerne åbne, men i dag ligger man altså mærke til, når vinduet er åbent i modsætning til når det ikke er,” fortæller han.
Et resultat, der kan mærkes
Hos AB TaBa har de endnu ikke fået en ny valuarvurdering eller et nyt energimærke efter de store projekter er gennemført. Som så mange andre foreninger har corona-nedlukningen vanskeliggjort en generalforsamling. Den er dog på trapperne og i den forbindelse skal de i andelsboligforeningen beslutte om valuarvurderingen skal fornyes, eller om de skal benytte sig af den valuarvurdering, som de har fastfrosset ved sidste års generalforsamling. De ved derfor endnu ikke hvilken betydning renoveringen kommer til at have for deres energimærke og ejendomsværdi.
En ting er dog sikkert: Resultatet af den omfattende renovering er både til at se og føle på, og andelshaverne er glade for resultatet.