fællesaktiviteterFællesarealerfælleshusfællesskabfællesspisningsamværyoga

Til fællesspisning hos AB Kildegårdsparken

Hos AB Kildegårdsparken er den fælles aktivitetskalender fyldt med muligheder for socialt samvær med sine naboer. Og med stor succes. Her fortæller formanden, veletablerede beboere og spritnye andelshavere om dagligdagen i den sociale andelsboligforening, når vi sidder med om bordet til fællesspisning, en forårsdag i marts, engang hvor alt var ved det ‘gamle’.

AB Kildegårdsparken
  • AB Kildegårdsparken blev grundlagt i 1988.
  • Foreningen er beliggende i et naturskønt område ved Odense Å.
  • I 1989 blev der bygget nye huse i området og AB Kildegårdsparken II kom til.
  • De to foreninger drives separat med to bestyrelser, men er socialt én samlet forening.
  • Aktiviteter i foreningen: Yoga, whisky-smagning, petanque, quizaftner, håndarbejdsdage, mandeklub, fællesspisning, snapselaug og mange flere.
Onsdag d. 11.3.20. Et par timer inden statsminister Mette Frederiksen indtog talerstolen på pressemødet og lukkede Danmark ned, sad vi med om bordet til fællesspisning hos AB Kildegårdsparken. En andelsboligforening i Odense, hvor fællesskab er lige så stor en naturlighed som forskellighed. Og alt imens andelshaverne hyggede sig med den hjemmelavede kyllingeret,
skålede i vin og fælleshuset summede af gode samtaler – fik vi et godt indblik i, hvordan et sundt fællesskab i andelsboligforeningen bevares.

AB Kildegårdsparken
Fælleshuset er et fast samlingssted i foreningen.

Alt fra yoga til whisky-smagning

Når beboerbladet lander i postkassen, er det særligt oversigten over de aktiviteter, der tilbydes i foreningen, som er yderst populær. Her kan andelshaverne nemlig danne sig et overblik over, hvilke sociale tilbud de kan tilmelde sig i månedens løb.

„Der er aktiviteter for enhver smag i foreningen. Der er de fysiske aktiviteter som yoga, petanqueturnering eller gåture, og så er der dem, hvor man sidder og nørkler med håndarbejde eller mødes over god mad,“ siger andelshaveren Ellen, der har boet i foreningen siden 1994. Ellen er selv tovholder på beboerbladet, der nu skal gøres til et digitalt nyhedsbrev, og hun går meget op i, at det sociale er et frivilligt tilvalg:

Det er ikke antallet af deltagere, der skal bestemme om en aktivitet er en succes eller ej. Du skal simpelthen bare sige ok, hvis blot fem møder op, og så nyde nærværet med dem. Det vigtigste er, at det er hyggeligt, og at man deltager af lyst.

Mad for mænd

Ellens mand Jan er enig. Han er selv et engageret medlem af ‘mad for mænd’ og whisky-klubben. Fællesskaber han værdsætter højt.

„Det er dejligt at bo et sted, hvor man kender sine naboer. Det gør det nemmere at snakke over hækken og hilse på, når hunden luftes. Det er den store sidegevinst ved at være sociale sammen,“ fortæller Jan og nævner, at madkundskaberne fra mandeklubben er nogle alle beboere i AB Kildegårdsparken nyder godt af. Det er nemlig mændene, der står for de lækre anretninger til både sommerfesten og julefrokosten.

Update fra AB Kildegårdsparken under coronakrisen
Hos AB Kildegårdsparken følger de myndighedernes anbefalinger i forhold til corona og flager hver lørdag fra kl. 10. Hver morgen synger de morgensang – sammen, men hver for sig – med Philip Faber på TV, DR1. Om lørdagen skriver formanden også en lille positiv hilsen til alle beboere på mail med fokus på håb og optimisme.

Du kan læse mere om coronaforbehold i andelsboligforeningen her.

Hurra for fælleshuset

Foreningens formand Marianne lytter opmærksomt med, når andelshaverne deler ud af deres oplevelser med det sociale liv i AB Kildegårdsparken. Og det er tydeligt, at det er en glad og stolt formand, der sidder med ved langbordet.

„Det er sådan et positivt fællesskab vi har her. Stemningen er altid god, og så er vi så heldige at have vores fælleshus. Det gør en stor forskel, når vi gerne vil samles,“ siger Marianne, der selv har boet i foreningen i 13 år.

„Fællesspisning er faktisk en genoplivet disciplin her i foreningen, da vi har holdt en pause med det. Socialt samvær kræver nemlig også, at nogle har lyst til at løbe aktiviteterne i gang, og at folk skiftes til at bidrage. På den måde er der ingen, der kører død i det,“ lyder det fra formanden, som kaster teten op til næste fællesspisning, da hun byder alle velkommen til den hyggelige aften i fælleshuset. Hun vil gerne handle ind, men madlavningen skal andelshaverne skiftes om.

Formand Marianne byder velkommen
Formanden Marianne rejser sig og byder folk velkommen.

Blomsterbuket og velkomstpjece

Beboerne i foreningen kender hinanden godt og humøret er højt. Ved bordet finder vi også to nytilkomne andelshavere, der oplever fællesspisningen for første gang. Og de er enige: Hos AB Kildegårdsparken bliver man taget godt imod.

„Alle nye andelshavere bliver budt velkommen med blomster og en pjece med en hilsen fra bestyrelsen og information om, hvad det vil sige at bo i andelsboligforeningen. Det handler om at få inddraget folk fra starten og fortælle dem, at vi er glade for, at der kommer nyt blod og nye inspirationer til foreningen,“ supplerer formanden Marianne, som får mange henvendelser fra folk, der gerne vil flytte ind i den fynske andelsboligforening.

Man behøver ikke at være ens

Og netop nye inspirationer tages imod med åbne arme hos AB Kildegårdsparken. For selvom fællesskabet er stort er beboerne langt fra ens.

„Vi repræsenterer samfundet ret godt i foreningen. Vi er en gruppe af mennesker med forskellige meninger, hvilket også kommer frem på generalforsamlingerne. Men det er kun en god ting, da der skal være plads til alle, og forskellighed bringer en masse positive snakke og tiltag med sig,“ lyder det igen fra den etablerede andelshaver Ellen. Og folk ved spisebordet nikker med – for trods forskellighederne er sammenholdet stort hos AB Kildegårdsparken.

„Fællesskabet mærker man med det samme, når man fra den fortravlede boulevard drejer ned af den idylliske sidevej, hvor andelsboligforeningen ligger. Her hilser alle på hinanden med et smil, og vi ved hvem hinanden er. Det er da positivt,“ slutter formanden Marianne, der løfter glasset og skåler langs langbordet.

Fællesspisning hos AB Kildegårdsparken
Snakken går omkring bordet. Alle deltagere trak et tilfældigt nummer for at finde ud af, hvor de skulle sidde. På den måde kan nye bekendtskaber opstå.

0 billeder
Vis i fuld skærm
Om forfatteren: Nynne Pihl Groth arbejder som presse- og kommunikationsmedarbejder hos Andelsportal.dk, hvor hun bidrager til formidlingen af nyheder og guides om andelsboligmarkedet. Nynne har en kandidat i kommunikation fra Copenhagen Business School, og brænder for det journalistiske arbejde. I øvrigt har hun andelstanken på tæt hånd, da hun selv er andelshaver.
Skriv en kommentar