Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Sådan ser det gode forslag til generalforsamlingen ud

Som andelshaver kan man brænde for at stille et forslag, der skal på dagsordenen ved næste generalforsamling. Bestyrelsen skal modtage forslaget inden for den tidsramme, der er defineret i vedtægterne. Men hvordan stiller man det gode forslag? Vi hjælper dig godt på vej.

Tjek altid foreningens vedtægter

I foreningens vedtægter står en frist for, hvornår forslaget skal være i hænderne hos bestyrelsen. Fristen er oftest otte dage før generalforsamlingen, da foreningen i langt de fleste tilfælde ønsker at vedlægge forslagene som en del af dagordenen i indkaldelsen. Overholdes deadline ikke, kan forslaget blive afvist.

Læs alt om generalforsamlingen her.

Deltag selv på generalforsamlingen

Når du stiller et forslag til generalforsamlingen, er det en stor fordel, at du selv deltager på dagen. På den måde kan de andre beboere stille uddybende spørgsmål til dit forslag, og du kan forklare intentionerne bag.

Hvornår vedtages et forslag?

Det står i vedtægterne hvilken type flertal, det kræver for at ændre dem. Flertallet kan variere alt efter forslagets karakter. Typisk vil der kræves et kvalificeret flertal med en fordeling på 2/3. Hertil kommer ofte et quorumkrav – altså et krav til, hvor mange der skal møde op på generalforsamlingen – som også lyder på 2/3.

Bestyrelsen skal modtage forslaget i god tid, så de har tid til at undersøge eventuelle konsekvenser for foreningens økonomi, vedtægter og lignende.

Formulering af forslaget

Faktisk findes der ikke konkrete regler for, hvordan selve formuleringen af et spørgsmål på generalforsamlingen skal lyde, men det er en god idé at følge disse anbefalinger:

  • Præcist. Jo lettere man kan stemme ja eller nej til dit forslag, jo bedre.
  • Relevant. Beskriv grundigt, hvorfor dit forslag er relevant for netop jer i foreningen, så de øvrige andelshavere let kan se en mening med ændringen.
  • Begrundet. Underbyg dit forslag med relevante informationer, hvis der er behov for det. Har du indhentet uforpligtende tilbud fra en fagmand? Snakket med andre beboere, der har det ligesom dig? Eller undersøgt noget helt tredje, så vedhæft dette som bilag.
  • Økonomisk funderet. Har du mulighed for at forklare, hvordan forslaget kan finansieres, kan dette være en fordel for dig.
  • Dateret. Husk at tilføje dato og informationer på dig som afsender. På den måde bekræftes det, at du har stillet forslaget inden for pålagte tidsramme i vedtægterne.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarJonna Hansen

Fremsendt forslag fra medlem med spørgsmål, som ønskes besvaret inden ordinær generalforsamling, til bestyrelses forslag om vedtægtsændringer
Stiller samtidig forslag til at generalforsamlingen skal stemme nej til bestyrelsens forslag
Dagen inden generalforsamlingen skal afholdes opsøges bestyrelsesmedlemmer for at få mødet aflyst.
En generalforsamling, som er lovligt indkaldt og helt efter vedtægterne.
Forslagsstiller deltager ikke på generalforsamlingen
Hvordan skal en bestyrelse forholde sig til ovenstående

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Jonna

Mange tak for din besked. Der er som sådan ingen begrænsning i forhold til, hvad der kan stilles forslag om på de ordinære generalforsamlinger, dog må forslaget ikke stride imod formålsbestemmelsen i vedtægterne eller lovgivning. Dog lyder det ikke særlig meningsfuldt, at I skal stemme for/imod noget, der endnu ikke er stemt igennem. Ønsker generalforsamlingen at stemme bestyrelsens forslag om vedtægtsændringer igennem, må man antage, at generalforsamlingen ligeledes vil stemme imod vedkommendes forslag. Jeg vil anbefale, at I gennemfører generalforsamlingen som planlagt – og påtaler for vedkommende, at man ikke bør forsøge at påvirke andres stemme. Har I en administrator, vil jeg anbefale, at I hører om vedkommende vil deltage på generalforsamlingen. Er I medlem af ABF kan I få generel juridisk rådgivning ifm. konflikter. Ellers kan I gennem Center for Konflikthåndtering få en samtale med en konfliktrådgiver, der formentlig kan komme med et eller flere gode råd.

De bedste hilsner
Michelle / Andelsportal.dk

AvatarHelle Vernerlund

Tak for indslag omkring stillede forslag til GF. Hvad gør man som andelshaver hvis bestyrelsen ikke kommer med ændrings forslag eller ændringer på selve GF og ens forslag bliver vedtaget i den oprindelige form og bestyrelsen alligevel mener de kan ændre og tolke på det vedtagne forslag så det ender med at der kommer noget helt andet ud af punktet ?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Helle,
Mange tak for din henvendelse.
Det lyder ikke optimalt og er også udover bestyrelsens råderum. Jeg vil opfordre dig til at gøre opmærksom på problemstillingen. Forslag og særligt vedtægtsændringer skal ændres af generalforsamlingen. Hvis det ikke er noget som bestyrelsen kan efterleve, så er det måske en god idé at I tager op til genovervejelse om det er den rigtige bestyrelse I har siddende.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

Viser 0 af 4 kommentarer