Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Forgældede foreninger ligger langt fra storbyen

En ny undersøgelse fra Realkredit Danmark viser, at det generelt går godt for de danske andelsboligforeninger. Blot 5 procent af andelsboligforeningerne har en højere gæld end ejendommens værdi og disse findes langt fra København.

Historier om gældstruede andelsboligforeninger, fra især Københavnsområdet, har fyldt en del i medierne de seneste år. Konkurser, høj gæld og swap-lån er ord, som mange sikkert vil tænke på, når de hører ordet ’andelsboligforening’. Men er dette et virkelighedsbillede af andelsboligmarkedet? Ser man på en ny undersøgelse fra Realkredit Danmark lavet på baggrund af 2.768 andelsboligforeninger – er svaret nej. Og de forgældede andelsboligforeninger ligger langt fra København og storbyerne generelt.

Belåningsgraden er bedre end hos ejerforeningerne

Realkredit Danmark har i en ny undersøgelse set nærmere på, hvordan belåningen ser ud i de 2.768 andelsboligforeninger, der har lån hos realkreditinstituttet. I modsætning til det konkursprægede mediebillede viste undersøgelsen, at hele 95 procent af foreningerne ligger under en belåningsgrad på de maksimalt 100 procent. Herved har kun 5 procent af landets andelsboligforeninger en højere gæld end ejendommens værdi.

Undersøgelsen viste også at den gennemsnitlige belåningsgrad hos andelsboligforeningerne ligger på 43 procent, hvor den til sammenligning er oppe på 66 procent hos ejerforeninger. Der er derfor ikke noget, der tyder på, at det er et generelt problem, at andelsboligforeninger har en gæld, der er langt over ejendommens værdi.

Gældsramte andelsboligforeninger ligger langt fra København

I undersøgelsen fra Realkredit Danmark opgøres gældens andel i loan to value – LTV – som viser gældens andel af husets aktuelle handelsværdi. LTV må maksimalt være på 80 procent for realkreditlån. Dette gælder primært andelsboligforeningerne udenfor de store byer.

”De højeste gældsandele finder man hos andelsboligforeninger på Lolland, hvor de i områder som Nakskov, Maribo mv. er oppe over 100 procent i gennemsnit. De laveste LTV’er er ikke overraskende at finde i København City og på Frederiksberg med et gennemsnit på 29 procent,” fortæller Sonia Khan, seniorøkonom ved Realkredit Danmark til Jyllands-Posten.

De gældsramte andelsboligforeninger udenfor storbyerne har ofte svært ved at finde nye andelshavere, fordi det er billigere at købe eller bo til leje i disse områder. Dette gør sig ikke gældende i storbyerne. For i storbyerne betyder en prisstigning på ejendomme, at mange efterspørger en andelsbolig. Dertil er mange af de gamle og solide andelsboligforeninger beliggende i Hovedstaden.

Økonomien er overordnet sund på andelsboligmarkedet

Andelsportal.dk har tidligere spurgt seniorøkonom hos Boligøkonomisk Videnscenter, Marc Lund Andersen, hvordan det egentligt går økonomien i de danske andelsboligforeninger. Et svar, der stemmer godt overens med den undersøgelse som Realkredit Danmark har foretaget.

”Min opfattelse af den generelle økonomi på andelsboligmarkedet er, at den er overordnet sund, men andelsboligerne er meget forskelligartede, og de kan ikke skæres over én kam,“ siger Marc Lund Andersen.

Marc Lund Andersen mener ligeledes, at det er plausibelt at omkring fem procent af landets andelsboligforeninger har gældsproblemer.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *