beslutningsforslagforslaggeneralforsamling

Sådan ser det gode forslag til generalforsamlingen ud

Som andelshaver kan man brænde for at stille et forslag, der skal på dagsordenen ved næste generalforsamling. Bestyrelsen skal modtage forslaget inden for den tidsramme, der er defineret i vedtægterne. Men hvordan stiller man det gode forslag? Vi hjælper dig godt på vej.

Tjek altid foreningens vedtægter

I foreningens vedtægter står en frist for, hvornår forslaget skal være i hænderne hos bestyrelsen. Fristen er oftest otte dage før generalforsamlingen, da foreningen i langt de fleste tilfælde ønsker at vedlægge forslagene som en del af dagordenen i indkaldelsen. Overholdes deadline ikke, kan forslaget blive afvist.

Læs alt om generalforsamlingen her.

Deltag selv på generalforsamlingen

Når du stiller et forslag til generalforsamlingen, er det en stor fordel, at du selv deltager på dagen. På den måde kan de andre beboere stille uddybende spørgsmål til dit forslag, og du kan forklare intentionerne bag.

Hvornår vedtages et forslag?

Det står i vedtægterne hvilken type flertal, det kræver for at ændre dem. Flertallet kan variere alt efter forslagets karakter. Typisk vil der kræves et kvalificeret flertal med en fordeling på 2/3. Hertil kommer ofte et quorumkrav – altså et krav til, hvor mange der skal møde op på generalforsamlingen – som også lyder på 2/3.


Bestyrelsen skal modtage forslaget i god tid, så de har tid til at undersøge eventuelle konsekvenser for foreningens økonomi, vedtægter og lignende.

Formulering af forslaget

Faktisk findes der ikke konkrete regler for, hvordan selve formuleringen af et spørgsmål på generalforsamlingen skal lyde, men det er en god idé at følge disse anbefalinger:

 • Præcist. Jo lettere man kan stemme ja eller nej til dit forslag, jo bedre.
 • Relevant. Beskriv grundigt, hvorfor dit forslag er relevant for netop jer i foreningen, så de øvrige andelshavere let kan se en mening med ændringen.
 • Begrundet. Underbyg dit forslag med relevante informationer, hvis der er behov for det. Har du indhentet uforpligtende tilbud fra en fagmand? Snakket med andre beboere, der har det ligesom dig? Eller undersøgt noget helt tredje, så vedhæft dette som bilag.
 • Økonomisk funderet. Har du mulighed for at forklare, hvordan forslaget kan finansieres, kan dette være en fordel for dig.
 • Dateret. Husk at tilføje dato og informationer på dig som afsender. På den måde bekræftes det, at du har stillet forslaget inden for pålagte tidsramme i vedtægterne.

Nynne Pihl Groth
Om forfatteren: Nynne Groth Hallander arbejder som presse- og kommunikationsmedarbejder hos Andelsportal.dk, hvor hun bidrager til formidlingen af nyheder og guides om andelsboligmarkedet. Nynne har en kandidat i kommunikation fra Copenhagen Business School, og brænder for det journalistiske arbejde. I øvrigt har hun andelstanken på tæt hånd, da hun selv er andelshaver.
Kommentarer

Min bonus datter prøvede at sælge sin andellejlighed, hun fik den af andelsboligforeningens på butte vurderings mand til at lave en Vurderings rapport, han lavede en vurderings rapport sammen med viseværten. Som er helt hen i vejret, med påstande og krav som er usande og fuldstændig Ublu.
Fej og mangler for 170 tusinde Kr.
Da vi klagede til formanden ville han overhoved ikke høre på vores klager.
Vi sagde til vores formand at vi ville finde en ny vurderingsmand
Det sagde han ok til men at det nok ikke hjalp, og han også skulle være medlem af, hvad er det nu den hedder AFøøø.
Vi fandt så en anden vurderings mand på nettet som fandt fejl og mangler for 700 Kr.
Nu har vi været nød til at sætte en Advokat på.
Hvad kan man gøre for at undgå sådan en situation.

skriv et svar
Leif A Christensen - 1 måned siden

  Hej Leif

  Vi har desværre ingen juridiske rådgivere, der kan hjælpe dig og din bonusdatter. Det lyder til, at I har gjort det helt rigtige med at klage til bestyrelsen, ny rapport og advokat. Held og lykke med sagen.

  Rigtig god eftermiddag.

  De bedste hilsner,
  Michelle / Andelsportal.dk

  Michelle Nielsen - 1 måned siden
Skriv en kommentar