Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Sådan forbedrede A/B Damsøhusene deres energimærke

Det grønne fokus fylder mere og mere i alle henseender. Det betyder også, at et godt energimærke bliver vigtigere for både andelshaverne og foreningens potentielle købere. Rid med på den grønne energimærkebølge og læs med her, hvor andelsboligforeningen Damsøhusene løfter sløret for deres vej til et bedre energimærke.

I dag er der flere og flere andelsboligforeninger, der energirenoverer og giver energimærket et løft. Og ikke nok med, at foreningerne måske tildeles et bedre energimærke, så sparer de også på forbrugsregningen. Det er nemlig sket for A/B Damsøhusene, der efter en række energirenoveringer har hævet deres energimærke fra D til C.

Det hele startede med en tilstandsrapport

Tilbage i 2010 fik A/B Damsøhusene udarbejdet en tilstandsrapport, og med energimærke D og en række forbedringsforslag i rapporten gik det hurtigt op for formanden, Anders Lillesø, at der var plads til energiforbedringer i foreningen.

“Projektet startede, da vi fik en energimærkningsrapport sammen med en tilstandsrapport i 2010. Her kunne vi se, at vi havde energimærke D, og nedenunder var en række forbedringsforslag til, hvordan vi kunne hæve energimærket,” fortæller Anders Lillesø.

Anders Lillesø kiggede rapporten efter i sømmene og samlede herefter bestyrelsen for at lave en plan for, hvordan forbedringerne skulle prioriteres og udføres.

A/B Damsøhusene

  • Foreningen blev etableret i 1986
  • Ejendommene blev opført i 1938
  • Foreningen består af ca. 165 lejligheder med tilhørende kælderrum
  • Adressen er Vinkelager 16-56, 2720 Vanløse

Forbedringsforslagene var en stor hjælp

For at træffe de rigtige valg og prioritere energirenoveringerne gennemgik Anders Lillesø og bestyrelsen forbedringsforslagene i rapporten.

“Vi arbejdede ud fra tilstandsrapporten og de forbedringsforslag, der var heri. Her startede vi med at plukke nogle af de lavthængende frugter, altså de renoveringer, der kunne udføres næsten uden tilbagebetalingstid,” siger Anders Lillesø.

Bestyrelsen i A/B Damsøhusene gik meget struktureret og økonomisk til værks, da energirenoveringerne skulle igangsættes. Efter de grundigt havde prioriteret i renoveringerne, indhentede de nemlig tilbud fra diverse håndværkere, der kunne udføre arbejdet.

“Da vi havde besluttet os for, hvilke renoveringer vi skulle starte med, indhentede vi nogle prisoverslag på, hvad det ville koste,” forklarer Anders Lillesø og tilføjer, at de derefter fremlagde planerne for de øvrige andelshavere på en generalforsamling i håb om at få stemt det igennem. Og det lykkedes.

Start i det små

Efter A/B Damsøhusene havde fået udført de mindre energirenoveringer, blev de større renoveringer også føjet til listen over renoveringer, der skulle hjælpe foreningen i mål med håb om bedre energimærke.

“Efterhånden som de mindre renoveringer blev udtømt på forbedringslisten, nåede vi til de dyre og mere omfattende renoveringer, som vi derefter påbegyndte løbende,” siger Anders Lillesø og fortæller, at energirenoveringerne for dem også handlede meget om, at foreningens energiforbrug blev minimeret mest muligt.

Få 3 tilbud på et energimærke til andelsboligforeningen

Billigere forbrugsregning og mere komfort

Foruden energirenoveringerne har ført til et løft i foreningens energimærke fra D til C, så har renoveringerne også ledt til en billigere forbrugsregning og mere komfort i lejlighederne.

“Det er svært at sige præcis, hvor meget beboerne har sparet på forbrugsregningen, men hver beboer har i hvert fald oplevet væsentlige besparelser på varmeregningen,” fortæller Anders Lillesø.

For formanden er det også vigtigt at understrege, at det ikke kun handler om et bedre energimærke og en billigere forbrugsregning. Der er nemlig også andre fordele ved at energirenovere og forbedre ejendommens tilstand.

“Alle vores energirenoveringer har også givet den værdi, at beboerne kommer hjem til en lejlighed, der er lækker og istandsat. Det giver jo meget komfort for beboerne,” siger Anders Lillesø og tilføjer, at det tilmed også er hans forventning, at forbedringerne hæver foreningens handelsværdi.

Det har A/B Damsøhusene fået udført:

  • Udskiftning af vandrør
  • Isolering af varmtvandsrør i kælderniveau
  • Udskiftning af varmtvandsbeholder og cirkulationspumper
  • Udskiftning af vinduer til 3-lagslavenergi vinduer
  • Udskiftning af indgangsdøre fra gaden til nye døre med termoruder
  • Udskiftning af tag
  • Efterisolering af tag fra 200 mm til 300 mm
  • Sensorlys i opgangene med LED-pærer

Foreningen har udnyttet sit fulde potentiale

Da A/B Damsøhusene igen indhentede en energimærkningsrapport i 2017, fik de en positiv overraskelse. Nu havde de nemlig fået energimærke C, og ikke nok med det, var rapporten næsten udtømt med forbedringsforslag. Foreningen havde nemlig allerede renoveret næsten alt.

“Vi indhentede en energimærkningsrapport igen i 2017, og der kunne vi se, at vi var rykket op fra energimærke D til C. Og i rapporten var der nærmest ingen forbedringsforslag, fordi vi havde lavet det meste af det, der kunne laves,” siger Anders Lillesø og fortsætter:

“Der stod i den nye energimærkningsrapport, at vi kunne lave forbedringer, der ville spare foreningen for 4.200 kroner om året, og med 165 boliger i foreningen var det nærmest irrelevant. Vi har lavet stort set alt, der kunne laves. Derfor var det selvfølgelig glædeligt, at vi fik en ny rapport nærmest uden forbedringsforlag, særligt fordi ideerne til vores renoveringer tidligere var kommet fra forbedringsforslagene i tilstandsrapporterne.”

Vinduer hos AB Damsøhusene
A/B Damsøhusenes nye vinduer har givet store besparelser på varmeregningen.

Fremtiden byder på nye lejlighedsdøre

Det lave antal af nye forbedringsforslag får dog ikke Anders Lillesø til at sidde stille. Han har nemlig stadig nye projekter i støbeskeen for de 165 lejligheder i andelsboligforeningen.

“Fremadrettet vil vi gerne have skiftet vores indgangsdøre til lejlighederne til nogle, der er bedre isoleret og mere indbrudssikre,” afslutter formanden og forklarer, at de nuværende døre er de oprindelige fra 1938.

A/B Util har hævet deres energimærke fra D til B

På Amager har andelsboligforeningen Util, der også er kåret som årets andelsboligforening hos ABF, sat alt ind for et bedre energimærke. Det har resulteret i et løft i deres energimærke fra D til B.

A/B Util har udskiftet:

  • Tag
  • Vinduer
  • Varmecentral
  • Vaskemaskiner og tørretumblere
  • Lys til LED-pærer

Kilde: www.abf-rep.dk

Få 3 tilbud på et energimærke til andelsboligforeningen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *