moderniseringsreglerudlejningsejendom

Stort fald i andelsboligforeningers værdi ved indgreb mod moderniseringsregler

I kampen mod udenlandsk opkøb af danske investeringsejendomme kan landets andelsboligforeninger ende som tabere. Fjernes moderniseringsreglerne, der skal komme opkøb fra kapitalfondene til livs, kan det nemlig koste andelshaverne op til 45 milliarder kroner, vurderer EjendomDanmark. Bliv klogere her.

160.000 andelsboliger i farezonen

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet vil tage kampen op mod udenlandsk opkøb af danske investeringsejendomme. Det skal gøres ved indgreb i de nuværende regler om gennemgribende modernisering af lejeboliger i boligreguleringsloven. Et indgreb, der kan koste andelssektoren dyrt. For fjerner eller forringer et flertal i Folketinget regler om modernisering skønnes det at kunne få konsekvenser for cirka 160.000 andelsboliger opført før 1992. Adm. direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft forklarer:

“Andelsboliger vil tabe anseeligt i værdi og tusinder af andelsboligejere, der har købt efter finanskrisen, vil blive teknisk insolvente. Samtidig vil kommende pensionister få forringede opsparinger, og boligmassen vil langsomt falde i standard. Bundlinjen er tab af velstand og arbejdspladser,” siger Jannick Nytoft. Og ser vi nærmere på tallene, så vurderer EjendomDanmark, at værdien af en typisk andelsboligforening kan falde med 13-25 procent, hvilket svarer til 20-45 milliarder kroner for hele andelsboligsektoren.

Moderniseringsregler
Forslaget omhandler paragraf 5,2. omhandlende gennemgribende moderniseringer af lejeboliger. En paragraf, der gør det muligt at modernisere danske lejeboliger og herefter udleje dem efter “det lejedes værdi” og ikke efter omkostningsbestemt leje. Tabet for andelsboliger skyldes, at andelsboliger vurderes som en udlejningsbolig, når de værdiansættes. Falder værdien af en lejelejlighed, falder værdien af en lignende andelsbolig tilsvarende.

Til kamp mod kapitalfoden Blackstone

Indgrebet mod moderingsregler sker på baggrund af, at den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har købt ejendomme for milliarder i København og på Frederiksberg, har mødt stor kritik fra både Lejerens LO og lejere i de opkøbte ejendomme. Lejerens LO har blandt andet beskyldt kapitalfonden for at forsøge at få eksisterende lejere ud, så lejlighederne kan moderniseres og lejes ud for en højere husleje. Imidlertid vil reglerne dog ikke kun ramme de udenlandske kapitalfonde, men også få store konsekvenser for andelsboligforeningerne, der vurderes som udlejningsejendomme.

Danskernes pensionsformue kan komme i klemme

Det er ikke kun landets andelsboligforeninger, der kan opleve store værditab. Indgrebet kan også få negativ indflydelse på den almindelige danskers pensionsafkast. Danske pensionskasser ejer nemlig 90 procent af udlejningsejendommene og har investeret danskernes pensionsmidler i netop disse. Fjernes adgangen modernisering bliver pensionsselskaberne nødsaget til at foretage store nedskrivninger på udlejningsejendommene – og pensionsinvesteringer vil falde sammen.

 

Hos Andelsportal.dk følger vi forslaget løbende

Nynne PG
Om forfatteren: Nynne Pihl Groth arbejder som presse- og kommunikationsmedarbejder hos Andelsportal.dk, hvor hun bidrager til formidlingen af nyheder og guides om andelsboligmarkedet. Nynne har en kandidat i kommunikation fra Copenhagen Business School, og brænder for det journalistiske arbejde. I øvrigt har hun andelstanken på tæt hånd, da hun selv er andelshaver.
Kommentarer

Hej det lyder da ikke så godt lige pt vi må håbe det ikke bliver til någet Jeg har selv en andelsbolig i åarhus c som er betalt ud 100% den er på 61 kvadratmeter og koster 1.1 mil kr vi må se tiden and mange tak for jeres gode artikler mm mvh karsten forsmann

skriv et svar
Karsten Forsmann - 7 måneder siden

Hej Nynne
Tak for en god informativ artikel.
Ved du, hvad status er med indgrebet? Jeg har lige købt en dyr andelsbolig, så jeg er meget nervøs ved forslaget.
På forhånd tak

skriv et svar

  Hej Aage

  Tak for din kommentar. Forslaget er i en proces lige nu, hvor det undersøges nærmere. Partierne har meldt ud, at et indgreb mod moderniseringsregler ikke skal gå ud over dem (herunder andelsboligforeninger), som det ikke er tiltænkt. De vil derfor have belyst sagen nærmere af et ekspertudvalg. Vi følger selvfølgelig sagen løbende på Andelsportal.dk.

  Bedste hilsner
  /Nynne – Andelsportal.dk

  Nynne PG
  Nynne PG - 6 måneder siden

Sikke noget vrøvl. Markedet har naturligvis indflydelse på andelsværdien. Den behøver ikke at følge den samlede ejendomsvurdering, som danner grundlag for beslutningen om andelskronens værdi blandt andelshaverne. Der er også forskel på en offentlig vurdering og en valuarvurdering. Andelsboligforeningens samlede værdi (de enkelte andele vurderes ikke individuelt hvad angår andelskronen) og købslysten afhænger naturligvis også af om foreningen er stærkt belånt, med høje boligafgifter og ingen midler afsat til vedligeholdelse/ forbedringer: I konkursfare. Kreditoppumpningen på boligmarkedet er en boble, der snart kan briste igen som i 2008-10, og Blackstones fremfærd accelererer denne udvikling og tvinger mindrebemidlede på gaden. Derfor skal § 5,2 i lejeloven afskaffes.
Mvh Arne Lennartz

skriv et svar
Arne Lennartz - 2 uger siden

  Hej Arne

  På Andelsportal.dk udgiver vi nyheder på andelsboligmarkedet med link til de kilder, der skriver om sagerne. Du kan derfor finde mere information og uddybning i de links, du finder i artiklen. Du har ret i, at der er en masse elementer at forholde sig til i disse sager – og tak for din holdning – du skal blot se dette som en nyhed omkring et afgrænset emne.

  /Nynne – Andelsportal.dk

  Nynne PG
  Nynne PG - 2 uger siden