Hver tredje andelshaver frygter for foreningens økonomi
En række andelsboligforeninger kæmper med økonomien i form af renteswaps og faldende andelspriser, og hos landets andelshavere er man bevidst om det dystre marked. En ny rundspørge, foretaget af Andelsportal.dk, viser, at mere end 30 procent frygter for deres forenings økonomiske forhold. Boligekspert peger blandt andet på for stor gæld og udstrakt brug af rentefølsomme lån såvel som afdragsfrie lån som mulige årsager til beboernes nervøsitet.
Siden den økonomiske krises udbrud efteråret 2008 har andelsboligmarkedet været præget af negative avisoverskrifter, kriseramte foreninger og faldende andelspriser. I dag kæmper fortsat mange foreninger med de økonomiske forhold i form af tårnhøje boligafgifter og usælgelige andelsboliger.
33 procent frygter økonomien
En dugfrisk rundspørge, gennemført af Andelsportal.dk, viser, at andelshaverne er bevidste omkring de økonomisk usikre forhold, der er i en række foreninger. Omkring 33 procent af de i alt 800 adspurgte andelshavere svarer, at de frygter for deres andelsboligforenings økonomi. Syv procent svarer måske og 60 procent svarer nej til, om de frygter for deres forenings økonomiske forhold. Det betyder, at ca. hver tredje andelshaver af de adspurgte har en frygt og nervøsitet for økonomien.
Boligekspert fra CBS (Copenhagen Business School) Jens Lunde siger til Andelsportal.dk, at der kan være flere årsager til, hvorfor denne økonomiske frygt eksisterer hos andelshaverne.
Mange usikkerhedsfaktorer
”Det er ikke sikkert, at frygten altid er velbegrundet, for erfaringsmæssigt har andelshaverne kun et begrænset kendskab til deres forenings økonomi. Mange ved for eksempel ikke, hvor stor en gæld deres forening har, og hvor stor en andel de selv har af gælden. Men der er nu mange usikkerhedsfaktorer på andelsboligmarkedet, og det går ikke ret godt for markedet. Frygten kan skyldes en for høj gæld, at foreningen har de rentefølsomme rentetilpasningslån eller afdragsfrie lån eller en negativ renteswap. Samtidig er nogle andelshavere nervøse for det nuværende boligmarked som helhed, fordi der kun er dårlige nyheder, og fordi de måske gerne ville sælge andelsboligen for at købe en ejerbolig.”
I øjeblikket ligger flere andelsboligforeninger i retssag med foreningens kreditselskab, fordi foreningens værdi er styrtdykket, og nu står andelshaverne tilbage med usælgelige andelsboliger, hvor en tvangsauktion kan være den sidste udvej, hvilket bankerne kæmper imod i frygt for finansielle tab.
Står med usælgelige andele
De usælgelige andele finder man hovedsagelig i andelsboligforeninger fra 2006 og 2007, der blev stiftet ved de høje ejendomspriser inden den økonomiske krise. Dengang blev foreningerne vurderet til en pris, som de ikke kan sælges til i dag, og dermed kan foreningerne let være teknisk insolvente, hvis de som de fleste købte ejendommen til foreningen med 80 procent realkredit og et ekstra banklån.
”Der er mange andelshavere, der ikke kan komme af med deres bolig til den pris, som de har købt den for, og det kan skabe en nervøsitet, når man ikke kan sælge sin andel, uden man står med gæld i hånden, og så er man stavnsbundet og dårligt stillet,” lyder der fra boligeksperten.
[michael]