Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Flere andelsboligforeninger fastlåser renten

Nye tal fra Nordea Kredit viser, at andelsboligforeninger i højere grad vælger realkreditlån med en fast rente. En tendens, der har udspring i en historisk lav rentesats, og som skaber tryghed blandt flere andelshavere.

Renteniveauet er lige nu historisk lavt, og det bemærkes også blandt landets andelsboligforeninger. Flere andelsboligforeninger vælger nemlig at låse renten fast på deres realkreditlån. Det viser nye tal fra Nordea Kredit, som siger, at 61 procent af de andelsboligforeninger, der har lån i Nordea fortrækker et fastforrentet lån. Til sammenligning var det for tre år siden 56 procent, og da det langt fra er alle andelsboligforeninger, der omlægger lån hvert år er der muligvis flere andelsboligforeninger, der går med tanker om at fastfryse renten.

En fast, lav rente er ikke kun for dem med ejerboliger

Fastforrentede lån er populære blandt danskere med ejerboliger, som kan optage fastforrentede realkreditlån for at finansiere boligen. Men de er ikke de eneste, som har glæde af den lave rentesats. Flere andelsboligforeninger ridder også på den igangværende bølge med at låse renten fast. Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit fortæller til Boligsiden.dk:

”Tendensen er tydelig. Stadig flere andelsboligforeninger finansierer sig med fastforrentede realkreditlån, og dermed er andelshaverne indirekte også en del af den igangværende bølge med at låse renten fast på de nuværende meget lave niveauer,” forklarer hun.

Selvom andelshavere ikke selv kan optage et fastforrentet realkreditlån til at finansiere deres indskud har de indflydelse på, hvilke lån, som foreningen vælger at optage. Og her mener Lise Nytoft Bergmann, at det giver god mening, at foreningen vælger noget fastforrentet.

Vidste du?

At andelsboliglånet er billigere end nogensinde set på landsplan, hvilket betyder, at det nu er muligt at finde billigere finansiering til en andelsbolig end til en ejerbolig med et fastforrentet realkreditlån.

En stabil rente giver tryghed

Ud over den fordelagtige rente sikrer et fastforrentet realkreditlån også mere stabilitet i foreningen på den lange bane. Et lån med fast rente giver nemlig andelshaverne en sikkerhed i, at renten og hermed boligafgiften ikke pludseligt stiger. Særligt blandt de andelshavere, hvis økonomi ikke kan tåle, hvis boligafgiften skyder i vejeret grundet variable rentestigninger.

» Det er både fornuftigt og forståeligt, at stadig flere andelsboligforeninger vælger fastforrentede lån. Langt de fleste andelshavere har finansieret deres indskud med variabelt forrentede lån, som er det gængse, og derfor giver det god mening, at foreningen vælger noget fastforrentet. På den måde får beboerne både glæde af den korte lave rente på deres individuelle banklån, men også en vis sikkerhed for, at renten ikke stiger uhæmmet «

Lise Nytoft Bergmann

Hertil uddyber Lise Nytoft Bergmann:

”Med et fastforrentet lån kan foreningen tage hensyn til de beboere, der ville være ilde stedt, hvis vi igen fik renter på niveau med den seneste finanskrise. Her var både F1-, F3- og F5-renten en overgang oppe på over seks procent, mens man i dag kan få et 30-årigt fastforrentet lån til en rente på bare to procent, et 20-årigt fastforrentet lån til bare 1,5 procent og et 10-årigt lån til bare 0,5 procent,” slutter Lise Nytoft Bergmann.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *