Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Stort fald i andelsboligforeningers værdi ved indgreb mod moderniseringsregler

I kampen mod udenlandsk opkøb af danske investeringsejendomme kan landets andelsboligforeninger ende som tabere. Fjernes moderniseringsreglerne, der skal komme opkøb fra kapitalfondene til livs, kan det nemlig koste andelshaverne op til 45 milliarder kroner, vurderer EjendomDanmark. Bliv klogere her.

Boligaftalen og andelsboligforeningerne

Boligaftale

Boligminister Kaare Dybvad Bek(S) vil sætte ind over for kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme. Derfor har han fundet et flertal for en ny boligaftale, som også har initiativer og forslag, der påvirker andelsboligmarkedet.
Se alle artikler om det såkaldte Blackstone-forlig her –>

160.000 andelsboliger i farezonen

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet vil tage kampen op mod udenlandsk opkøb af danske investeringsejendomme. Det skal gøres ved indgreb i de nuværende regler om gennemgribende modernisering af lejeboliger i boligreguleringsloven. Et indgreb, der kan koste andelssektoren dyrt. For fjerner eller forringer et flertal i Folketinget regler om modernisering skønnes det at kunne få konsekvenser for cirka 160.000 andelsboliger opført før 1992. Adm. direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft forklarer:

“Andelsboliger vil tabe anseeligt i værdi og tusinder af andelsboligejere, der har købt efter finanskrisen, vil blive teknisk insolvente. Samtidig vil kommende pensionister få forringede opsparinger, og boligmassen vil langsomt falde i standard. Bundlinjen er tab af velstand og arbejdspladser,” siger Jannick Nytoft. Og ser vi nærmere på tallene, så vurderer EjendomDanmark, at værdien af en typisk andelsboligforening kan falde med 13-25 procent, hvilket svarer til 20-45 milliarder kroner for hele andelsboligsektoren.

Moderniseringsregler

Forslaget omhandler paragraf 5,2. omhandlende gennemgribende moderniseringer af lejeboliger. En paragraf, der gør det muligt at modernisere danske lejeboliger og herefter udleje dem efter “det lejedes værdi” og ikke efter omkostningsbestemt leje. Tabet for andelsboliger skyldes, at andelsboliger vurderes som en udlejningsbolig, når de værdiansættes. Falder værdien af en lejelejlighed, falder værdien af en lignende andelsbolig tilsvarende.

Til kamp mod kapitalfoden Blackstone

Indgrebet mod moderingsregler sker på baggrund af, at den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har købt ejendomme for milliarder i København og på Frederiksberg, har mødt stor kritik fra både Lejerens LO og lejere i de opkøbte ejendomme. Lejerens LO har blandt andet beskyldt kapitalfonden for at forsøge at få eksisterende lejere ud, så lejlighederne kan moderniseres og lejes ud for en højere husleje. Imidlertid vil reglerne dog ikke kun ramme de udenlandske kapitalfonde, men også få store konsekvenser for andelsboligforeningerne, der vurderes som udlejningsejendomme.

Danskernes pensionsformue kan komme i klemme

Det er ikke kun landets andelsboligforeninger, der kan opleve store værditab. Indgrebet kan også få negativ indflydelse på den almindelige danskers pensionsafkast. Danske pensionskasser ejer nemlig 90 procent af udlejningsejendommene og har investeret danskernes pensionsmidler i netop disse. Fjernes adgangen modernisering bliver pensionsselskaberne nødsaget til at foretage store nedskrivninger på udlejningsejendommene – og pensionsinvesteringer vil falde sammen.
 
Hos Andelsportal.dk følger vi forslaget løbende
Læs den seneste opdatering på moderniseringsreglerne her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 kommentarer

AvatarNina Pedersen

Hej Nynne
Vi har hjulpet vores 2 børn med lån til køb af en andelsbolig. Jeg synes de er købt dyrt (omkring 1.mil. hver i københavn)
Nu læser vi alt det med moderniseringen af §5,2, og det giver os store bekymringer. Vi havde næppe forudset, at de måske pludselig står med en gæld hver fra 100-300 t.kr. ved et senere salg. Vi føler os ærlig taget ret modløse.
Men sker denne modernisering, hvad betyder det egentlig. For andelskronen er jo fastlagt udfra en lignende udlejningslejlighed. Men betyder det, at alle udlejningslejligheder pludselig bliver 20-30 % billigere ?. Eller er det fremadrettede opkøb og investeringer af ejendomme ? mh Nina

Hej Nina,
Jeg kan godt forstå jeres bekymring, og medierne – og vi her på Andelsportal.dk skriver meget om netop den sag. Kaare Dybvad har dog netop fået præsenteret 4 modeller, som skal bremse opkøbningen af danske ejendomme fra udenlandske kapitalfonde. Dem kan I læse om her: https://www.andelsportal.dk/nyheder/ekspertgruppe-moderniseringsregler/
Boligministeren siger selv, at ingen af modellerne, adresserer det samlede problem. Derfor kan det være en blanding af flere modeller.
Men der er dog intet som taler for en fuldstændig afskaffelse af paragraf 5 stk. 2. Jeg vil også stærkt anbefale, at I læse denne artikel fra Bolius: https://www.bolius.dk/52-reglen-ingen-grund-til-panik-hos-andelsboligejere-90288
Jeg håber, at I kan bruge mit svar, og bliver mere rolige.
Mvh
Ida – Andelsportal.dk

Kære Nynne. Det er meget bekymrende for andelshavere som har hele sin opsparing i sin andelsbolig. Gælder det kun andelsforeninger i København som nævnt i artiklerne eller er det i hele landet. Selv har jeg købt et andelshus i Nordsjælland efter at have solgt min andelslejlighed for 6 år siden efter 26 år på Vesterbro. Skal jeg skynde mig at sælge og køber en ejerbolig for at rede min livs opsparing? Mvh belinda labrosse

Hej Belinda
Mange tak for din kommentar. Jeg forstår godt, at sådan en melding sætter bekymringerne igang. Jeg vil dog lige understrege, at der fra politisk side ikke er kommet en udmelding endnu, men at Mette Frederiksen har nævnt, at stramningerne ikke bør gå ud over andelsboligejerne.
Jeg har skrevet en opdatering på moderniseringsreglerne i denne artikel: https://www.andelsportal.dk/nyheder/moderniseringsregler-andelsbolig/ – efter, at ABF og EjendomDanmark har været ude med en fælles pressemeddelelse om emnet. Her står, at det særligt er andelsboliger opført før 1992, som bør bekymre sig, hvis tiltaget bliver til virkelighed. Det er sandsynligvis de cirka 40.000 andelshavere, der har købt bolig de seneste fem år, som vil blive hårdest ramt af et indgreb.
I artiklen finder du et udregningsværktøj, som du kan bruge til at udregne dit potentielle værditab. Her understreger jeg igen ‘potentielle’.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarArne Lennartz

Sikke noget vrøvl. Markedet har naturligvis indflydelse på andelsværdien. Den behøver ikke at følge den samlede ejendomsvurdering, som danner grundlag for beslutningen om andelskronens værdi blandt andelshaverne. Der er også forskel på en offentlig vurdering og en valuarvurdering. Andelsboligforeningens samlede værdi (de enkelte andele vurderes ikke individuelt hvad angår andelskronen) og købslysten afhænger naturligvis også af om foreningen er stærkt belånt, med høje boligafgifter og ingen midler afsat til vedligeholdelse/ forbedringer: I konkursfare. Kreditoppumpningen på boligmarkedet er en boble, der snart kan briste igen som i 2008-10, og Blackstones fremfærd accelererer denne udvikling og tvinger mindrebemidlede på gaden. Derfor skal § 5,2 i lejeloven afskaffes.
Mvh Arne Lennartz

Hej Arne
På Andelsportal.dk udgiver vi nyheder på andelsboligmarkedet med link til de kilder, der skriver om sagerne. Du kan derfor finde mere information og uddybning i de links, du finder i artiklen. Du har ret i, at der er en masse elementer at forholde sig til i disse sager – og tak for din holdning – du skal blot se dette som en nyhed omkring et afgrænset emne.
/Nynne – Andelsportal.dk

Hej Nynne
Tak for en god informativ artikel.
Ved du, hvad status er med indgrebet? Jeg har lige købt en dyr andelsbolig, så jeg er meget nervøs ved forslaget.
På forhånd tak

Hej Aage
Tak for din kommentar. Forslaget er i en proces lige nu, hvor det undersøges nærmere. Partierne har meldt ud, at et indgreb mod moderniseringsregler ikke skal gå ud over dem (herunder andelsboligforeninger), som det ikke er tiltænkt. De vil derfor have belyst sagen nærmere af et ekspertudvalg. Vi følger selvfølgelig sagen løbende på Andelsportal.dk.
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

AvatarKarsten Forsmann

Hej det lyder da ikke så godt lige pt vi må håbe det ikke bliver til någet Jeg har selv en andelsbolig i åarhus c som er betalt ud 100% den er på 61 kvadratmeter og koster 1.1 mil kr vi må se tiden and mange tak for jeres gode artikler mm mvh karsten forsmann

Viser 0 af 9 kommentarer