Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Endnu en andelsforening på randen af konkurs

Beboerne i AB Duegården på Frederiksberg er havnet i håbløs gæld. Så håbløs, at de ser konkurs af andelsforeningen som eneste vej ud.

For fire år siden glædede 123 nybagte andelshavere i AB Duegården på Frederiksberg sig over at have købt deres ejendom af Magistrenes Pensionskasse.

I denne uge tog de samme beboere måske det afgørende skridt hen imod en konkurs.

Det skete, da foreningen forkastede Nykredits tilbud om en selvhjælpspakke. Nykredit vil ikke nedskrive gælden, men blandt andet udskyde renter og bidrag i en femårig periode. Til gengæld kræver Nykredit støt stigende huslejer.

– Huslejen er allerede fordoblet, siden vi blev andelsbolig. Skal den nu øges med yderligere 50 pct. over kort tid, er der mange, som må flytte, skønt lejlighederne er umulige at sælge,« siger foreningens bestyrelsesformand, Aksel Walløe Hansen til Jyllands-Posten.

Foreningen har i mere end et år forhandlet med Nykredit, der har finansieret foreningen siden stiftelsen i 2007.

Negativ egenkapital

Foreningen blev stiftet i 2007, og andelshaverne blev straks rigere på papiret, da ejendommen blev vurderet op af en valuar. Budgettet afhang af, at lejerne flyttede ud eller købte sig ind i foreningen. Men det gjorde ingen, efter finanskrisen satte ind. Ovenikøbet har foreningen både trappelån, hvor renten stiger over tid, og en renteswap, der i flere år gjorde et stort indhug i formuen, fordi den skulle trækkes fra i formuen, da renten faldt.

Foreningen har negativ egenkapital med en gæld ved indgangen til 2010 på 370 mio. kr. og en ejendomsværdi på 290 mio. kr.

Andelshaverne klagede

Den utilfredse andelsboligforening har klaget til blandt andet Realkreditankenævnet over Nykredits rådgivning.

– Ingen advarede os. Nykredit burde have forklaret, at det er en farlig leg at bygge sit budget på en forudsætning om salg. De fortalte os heller aldrig, at swappen ved rentefald ville ramme vores formue og dermed prisen på andelene. Men selvfølgelig var vi ikke svære at overtale. Vi ville jo gerne ind og få del i ejernes optur, siger Aksel Walløe Hansen.